CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutritional status and dietary intake in patients with stable chronic obstructive pulmonary disease at Bach Mai hospital 2015 - 2016
140 views
share

Study objective: 1. Assess nutritional status in patients with stable chronic obstructive pulmonary disease; 2. Describe dietary intake in patients with stable chronic obstructive pulmonary disease at Bach Mai hospital. 

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.4, Year 2017

(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/38)

Author: Thi Luong DO, Van Giap VU, Duy Tuong PHAM

Abstract

Study objective: 1. Assess nutritional status in patients with stable chronic obstructive pulmonary disease; 2. Describe dietary intake in patients with stable chronic obstructive pulmonary disease at Bach Mai hospital. Methods: A cross-sectional study was conducted in 217 patients with stable COPD at the Outpatient Department of Bach Mai hospital from Sep 2015 to Jan 2016. Results: Nutritional status as per SGA: A level (73.3%), B level (20.3%); C level (6.4%). Nutritional status according to BMI: underweight group (25.6%); overweight and obesity group (5.5%). Average energy level of dietary intake was 1490 kcalo/person/day, meeting 87.6% of Recommended Dietary Allowances. The ratio of key nutrients Protein:Lipid:Glucid was 17:15:68 which was unbalanced. Conclusion: The more severe the disease is the higher risk of malnutrition is. There is a correlation between malnutrition and food intake of patients with COPD.

Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, nutritional status, Bach Mai Hospital

References

1. GOLD (2015). Update Guide: Global strategy for the diagnosis management and prevention of COPD. p10. http://goldcopd.org/gold-reports/

2. World Health Organization (2014). Global status report on noncommunicable diseases 2014. WHO 2014. http://www.who.int/nmh/publications/ncd-status-report-2014/en/.

3. Ferreira I.M, Brooks D., White J., et al (2012). Nutritional supplementation for stable chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev, (12: CD000998.), tr1-95.

4. Minas M., Verrou-Katsarou I., Mystridou P., et al (2012). Two-year mortality of patients with COPD in primary health care: an observational study. Int J Gen Med, 5, tr815-822.

5. Nguyễn Quang Minh (2011). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân COPD người lớn tuổi tại bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 15(2), 76-81.

6. Detsky A. S., McLaughlin J. R., Baker J.P. , et al (1987). What is subjective global assessment of nutritional status? JPEN J Parenter Enteral Nutr, 11 (1), tr8-13.

7. Hallin R., Gudmundsson G., Suppli Ulrik C., et al (2007). Pulmonary disease (COPD). Respir Med, 101 (9), tr1954-1960.

8. Pirabbasi E., Najafiyan M., Cheraghi M., et al(2012). Predictors’ Factors of Nutritional Status of Male Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. ISRN Nursing, 2012, 782626, http://doi.org/10.5402/2012/782626. 

9. Yılmaz D., Çapan N., Canbakan S., et al. (2015). Dietary intake of patients with moderate to severe COPD in relation to fat-free mass index: a cross-sectional study. Nutrition Journal, 14 (1), tr1-10.

10. Efthimiou J., Mounsey P. J., Benson D. N., et al (1992). Effect of carbohydrate rich versus fat rich loads on gas exchange and walking performance in patients with chronic obstructive lung disease. Thorax, 47 (6), 451-456.

Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế ở bệnh nhân bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính giai đoạn ổn định tại bệnh viện Bạch Mai năm 2015 – 2016

Mục tiêu: 1. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) ở bệnh nhân bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính (BPTNMT) giai đoạn ổn định; 2. Mô tả khẩu phần ăn thực tế ở bệnh nhân BPTNMT tại Bệnh viện Bạch Mai. 

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 4, Năm 2017

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/38)

Tác giả: Đỗ Thị Lương, Vũ Văn Giáp, Phạm Duy Tường

Tóm tắt

Mục tiêu: 1. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) ở bệnh nhân bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính (BPTNMT) giai đoạn ổn định; 2. Mô tả khẩu phần ăn thực tế ở bệnh nhân BPTNMT tại Bệnh viện Bạch Mai. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 217 bệnh nhân BPTNMT, điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Bạch Mai từ 09/2015 đến 1/2016. Kết quả: Tình trạng dinh dưỡng theo SGA: mức A (73,3%), mức B (20,3%); mức C (6,4%). Tình trạng dinh dưỡng theo BMI: nhóm thiếu cân (25,6%); nhóm thừa cân béo phì (5,5%). Mức năng lượng bình quân trên đầu người của đối tượng nghiên cứu là 1490 kcal/người/ngày đáp ứng được 87,6% so với nhu cầu khuyến nghị. Tỷ lệ Protein:Lipid:Glucid là 17:15:68 là không cân bằng so với nhu cầu khuyến nghị. Kết luận: Bệnh càng nặng nguy cơ SDD càng cao, nghiên cứu cho thấy mối liên quan giữa khẩu phần thực tế và nguy cơ SDD ở đối tượng nghiên cứu.

Từ khóa: Bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính, tình trạng dinh dưỡng, Bệnh viện Bạch Mai

Tài liệu tham khảo

1. GOLD (2015). Update Guide: Global strategy for the diagnosis management and prevention of COPD. p10. http://goldcopd.org/gold-reports/

2. World Health Organization (2014). Global status report on noncommunicable diseases 2014. WHO 2014. http://www.who.int/nmh/publications/ncd-status-report-2014/en/.

3. Ferreira I.M, Brooks D., White J., et al (2012). Nutritional supplementation for stable chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev, (12: CD000998.), tr1-95.

4. Minas M., Verrou-Katsarou I., Mystridou P., et al (2012). Two-year mortality of patients with COPD in primary health care: an observational study. Int J Gen Med, 5, tr815-822.

5. Nguyễn Quang Minh (2011). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân COPD người lớn tuổi tại bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 15(2), 76-81.

6. Detsky A. S., McLaughlin J. R., Baker J.P. , et al (1987). What is subjective global assessment of nutritional status? JPEN J Parenter Enteral Nutr, 11 (1), tr8-13.

7. Hallin R., Gudmundsson G., Suppli Ulrik C., et al (2007). Pulmonary disease (COPD). Respir Med, 101 (9), tr1954-1960.

8. Pirabbasi E., Najafiyan M., Cheraghi M., et al(2012). Predictors’ Factors of Nutritional Status of Male Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. ISRN Nursing, 2012, 782626, http://doi.org/10.5402/2012/782626. 

9. Yılmaz D., Çapan N., Canbakan S., et al. (2015). Dietary intake of patients with moderate to severe COPD in relation to fat-free mass index: a cross-sectional study. Nutrition Journal, 14 (1), tr1-10.

10. Efthimiou J., Mounsey P. J., Benson D. N., et al (1992). Effect of carbohydrate rich versus fat rich loads on gas exchange and walking performance in patients with chronic obstructive lung disease. Thorax, 47 (6), 451-456.