CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Knowledge and practice in nutrition of dao ethnic mothers with children under 5 years old in some communes, Bao Lac district, Cao Bang province in the year 2014
143 views
share

Knowledge and practice in nutrition of womens during pregnancy and lactation has a strong influence on the health of children. Aims: to describe knowledge, practice in nutrition of Dao mothers. 

Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.11, No.2, May, Year 2015

Author: Huong Giang NGUYEN, Quang Dzung NGUYEN, Thi Thu Huong CAO

Abstract

Knowledge and practice in nutrition of womens during pregnancy and lactation has a strong influence on the health of children. Aims: To describe knowledge, practice in nutrition of Dao mothers. Method: 144 mothers aged 15-49 years old, from 4 communes, Bao Lac district, Cao Bang province were selected and interviewed using the structured questionnaire. Results: During pregnancy, 20.8% of subjects ate more food as compared to non-pregnant women, 16.7% avoided unhealthy food, 95.8% did not drink any kind of milk, 15.3% took iron/folic acid supplements, 100% did not drink multiple micronutrient tablets, 56.3% were not aware of the number of antenatal visits. After birth, 91.7% of subjects initiated breastfeeding within one hour of birth, nobody understood about the colostrum, the prevalence of exclusive breastfeeding for 6 months was 25.7%; 20.8% of subjects did not know when complementary foods should be given to the child. Conclusions: Knowledge and practice in nutrition during pregnancy and lactation of Dao mothers who have children under 5 years of age was not really good.

Keywords: Mothers, pregnancy, children under 5, breastfeeding

References

1. WHO (2016). Infant and young child feeding. Overview.

2. UNICEF, WHO (2004). Low Birthweight: Country, regional and global estimates. UNICEF, New York.

3. Bộ Y tế (2009). Hướng dẫn quốc gia về các dịch vụ chăm sóc sức khỏe sinh sản. Tư vấn, chăm sóc trước khi có thai: p. 33-34.

4. Kawai K, Spiegelman D, Shankar AH,Fawzi WW (2011). Maternal multiple micronutrient supplementation and pregnancy outcomes in developing countries: meta-analysis and meta-regression. Bull World Health Organ; 89 (6): 402-411b.

5. Lê Thị Hợp (2012). Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

6. Lincetto O , Mothebesoane-Anoh S, Gomez G, Munjanja S (2006). Antenatal Care. In: Opportunities for Africa’s Newborns. Practical data, policy and programmatic support for newborn care in Africa: p. 51-62.

7. WHO (2012). Guideline: Daily iron and folic acid supplementation in pregnant women.

8. Cao Thị Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm (2015). Thực hành chăm sóc thai và nuôi con bằng sữa mẹ của bà mẹ có con dưới 24 tháng tuổi tại Quảng Ngãi. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm; 11 (1): 22-27.

9. UNICEF (2016). From the first hour of life. Making the case for improved infant and young child feeding everywhere.

10.Minzu University of China (2010). Study on Traditional Beliefs and Practices regarding Maternal and Child Health in Yunnan, Guizhou, Qinghai and Tibet. 29-34.

11.UNICEF (2016). From the first hour of life. Making the case for improved infant and young child feeding everywhere.

Kiến thức, thực hành dinh dưỡng của bà mẹ có con dưới 5 tuổi người Dao tại một số xã thuộc huyện Bảo Lạc, tỉnh Cao Bằng năm 2014

Kiến thức, thực hành dinh dưỡng của phụ nữ trong thời kỳ mang thai và cho con bú có ảnh hưởng rất lớn đến sức khỏe của trẻ. Mục tiêu: mô tả kiến thức, thực hành dinh dưỡng của bà mẹ người Dao có con dưới 5 tuổi. 

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm Tập 11, Số 2, Tháng 5, Năm 2015

Tác giả: Nguyễn Hương Giang, Nguyễn Quang Dũng, Cao Thị Thu Hương

Tóm tắt:

Kiến thức, thực hành dinh dưỡng của phụ nữ trong thời kỳ mang thai và cho con bú có ảnh hưởng rất lớn đến sức khỏe của trẻ. Mục tiêu: Mô tả kiến thức, thực hành dinh dưỡng của bà mẹ người Dao có con dưới 5 tuổi. Phương pháp: 144 bà mẹ 15-49 tuổi, tại 4 xã thuộc huyện Bảo Lạc, tỉnh Cao Bằng được lựa chọn và phỏng vấn bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Khi mang thai, 20,8% đối tượng ăn nhiều hơn so với khi chưa mang thai, 16,7% ăn kiêng, 95,8% không uống sữa, 15,3% uống viên sắt/acid folic, 100% không uống viên đa vi chất, 56,3% không biết số lần cần khám thai. Sau khi sinh, 91,7% bà mẹ cho trẻ bú sữa mẹ trong vòng 1 giờ sau sinh, 100%bà mẹ chưa hiểu về sữa non, tỷ lệ nuôi con bằng sữa mẹ hoàn toàn trong 6 tháng đầu là 25,7%, 20,8% cho trẻ ăn bổ sung dưới 4 tháng tuổi. Kết luận: Kiến thức, thực hành dinh dưỡng của các bà mẹ người Dao có con dưới 5 tuổi trong thời kì mang thai và cho con bú chưa được tốt.

Từ khóa: Bà mẹ, mang thai, trẻ dưới 5 tuổi, nuôi con bằng sữa mẹ

Tài liệu tham khảo

1. WHO (2016). Infant and young child feeding. Overview.

2. UNICEF, WHO (2004). Low Birthweight: Country, regional and global estimates. UNICEF, New York.

3. Bộ Y tế (2009). Hướng dẫn quốc gia về các dịch vụ chăm sóc sức khỏe sinh sản.

Tư vấn, chăm sóc trước khi có thai: p. 33-34.

4. Kawai K, Spiegelman D, Shankar AH,Fawzi WW (2011). Maternal multiple micronutrient supplementation and pregnancy outcomes in developing countries: meta-analysis and meta-regression. Bull World Health Organ; 89 (6): 402-411b.

5. Lê Thị Hợp (2012). Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

6. Lincetto O , Mothebesoane-Anoh S, Gomez G, Munjanja S (2006). Antenatal Care. In: Opportunities for Africa’s Newborns. Practical data, policy and programmatic support for newborn care in Africa: p. 51-62.

7. WHO (2012). Guideline: Daily iron and folic acid supplementation in pregnant women.

8. Cao Thị Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm (2015). Thực hành chăm sóc thai và nuôi con bằng sữa mẹ của bà mẹ có con dưới 24 tháng tuổi tại Quảng Ngãi. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm; 11 (1): 22-27.

9. UNICEF (2016). From the first hour of life. Making the case for improved infant and young child feeding everywhere.

10.Minzu University of China (2010). Study on Traditional Beliefs and Practices regarding Maternal and Child Health in Yunnan, Guizhou, Qinghai and Tibet. 29-34.

11.UNICEF (2016). From the first hour of life. Making the case for improved infant and young child feeding everywhere.