Aims: The study was conducted to evaluate the situation of microbial and chemical contaminations in raw materials and vegetarian foods collected in Hanoi in 2022-2023.
Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.20, No.2, Year 2024
(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/44)
Authors: Thi Trang VU, Thị Hồng Hảo Lê, Thị Thanh Huyền Nguyễn, Thị Giang Nguyễn, Như Trọng Phạm, Thành Trung Nguyễn, Thị Thúy Lê, Viết Chiến Đinh, Ánh Nguyệt Nguyễn, Việt Dũng Trần
Abstract
Aims: The study was conducted to evaluate the situation of microbial and chemical contaminations in raw materials and vegetarian foods collected in Hanoi in 2022-2023.
Methods: A total of 480 samples was selected in a chain including the raw material and product samples at vegetarian food production and processing facilities. Then, samples were analyzed for chemical and microbial indicators using standard methods such as AOAC, TCVN and inhouse methods of laboratories that have been accredited ISO/IEC 17025:2017. Data were processed using Microsoft Excel software and results were evaluated according to current regulations.
Results: The rates exceeding the maximum limit on microbial criteria were found in 2.50% of samples of mushroom and products, 50% of samples of cereals and products, 11.6% of samples of food additives and spices, and 6.67% of samples purchased online. The detection of heavy metals (Pb, Cd, As, Al, Ni) was detected in most samples, of which 2.50-3.30% of mushroom products did not meet Pb and Cd criteria.
Conclusion: The analysis results are the basis for proposing regulations on maximum limits of food safety factors in vegetarian foods.
Keywords: Vegetarian food, microbial hazards, chemical hazards, food contamination
References
1. Insalata NF, Witzeman SJ, Fredericks, et al. Incidence study of spores of Clostridium botulinum in convenience foods. Applied microbiology. 1969;17(4):542-544.
2. Jalava K, Selby K, Pihlajasaari A, et al. Two cases of food-borne botulism in Finland caused by conserved olives, October 2011. Eurosurveillance. 2011;16(49):20034.
3. Kalaycıoğlu Z, & Erim FB. Nitrate and nitrites in foods: worldwide regional distribution in view of their risks and benefits. Journal of agricultural and food chemistry. 2019;67(26): 7205-7222.
4. Lindström M, Nevas M, Hielm S, et al. Thermal inactivation of nonproteolytic Clostridium botulinum type E spores in model fish media and in vacuum-packaged hot-smoked fish products. Applied and environmental microbiology. 2003;69(7):4029-4036.
5. Pernu, N., Keto-Timonen, R., Lindström, M., & Korkeala, H. High prevalence of Clostridium botulinum in vegetarian sausages. Food Microbiology. 2020;91:103512.
6. Centers for Disease Control and Prevent. Outbreak of Listeria Infections Linked to Enoki Mushrooms.
7. Liu B, Huang Q, Cai H, et al. Study of heavy metal concentrations in wild edible mushrooms in Yunnan Province, China. Food Chemistry. 2015;188:294-300
8. http://baoquangngai.vn/channel/2033/202009/kinh-doanh-thuc-pham-chay-co-co-so-su-dung-san-pham-khong-ro-nguon-goc-3021425/index.htm
9. http://dongnaicdc.vn/phat-hien-thuc-pham-chay-co-chua-han-the
10. https://plo.vn/an-sach-song-khoe/hiem-hoa-voi-cac-thuc-pham-chay-chua-hoa-chat-693933.html
11. http://cand.com.vn/y-te/Da-Nang-230-nguoi-ngo-doc-do-thuc-pham-nhiem-vi-sinh-vuot-muc-cho-phep-595352
12. Nguyen Thi Thuy Ngan, Vo Ngoc Anh Tho, Do Thi Ngoc Khanh, et al. Botulism outbreak after the consumption of vegetarian pâtéin the south of Viet Nam. Wellcome Open Research. 2020;5:257.
13. https://kinhtedothi.vn/ram-thang-bay-thuc-pham-chay-duoc-mua-kinh-doanh.html.
14. Lê Thị Hồng Hảo, Nguyễn Lê Hoàng Anh, Nguyễn Thị Thanh Huyền, Nguyễn Thị Giang, Phạm Như Trọng, Nguyễn Thành Trung, Phạm Quang Trung, Nguyễn Thị Minh Thư, Đinh Viết Chiến, Nguyễn Ánh Nguyệt, Trần Việt Dũng, Vũ Thị Trang. Kiến thức và thực hành về an toàn thực phẩm của người sản xuất, chế biến thực phẩm chay trên địa bàn Hà Nội năm 2022-2023. Tạp chí Kiểm nghiệm và An toàn thực phẩm. 2024;7(1):77-88.
Mục tiêu: Nghiên cứu được tiến hành nhằm đánh giá tình hình ô nhiễm vi sinh vật và hóa học trong các nguyên liệu và thực phẩm chay thu thập trên địa bàn Hà Nội năm 2022-2023.
Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 20, Số 2, Năm 2024
(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/44)
Tác giả: Vũ Thị Trang, Lê Thị Hồng Hảo, Nguyễn Thị Thanh Huyền, Nguyễn Thị Giang, Phạm Như Trọng, Nguyễn Thành Trung, Lê Thị Thúy, Đinh Viết Chiến, Nguyễn Ánh Nguyệt, Trần Việt Dũng
Tóm tắt
Mục tiêu: Nghiên cứu được tiến hành nhằm đánh giá tình hình ô nhiễm vi sinh vật và hóa học trong các nguyên liệu và thực phẩm chay thu thập trên địa bàn Hà Nội năm 2022-2023.
Phương pháp: Tổng số 480 mẫu mẫu nguyên liệu và mẫu thành phẩm được lấy mẫu theo chuỗi tại cơ sở sản xuất và chế biến thực phẩm chay. Sau đó, mẫu được phân tích các chỉ tiêu hóa học và vi sinh vật bằng các phương pháp tiêu chuẩn AOAC, TCVN và các phương pháp nội bộ của phòng thí nghiệm đã được công nhận ISO/IEC 17025:2017. Số liệu được xử lý bằng phần mềm Microsoft Excel và kết quả được đánh giá theo các quy định hiện hành.
Kết quả: Có 2,5% mẫu nguyên liệu nấm và thành phẩm, 50% mẫu nguyên liệu ngũ cốc và thành phẩm, 11,6% mẫu phụ gia thực phẩm và gia vị, và 6,67% mẫu được mua online vượt giới hạn cho phép về chỉ tiêu vi sinh vật; Phát hiện kim loại nặng (Pb, Cd, As, Al, Ni) trong hầu hết các mẫu nghiên cứu trong đó có 2,50-3,30% sản phẩm nấm không đạt chỉ tiêu Pb, Cd.
Kết luận: Kết quả phân tích là cơ sở đề đề xuất các quy định về giới hạn cho phép của các chỉ tiêu an toàn thực phẩm trong thực phẩm chay.
Từ khóa: Thực phẩm chay, mối nguy vi sinh vật, mối nguy hóa học, ô nhiễm thực phẩm
Tài liệu tham khảo
1. Insalata NF, Witzeman SJ, Fredericks, et al. Incidence study of spores of Clostridium botulinum in convenience foods. Applied microbiology. 1969;17(4):542-544.
2. Jalava K, Selby K, Pihlajasaari A, et al. Two cases of food-borne botulism in Finland caused by conserved olives, October 2011. Eurosurveillance. 2011;16(49):20034.
3. Kalaycıoğlu Z, & Erim FB. Nitrate and nitrites in foods: worldwide regional distribution in view of their risks and benefits. Journal of agricultural and food chemistry. 2019;67(26): 7205-7222.
4. Lindström M, Nevas M, Hielm S, et al. Thermal inactivation of nonproteolytic Clostridium botulinum type E spores in model fish media and in vacuum-packaged hot-smoked fish products. Applied and environmental microbiology. 2003;69(7):4029-4036.
5. Pernu, N., Keto-Timonen, R., Lindström, M., & Korkeala, H. High prevalence of Clostridium botulinum in vegetarian sausages. Food Microbiology. 2020;91:103512.
6. Centers for Disease Control and Prevent. Outbreak of Listeria Infections Linked to Enoki Mushrooms.
7. Liu B, Huang Q, Cai H, et al. Study of heavy metal concentrations in wild edible mushrooms in Yunnan Province, China. Food Chemistry. 2015;188:294-300
8. http://baoquangngai.vn/channel/2033/202009/kinh-doanh-thuc-pham-chay-co-co-so-su-dung-san-pham-khong-ro-nguon-goc-3021425/index.htm
9. http://dongnaicdc.vn/phat-hien-thuc-pham-chay-co-chua-han-the
10. https://plo.vn/an-sach-song-khoe/hiem-hoa-voi-cac-thuc-pham-chay-chua-hoa-chat-693933.html
11. http://cand.com.vn/y-te/Da-Nang-230-nguoi-ngo-doc-do-thuc-pham-nhiem-vi-sinh-vuot-muc-cho-phep-595352
12. Nguyen Thi Thuy Ngan, Vo Ngoc Anh Tho, Do Thi Ngoc Khanh, et al. Botulism outbreak after the consumption of vegetarian pâtéin the south of Viet Nam. Wellcome Open Research. 2020;5:257.
13. https://kinhtedothi.vn/ram-thang-bay-thuc-pham-chay-duoc-mua-kinh-doanh.html.
14. Lê Thị Hồng Hảo, Nguyễn Lê Hoàng Anh, Nguyễn Thị Thanh Huyền, Nguyễn Thị Giang, Phạm Như Trọng, Nguyễn Thành Trung, Phạm Quang Trung, Nguyễn Thị Minh Thư, Đinh Viết Chiến, Nguyễn Ánh Nguyệt, Trần Việt Dũng, Vũ Thị Trang. Kiến thức và thực hành về an toàn thực phẩm của người sản xuất, chế biến thực phẩm chay trên địa bàn Hà Nội năm 2022-2023. Tạp chí Kiểm nghiệm và An toàn thực phẩm. 2024;7(1):77-88.