CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Effectiveness of oral nutritional supplementation on undernourished patients hospitalized in the public hospital 115
9 views
share

Oral nutritional supplementation may help malnourished patients improve their recovery in terms of early rehabilitation, decreased complications, reduced length of stay in hospital and health care costs. 

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.12, No.4, Year 2016

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/48)

Author: Thanh Van LE, Thi Thanh Nhan NGUYEN, Thi Thuy Nga HUYNH, Thi Thu Trang DOAN

Abstract

Oral nutritional supplementation may help malnourished patients improve their recovery in terms of early rehabilitation, decreased complications, reduced length of stay in hospital and health care costs. Objective: To assessment the effectiveness of inpatient oral nutritional supplementation in the Public Hospital 115. Methods: a descriptive retrospective study was conducted. Results: The prevalence of participants, who were moderately and severely undernourished with SGA B and C before intervention was 58.7% and 41.3%. There were no significant differences with reference to serum albumin or physical examination functional parameters at the beginning of study and after supplementing oral drinks. The proportion of non functional impairment was twice after intervention. Prevalence of patients with severe overall impairment decreased from 63.04% to 19.57% after taking the supplements. Comparing to before intervention, after supplementing oral nutrition at the minimum of 7 days, SGA C reduced from 58.75% to 34.78%, SGAA (good nutrition) increased to 23.91%. Conclusion: Due to the limit of interventional duration, no effects have been found in physical examination and laboratory parameters. However, oral nutritional supplement influenced profitably to function and subjective sensations of inpatients.

Keywords: Oral nutritional supplement, malnutrition, patients

References

1. Đặng Trần Khiêm (2011). Tình trạng dinh dưỡng chu phẫu và kết quả sớm sau mổ các bệnh gan mật tụy. Luận văn tốt nghiệp nội trú.

2. Nguyễn Xuân Ninh, Lê Thị Hợp, Nguyễn Thanh Hương (2011). Hiệu quả sử dụng sữa Enplus giàu năng lượng, vi chất, trên đối tượng thiếu năng lượng trường diễn, 40-79 tuổi. Tạp chí DD&TP - Tập 7 - số 2- Tháng 6 năm 2011.

3. Phạm Thu Hương, Nghiêm Nguyệt Thu, Trần Châu Nguyên và cộng sự (2006). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại bệnh viện Bạch Mai.

4. Detsky AS et al (1987). What is subjective global assessment of nutritional status? J Parenter Enteral Nutr (JPEN); 11:8-13,1987.

5. Digant Gupta, Carolyn A Lammersfeld, Pankaj G Vashi, Sadie L Dahlk and Christopher G Lis (2008). Can subjective global assessment of nutritional status predict survival in ovarian cancer?. Journal of Ovarian Research; 1:5. doi:10.1186/1757-2215-1-5, 2008. 

6. Ian D Cameron, Susan E Kurrle, Cesar Uy, Keri A Lockwood, Lydia Au and Frederieke G Schaafsma (2011). Effectiveness of Oral Nutritional Supplementation for Older Women after a Fracture: Rationale, Design and Study of the Feasibility of a Randomized Controlled Study. BMC Geriatrics, 11:32, 2011. http://www.biomedcentral.com/1471-2318/11/32.

7. Gyung-Ah Wie, Yeong-Ah Cho, SoYoung Kim, Soo-Min Kim, Jae-Moon Bae, Hyojee Joung (2010). Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea. Nutrition. Volume 26, Issue 3, Pages 263-268, March 2010.

8. J Bauer, S Capra, M Ferguson (2002). Use of the scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) as a nutrition assessment tool in patients with cancer. European Journal of Clinical Nutrition; 56, 779–785, 2002.

9. L.Kathleen Mahan, Sylvia Escott – Stump (2000). Krause’ Food, nutrition, and diet therap; page 19 – 30, 153 – 155, 463 –481, 2000.

10.Ma Wai Wai Myint, Jenny Wu, Euann Wong, Suk Ping Chan et al (2012). Clinical benefits of oral nutritionalsupplementation for elderly hip fracturepatients: a single blind randomised controlled trial. Age and Ageing Advance Access published June 8, 2012.

11.National Collaborating Centre for Acute Care February (2006). Nutrition support in adults Oral nutrition support, enteral tube feeding and parenteral nutrition, 91-108, 2006.

Đánh giá hiệu quả bước đầu can thiệp dinh dưỡng bằng đường uống trên bệnh nhân suy dinh dưỡng đang điều trị tại Bệnh viện Nhân Dân 115

Bổ sung dinh dưỡng đường uống giúp hồi phục sớm, giảm biến chứng, giảm số ngày nằm viện và chi phí điều trị. Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả can thiệp dinh dưỡng bằng đường uống trên bệnh nhân suy dinh dưỡng đang điều trị tại bệnh viện Nhân Dân 115.

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 12, Số 4, Năm 2016

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/48)

Tác giả: Lê Thanh Vân, Nguyễn Thị Thanh Nhàn, Huỳnh Thị Thúy Nga, Đoàn Thị Thu Trang

Tóm tắt

Bổ sung dinh dưỡng đường uống giúp hồi phục sớm, giảm biến chứng, giảm số ngày nằm viện và chi phí điều trị. Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả can thiệp dinh dưỡng bằng đường uống trên bệnh nhân suy dinh dưỡng đang điều trị tại bệnh viện Nhân Dân 115. Phương pháp: Mô tả cắt ngang, tiến cứu. Kết quả: Tỷ lệ suy dinh dưỡng nặng và suy dinh dinh dưỡng vừa theo SGA trước can thiệp lần lượt là 58,7% và 41,3%. Không có sự thay đổi có ý nghĩa thông kê về cân nặng, BMI, nồng độ albumin máu trước và sau can thiệp dinh dưỡng. Tỷ lệ bệnh nhân có thể sinh hoạt trở lại bình thường tăng gấp đôi. Tỷ lệ bệnh nhân phải nằm một chỗ giảm đáng kể từ 63,0% còn 19,6%. Tỷ lệ suy dinh dưỡng nặng (SGA C) sau bổ sung dinh dưỡng giảm từ 58,7% còn 34,9%. Tỷ lệ dinh dưỡng tốt (SGA A) tăng lên 23,9%. Kết luận: Can thiệp dinh dưỡng đường uống bước đầu tuy chưa đủ thời gian để đánh giá những thay đổi về thành phần cơ thể và các chỉ số sinh hóa, tuy nhiên đã cải thiện đáng kể khả năng sinh hoạt và cảm giác chủ quan của bệnh nhân.

Từ khóa: Bổ sung dinh dưỡng đường uống, suy dinh dưỡng, bệnh nhân

Tài liệu tham khảo

1. Đặng Trần Khiêm (2011). Tình trạng dinh dưỡng chu phẫu và kết quả sớm sau mổ các bệnh gan mật tụy. Luận văn tốt nghiệp nội trú.

2. Nguyễn Xuân Ninh, Lê Thị Hợp, Nguyễn Thanh Hương (2011). Hiệu quả sử dụng sữa Enplus giàu năng lượng, vi chất, trên đối tượng thiếu năng lượng trường diễn, 40-79 tuổi. Tạp chí DD&TP - Tập 7 - số 2- Tháng 6 năm 2011.

3. Phạm Thu Hương, Nghiêm Nguyệt Thu, Trần Châu Nguyên và cộng sự (2006). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân nhập viện khoa Tiêu hóa và Nội tiết tại bệnh viện Bạch Mai.

4. Detsky AS et al (1987). What is subjective global assessment of nutritional status? J Parenter Enteral Nutr (JPEN); 11:8-13,1987.

5. Digant Gupta, Carolyn A Lammersfeld, Pankaj G Vashi, Sadie L Dahlk and Christopher G Lis (2008). Can subjective global assessment of nutritional status predict survival in ovarian cancer?. Journal of Ovarian Research; 1:5. doi:10.1186/1757-2215-1-5, 2008. 

6. Ian D Cameron, Susan E Kurrle, Cesar Uy, Keri A Lockwood, Lydia Au and Frederieke G Schaafsma (2011). Effectiveness of Oral Nutritional Supplementation for Older Women after a Fracture: Rationale, Design and Study of the Feasibility of a Randomized Controlled Study. BMC Geriatrics, 11:32, 2011. http://www.biomedcentral.com/1471-2318/11/32.

7. Gyung-Ah Wie, Yeong-Ah Cho, SoYoung Kim, Soo-Min Kim, Jae-Moon Bae, Hyojee Joung (2010). Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea. Nutrition. Volume 26, Issue 3, Pages 263-268, March 2010.

8. J Bauer, S Capra, M Ferguson (2002). Use of the scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) as a nutrition assessment tool in patients with cancer. European Journal of Clinical Nutrition; 56, 779–785, 2002.

9. L.Kathleen Mahan, Sylvia Escott – Stump (2000). Krause’ Food, nutrition, and diet therap; page 19 – 30, 153 – 155, 463 –481, 2000.

10.Ma Wai Wai Myint, Jenny Wu, Euann Wong, Suk Ping Chan et al (2012). Clinical benefits of oral nutritionalsupplementation for elderly hip fracturepatients: a single blind randomised controlled trial. Age and Ageing Advance Access published June 8, 2012.

11.National Collaborating Centre for Acute Care February (2006). Nutrition support in adults Oral nutrition support, enteral tube feeding and parenteral nutrition, 91-108, 2006.