CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Evaluation of enteral feeding efficacy using local food in patients at intensive care unit
41 views
share

English summary: The clinical trial was conducted in 32 patients at ICU of Bach Mai hospital. They were given enteral feeding with locally available food with the energy intake of 1,800 Kcal/person/day. The results showed that 59.4% of the patients gained in weight with the average weight gain of 0.3 kg (0.5 kg for malnourished patients), albumin level increased by 56.3%, total protein increased by 68.8% (p<0,05). 

Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.4, No.3+4, December, Year 2008

Author: Pham Thi Thu Huong, Nguyen Thi Lam, Dinh Kim Lien, Nguyen Trong Hung, Tran Chau Quyen, Nguyen Thanh Mai, Nguyen Thu Hien, Nguyen Gia Binh
Summary:

The clinical trial was conducted in 32 patients at ICU of Bach Mai hospital. They were given enteral feeding with locally available food with the energy intake of 1,800 Kcal/person/day. The results showed that 59.4% of the patients gained in weight with the average weight gain of 0.3 kg (0.5 kg for malnourished patients), albumin level increased by 56.3%, total protein increased by 68.8% (p<0,05). There were no reportedly digestive disorders.

Keyword: Enteral feeding, hospitalized malnutrition.
Đánh giá hiệu quả nuôi dưỡng qua ống thông dạ dày bằng các thực phẩm địa phương trên người bệnh khoa điều trị tích cực

Nghiên cứu theo thiết kế thử nghiệm can thiệp lâm sàng trên 32 người bệnh nhân tại Khoa Hồi sức cấp cứu bệnh viện Bạch Mai bằng dung dịch bơm qua ống thông chế biến từ những thực phẩm sẵn có tại Việt Nam với mức năng lượng 1800Kcal/bệnh nhân/ngày. 

Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm - Tập 4, Số 3+4, Tháng 12, Năm 2008

Tác giả: Phạm Thị Thu Hương, Nguyễn Thị Lâm, Đình Kim Liên, Nguyễn Trọng Hưng, trần Châu Quyên, Nguyễn Thanh Mai, Nguyễn Thu Hiền, Nguyễn Gia Bình
Tóm tắt:

Nghiên cứu theo thiết kế thử nghiệm can thiệp lâm sàng trên 32 người bệnh nhân tại Khoa Hồi sức cấp cứu bệnh viện Bạch Mai bằng dung dịch bơm qua ống thông chế biến từ những thực phẩm sẵn có tại Việt Nam với mức năng lượng 1800Kcal/bệnh nhân/ngày. Kết quả cho thấy: tỷ lệ bệnh nhân tăng cân là 59,4% với mức tăng trung bình 0,3kg (0,5kg đối với bệnh nhân suy dinh dưỡng), albumin tăng 56,3%, Protein toàn phần tăng 68,8% (p<0,05), không có các biến chứng về tiêu hóa như tiêu chảy, trào ngược dạ dày- thực quản.

Từ khóa: Ống thông dạ dày, suy dinh dưỡng, thực phẩm địa phương tự chế.