CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Residue amont of 6 preservatives used in the preservation of some fresh and fried fruits in Vietnam
21 views
share

Aims: To investigate the residual amount of 6 preservatives that can be found in fresh and dried fruits, which are benzoic acid, sorbic acid and 4 parabens: methyl paraben, ethyl paraben, propyl paraben, butyl paraben.

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.25, No.1, Year 2025

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/59)

Author: Thi Thuan NGUYEN, Thi Mai Dung DO, Le Trang CHU, Thi Trang CHU

Abstract

Aims: To investigate the residual amount of 6 preservatives that can be found in fresh and dried fruits, which are benzoic acid, sorbic acid and 4 parabens: methyl paraben, ethyl paraben, propyl paraben, butyl paraben.

Methods:  High Performance Liquid Chromatography (HPLC) with DAD detector.

Results: No residual parabens were found in both fresh and dried samples. Sorbic acid and benzoic acid were not found in fresh fruit samples. Some dried fruit samples contained sorbic acid but all at low levels. 57% of the dried samples contained benzoic acid, most of which were low (under 100 mg/kg). Only 2 samples had benzoic acid content of about 500 mg/kg and 1 sample had this amount of 1095 mg/kg, higher than the allowable threshold of the Ministry of Health and CODEX for dried fruit (800 mg/kg).

Conclusion: The risk of above 6 preservatives presented in fresh fruit wasn’t detected. Benzoic acid and sorbic acid were detected in some dried fruit samples, of which benzoic acid had a relatively large amount, possibly exceeding the limit of the Ministry of Health. Therefore, dried fruit manufacturers need to pay attention when using benzoic acid as a preservative, not exceeding 700 mg/kg for plum, apricot, peach fruits, not exceeding 800 mg/kg for other fruits.

Keywords: preservativs, fruits, benzoic acid, sorbic acid, paraben, HPLC

References

1. International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use (ICH), Validation of Analytical Procedures Q2(R2). 2023.

2. AOAC International, Guidelines for standard method performance requirements, AOAC Official Methods of Analysis, Appendix F, 1-18. 2016.

3. Bộ Khoa học và Công nghệ Việt Nam, TCVN 8122:2009. Sản phẩm rau, quả-xác định nồng đồ axit benzoic và axit sorbic-Phương pháp sắc ký lỏng hiệu năng cao. Editor. 2009.

4. Saad B, et al. Simultaneous determination of preservatives (benzoic acid, sorbic acid, methylparaben and propylparaben) in foodstuffs using high-performance liquid chromatography. J Chromatogr A. 2005. 1073(1-2):393-397.

5. Hadir MM, et al. Quantitative screening of parabens in Ready-to-eat foodstuffs available in the Saudi market using high performance liquid chromatography with photodiode array detection. Arabian Journal of Chemistry, 2020. 13(1):2897-2911.

6. Ozcan S, et al, A Novel HPLC Method for Simultaneous Determination of Methyl, Ethyl, n-propyl, Isopropyl, n-butyl, Isobutyl and Benzyl Paraben in Pharmaceuticals and Cosmetics. Comb Chem High Throughput Screen. 2021;24(3):352-365.

7. Zgoła-Grześkowiak A, et al. Determination of parabens in cosmetic products using high performance liquid chromatography with fluorescence detection. Analytical Methods. 2016;8(19):3903-3909.

8. Bộ Y tế, Thông tư 24/2019-TT/BYT: Quy định về quản lý và sử dụng phụ gia thực phẩm, Bộ Y tế, Editor. 2019.

9. FAO/WHO, C.J., Codex Alimentarius. 2021.

Khảo sát lượng tồn dư của 6 chất bảo quản dùng trong bảo quản một số loại quả tươi và quả khô ở Việt Nam

Mục tiêu: Khảo sát lượng tồn dư 6 chất bảo quản có thể gặp trong các loại quả tươi và khô là acid benzoic, acid sorbic và 4 paraben: methyl paraben, ethyl paraben, propyl paraben, butyl paraben.

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 21, Số 1, Năm 2025 

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/59)

Tác giả: Nguyễn Thị Thuận, Đỗ Thị Mai Dung, Chu Lê Trang, Chu Thị Trang

Tóm tắt

Mục tiêu: Khảo sát lượng tồn dư 6 chất bảo quản có thể gặp trong các loại quả tươi và khô là acid benzoic, acid sorbic và 4 paraben: methyl paraben, ethyl paraben, propyl paraben, butyl paraben.

Phương pháp: Sắc ký lỏng hiệu năng cao (HPLC) với detector DAD được xây dựng và thẩm định để phân tích các chất 6 chất bảo quản

Kết quả: Không tìm thấy các paraben tồn dư trong các mẫu thử cả tươi và khô. Không tìm thấy acid sorbic và acid benzoic trong các mẫu quả tươi. Có một số mẫu quả khô có acid sorbic nhưng đều ở hàm lượng thấp. 57% số mẫu khô có chứa acid benzoic, hầu hết có hàm lượng thấp (dưới 100 mg/kg). Chỉ có 2 mẫu có hàm lượng acid benzoic khoảng 500 mg/kg và 1 mẫu có lượng chất này là 1095 mg/kg, lớn hơn ngưỡng cho phép của Bộ Y tế và CODEX đối với quả khô (800 mg/kg).

Kết luận: Không phát hiện nguy cơ có 6 chất bảo quản trên trong hoa quả tươi. Trong một số mẫu hoa quả khô có phát hiện thấy acid benzoic và acid sorbic, trong đó acid benzoic có lượng tương đối lớn, có thể vượt ngưỡng cho phép của Bộ Y tế. Vì vậy nhà sản xuất hoa quả khô cần chú ý khi dùng acid benzoic làm chất bảo quản không được vượt quá 700 mg/kg với hoa quả nhóm mận, mơ, đào, không quá 800 mg/kg với các hoa quả khác. Kết quả trên cũng cảnh báo cơ quan quản lý cần có sự kiểm soát chặt chẽ hơn đối với loại thực phẩm này.

Từ khóa: Chất bảo quản, hoa quả, acid benzoic, acid sorbic, paraben, HPLC

Tài liệu tham khảo

1. International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use (ICH), Validation of Analytical Procedures Q2(R2). 2023.

2. AOAC International, Guidelines for standard method performance requirements, AOAC Official Methods of Analysis, Appendix F, 1-18. 2016.

3. Bộ Khoa học và Công nghệ Việt Nam, TCVN 8122:2009. Sản phẩm rau, quả-xác định nồng đồ axit benzoic và axit sorbic-Phương pháp sắc ký lỏng hiệu năng cao. Editor. 2009.

4. Saad B, et al. Simultaneous determination of preservatives (benzoic acid, sorbic acid, methylparaben and propylparaben) in foodstuffs using high-performance liquid chromatography. J Chromatogr A. 2005. 1073(1-2):393-397.

5. Hadir MM, et al. Quantitative screening of parabens in Ready-to-eat foodstuffs available in the Saudi market using high performance liquid chromatography with photodiode array detection. Arabian Journal of Chemistry, 2020. 13(1):2897-2911.

6. Ozcan S, et al, A Novel HPLC Method for Simultaneous Determination of Methyl, Ethyl, n-propyl, Isopropyl, n-butyl, Isobutyl and Benzyl Paraben in Pharmaceuticals and Cosmetics. Comb Chem High Throughput Screen. 2021;24(3):352-365.

7. Zgoła-Grześkowiak A, et al. Determination of parabens in cosmetic products using high performance liquid chromatography with fluorescence detection. Analytical Methods. 2016;8(19):3903-3909.

8. Bộ Y tế, Thông tư 24/2019-TT/BYT: Quy định về quản lý và sử dụng phụ gia thực phẩm, Bộ Y tế, Editor. 2019.

9. FAO/WHO, C.J., Codex Alimentarius. 2021.