CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Study on the production of functional food supporting weight loss and chronic disease risk reduction from Ashitaba sap
126 views
share

Ashitaba sap contains chalcones – A yellow substance with high biological activities. Two main chalcones in ashitaba sap are "Xanthoangelol" and "4-Hydroxyderricin". These chalcones have myriad health benefits, which are to support the reduction of body weight and risks of chronic diseases. 

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.1, Year 2017

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/35)

Author: Thi Hong Minh NGUYEN, Thi Bao Thoa DO, Thi Phuong Thao DAU

Abstract

Ashitaba sap contains chalcones – A yellow substance with high biological activities. Two main chalcones in ashitaba sap are "Xanthoangelol" and "4-Hydroxyderricin". These chalcones have myriad health benefits, which are to support the reduction of body weight and risks of chronic diseases. Hard capsules, which are used to support body weight loss and reduction of chronic diseases risk of adults at risk of overweight/obese, with a BMI> 23, are produced from the main material – ashitaba sap powder (containing 8% chalcones) and Vitamin C, D, E, β-carotene. Hard capsule contains: Xanthoangelol: 4 mg; 4-hydroxyderricin: 2.2 mg Vitamin C: 35 mg; Vitamin D: 200 IU Vitamin E: 3 mg; β -carotene: 3 mg. This research has identified the formula of AO NIN premix (mixture of vitamins C, D, E, β-carotene), identified manufacturing recipe: 16% ashitaba sap powder, 42% AO NIN premix, 39% anhydrous lactose, 2% magnesium stearate, 1% talc and mix optimization method: mixing ashitaba sap powder with lactose anhydrous ashitaba first, then mixed with Premix and slippery.

Keywords: Ashitaba, Chalcone, obesity, chronic diseases

References

1 Klim McPherson (2014). Reducing the global prevalence of overweight and obesity. The lancet, 384(9945), 728-30.

2 Nguyễn Công Khẩn, Lê Bạch Mai (2007). Thừa cân - Béo phì và một số yếu tố liên quan ở người trường thành Việt Nam 25 -60 tuổi. NXB Y học 2007.

3 Tatsuji Enoki (2007). Antidiabetic activities of Chalcones Isolated from a Japanese Herb, Angelica Keiskei. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(15):6013-17.

4 Kyuichi Kawabata (2011). Prenylated Chalcones 4-hydroxyderricin and Xanthoangelol stimulate glucose uptake in skeletal muscle cells by inducing GLUT4 translocation. Molecular nutrition and food research, 55(3):467-75.

5 Hiromu Ohnogi (2012). Efficacy and Safety of Ashitaba (Angelica Keiskei) on the patients and candidates with Metabolic syndrome: A pilot study. Japanese journal of complementary and Alternative Medicine, 9(1):49-55.

6 Aasheim ET, Hofso D, Hjelmesaeth J, Birkeland KI, Bohmer T (2008). Vitamin status in morbidly obese patients: a crosssectional study. Am J Clin Nutr.;87:362–369.

7 Villaca Chaves G, Pereira SE, Saboya CJ, Ramalho A (2008). Nonalcoholic fatty liver disease and its relationship with the nutritional status of vitamin A in individuals with class III obesity. Obes Surg;18:378–385.

8 Viroonudomphol D, Pongpaew P, Tungtrongchitr R, et al (2013). The relationships between anthropometric measurements, serum vitamin A and E concentrations and lipid profiles in overweight and obese subjects. Asia Pac J Clin Nutr.;12:73–79.

9 Vimaleswaran K.S, Berry D.J, Luetal C (2013). Causal relationship between obesity and vitamin D status: bi-directional Mendelian randomization analysis of multiple cohorts. PloS Medicine,vol. 10, no. 2, Article ID e1001383.

10 García O.P, Kurt Z Long and Jorge L Rosado. Impact of micronutrient deficiencies on obesity. Nutrition Reviews, 67 (10): 559 – 772.

Nghiên cứu sản xuất sản phẩm hỗ trợ giảm cân, giảm nguy cơ mắc các bệnh mạn tính từ nhựa cây Ashitaba

Trong nhựa của cây ashitaba chứa Chalcone – hợp chất màu vàng, có hoạt tính sinh học cao. Hai chalcone chính trong nhựa cây ashitaba là "Xanthoangelol" và "4-Hydroxyderricin”. Chalcone có tác dụng hỗ trợ giảm cân, giảm nguy cơ mắc các bệnh mạn tính không lây. 

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 1, Năm 2017

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/35)

Tác giả: Nguyễn Thị Hồng Minh, Đỗ Thị Bảo Hoa, Đậu Thị Phương Thảo

Tóm tắt

Trong nhựa của cây ashitaba chứa Chalcone – hợp chất màu vàng, có hoạt tính sinh học cao. Hai chalcone chính trong nhựa cây ashitaba là "Xanthoangelol" và "4-Hydroxyderricin”. Chalcone có tác dụng hỗ trợ giảm cân, giảm nguy cơ mắc các bệnh mạn tính không lây. Sản xuất viên nang cứng (500 mg) hỗ trợ giảm cân, giảm nguy cơ mắc các bệnh mạn tính không lây từ nguyên liệu chính là bột nhựa cây Ashitaba (chứa 8% Chalcone) và các Vitamin C, D, E, β-caroten cho đối tượng người trưởng thành, có nguy cơ thừa cân, béo phì, có chỉ số BMI > 23. Sản phẩm có hàm lượng các chất trong một viên: Xanthoangelol: 4 mg; 4-hydroxyderricin: 2,2 mg; Vitamin C: 35 mg; Vitamin D: 200 IU; Vitamin E: 3 mg; β-caroten: 3 mg. Nghiên cứu xác định được công thức premix NIN AO (hỗn hợp vitamin C, D, E, β-caroten), xác định được công thức sản xuất sản phẩm: 16% bột nhựa cây Ashitaba, 42% premix, 39% Lactose khan, 2% Magie Stearat, 1% bột talc và phương thức trộn tối ưu: trộn bột nhựa cây Ashitaba với Lactose khan trước, sau đó trộn với Premix và tá dược trơn.

Từ khóa: Ashitaba, Chalcone, béo phì, bệnh mạn tính

Tài liệu tham khảo

1 Klim McPherson (2014). Reducing the global prevalence of overweight and obesity. The lancet, 384(9945), 728-30.

2 Nguyễn Công Khẩn, Lê Bạch Mai (2007). Thừa cân - Béo phì và một số yếu tố liên quan ở người trường thành Việt Nam 25 -60 tuổi. NXB Y học 2007.

3 Tatsuji Enoki (2007). Antidiabetic activities of Chalcones Isolated from a Japanese Herb, Angelica Keiskei. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(15):6013-17.

4 Kyuichi Kawabata (2011). Prenylated Chalcones 4-hydroxyderricin and Xanthoangelol stimulate glucose uptake in skeletal muscle cells by inducing GLUT4 translocation. Molecular nutrition and food research, 55(3):467-75.

5 Hiromu Ohnogi (2012). Efficacy and Safety of Ashitaba (Angelica Keiskei) on the patients and candidates with Metabolic syndrome: A pilot study. Japanese journal of complementary and Alternative Medicine, 9(1):49-55.

6 Aasheim ET, Hofso D, Hjelmesaeth J, Birkeland KI, Bohmer T (2008). Vitamin status in morbidly obese patients: a crosssectional study. Am J Clin Nutr.;87:362–369.

7 Villaca Chaves G, Pereira SE, Saboya CJ, Ramalho A (2008). Nonalcoholic fatty liver disease and its relationship with the nutritional status of vitamin A in individuals with class III obesity. Obes Surg;18:378–385.

8 Viroonudomphol D, Pongpaew P, Tungtrongchitr R, et al (2013). The relationships between anthropometric measurements, serum vitamin A and E concentrations and lipid profiles in overweight and obese subjects. Asia Pac J Clin Nutr.;12:73–79.

9 Vimaleswaran K.S, Berry D.J, Luetal C (2013). Causal relationship between obesity and vitamin D status: bi-directional Mendelian randomization analysis of multiple cohorts. PloS Medicine,vol. 10, no. 2, Article ID e1001383.

10 García O.P, Kurt Z Long and Jorge L Rosado. Impact of micronutrient deficiencies on obesity. Nutrition Reviews, 67 (10): 559 – 772.