Dislipidemia is one of the highest risk factors for death globally. Objectives: To describe the nutritional status and food habits in patients with dislipidemia in Thanh Nhan Hospital and identify the relationship between nutritional status, diet and dislipidemia.
Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.13, No.4, Year 2017
(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/38)
Author: Hong Luu NGUYEN, Thi Mo NGUYEN, Thi Hoa PHAN
Abstract
Dislipidemia is one of the highest risk factors for death globally. Objectives: To describe the nutritional status and food habits in patients with dislipidemia in Thanh Nhan Hospital and identify the relationship between nutritional status, diet and dislipidemia. Methods: Cross-sectional study, sample size: 50 patients with dislipidemia (according to NCEP - ATP III) admitted to Thanh Nhan Hospital. Results: 50% of patients were overweight and obese; 86% of patients had high waist circumference or high waist-hip ratio; 66% of patients regularly ate fried food, 78% of patients completely used vegetable oils for frying; 64% of the patients did not have the habit of eating vegetables; 80% of patients did not have the habit of eating fish. Eating fried foods is a factor related to elevated total cholesterol. Eating plenty of vegetables and fish reduces the rise of triglycerides. Eating more vegetables and reducing fried foods reduces the increase of LDL-C. Eating eggs do not affect the change in blood lipid
Keywords: Dislipidemia, nutrition, Thanh Nhan Hospital
References
1. Eckel, R. H., Jakicic, J. M., Ard, J. D., et al. (2014). 2013 AHA/ACC guideline on lifestyle management to reduce cardiovascular risk: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation, 2014. 129(25 Suppl 2): pg. S76-99.
2. ESC/EAS (2011). ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. European Heart Journal, 2011. 32: pg. 1769 - 1818.
3. Sattar, N., Preiss, D., Murray, H. M., et al. (2010). Statins and risk of incident diabetes: a collaborative meta-analysis of randomised statin trials. Lancet, 2010. 375(9716): pg. 735-42.
4. National Cholesterol Education Program Expert Panel on Detection, Evaluation, Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (2002). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation, 2002. 106(25): pg. 3143-421.
5. WHO Expert Consultation (2004). Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. Lancet, 2004.
363(9403): pg. 157-63.
6. World Health Organization (2008). Waist circumference and waist - hip ratio, Report of a WHO expert consultation. 2008, Geneva, Switzerland: WHO.
7. Nguyễn Thị Hồng Thủy (2013). Nghiên cứu rối loạn lipid máu ở người cao tuổi tăng huyết áp tại tỉnh Phú Yên. Tạp chí Tim mạch học Việt Nam, 2013.
8. Nguyễn Văn Xang, Nguyễn Thị Lâm (2002). Chế độ ăn trong phòng và điều trị rối loạn chuyển hóa lipoprotein máu, Dinh dưỡng lâm sàng, Viện Dinh dưỡng Bộ Y tế, 2002, Nhà xuất bản Y học: Hà Nội. pg. 170 - 188.
9. Weggemans, R. M., Zock, P. L.,Katan, M.B. (2001). Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2001. 73(5): pg. 885-91.
Mục tiêu: Mô tả thực trạng dinh dưỡng và thói quen sử dụng thực phẩm ở người bệnh rối loạn chuyển hóa lipid (RLCHL); Nghiên cứu mối liên quan giữa tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn với mức độ RLCHL.
Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 4, Năm 2017
(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/38)
Tác giả: Nguyễn Hồng Lựu, Nguyễn Thị Mơ, Phan Thị Hoa
Tóm tắt
Mục tiêu: Mô tả thực trạng dinh dưỡng và thói quen sử dụng thực phẩm ở người bệnh rối loạn chuyển hóa lipid (RLCHL); Nghiên cứu mối liên quan giữa tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn với mức độ RLCHL. Phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 50 bệnh nhân RLCHL (theo NCEP – ATP III) điều trị nội trú tại bệnh viện Thanh Nhàn. Kết quả: 50% bệnh nhân thừa cân, béo phì; 86% bệnh nhân béo bụng; 66% bệnh nhân thường xuyên ăn đồ xào rán, 78% bệnh nhân hoàn toàn sử dụng dầu thực vật khi xào rán; 64% bệnh nhân không có thói quen ăn rau; 80% bệnh nhân không có thói quen ăn cá. Ăn đồ xào rán là yếu tố liên quan đến tình trạng tăng cao cholesterol toàn phần. Ăn nhiều rau và cá làm giảm sự gia tăng của triglycerid. Ăn nhiều rau và giảm ăn đồ xào rán làm giảm sự gia tăng của LDL - C. Ăn trứng không ảnh hưởng đến sự thay đổi của các yếu tố lipid máu.
Từ khóa: Rối loạn chuyển hóa lipid, thực trạng dinh dưỡng, Bệnh viện Thanh Nhàn
Tài liệu tham khảo
1. Eckel, R. H., Jakicic, J. M., Ard, J. D., et al. (2014). 2013 AHA/ACC guideline on lifestyle management to reduce cardiovascular risk: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation, 2014. 129(25 Suppl 2): pg. S76-99.
2. ESC/EAS (2011). ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. European Heart Journal, 2011. 32: pg. 1769 - 1818.
3. Sattar, N., Preiss, D., Murray, H. M., et al. (2010). Statins and risk of incident diabetes: a collaborative meta-analysis of randomised statin trials. Lancet, 2010. 375(9716): pg. 735-42.
4. National Cholesterol Education Program Expert Panel on Detection, Evaluation, Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (2002). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation, 2002. 106(25): pg. 3143-421.
5. WHO Expert Consultation (2004). Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. Lancet, 2004.
363(9403): pg. 157-63.
6. World Health Organization (2008). Waist circumference and waist - hip ratio, Report of a WHO expert consultation. 2008, Geneva, Switzerland: WHO.
7. Nguyễn Thị Hồng Thủy (2013). Nghiên cứu rối loạn lipid máu ở người cao tuổi tăng huyết áp tại tỉnh Phú Yên. Tạp chí Tim mạch học Việt Nam, 2013.
8. Nguyễn Văn Xang, Nguyễn Thị Lâm (2002). Chế độ ăn trong phòng và điều trị rối loạn chuyển hóa lipoprotein máu, Dinh dưỡng lâm sàng, Viện Dinh dưỡng Bộ Y tế, 2002, Nhà xuất bản Y học: Hà Nội. pg. 170 - 188.
9. Weggemans, R. M., Zock, P. L.,Katan, M.B. (2001). Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2001. 73(5): pg. 885-91.