A cross-sectional study was conducted on 127 patients at the Hanoi Medical University Hospital and Bach Mai Hospital from September 2016 to April 2017 to describe the nutritional status of patients with cancer before and 7 days after surgery.
Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.13, No.4, Year 2017
(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/38)
Author: Thi Thanh NGUYEN, Van Phu PHAM, Hieu Hoc TRAN, Thi Hang TRAN, Ngoc Tram Anh NGUYEN
Abstract
A cross-sectional study was conducted on 127 patients at the Hanoi Medical University Hospital and Bach Mai Hospital from September 2016 to April 2017 to describe the nutritional status of patients with cancer before and 7 days after surgery. The results show that male and female ratios are 55.1% and 44.9%, respectively. The mean age of the patients was 60.9 ± 12.8. According to BMI, the prevalence of undernutrition was 26%, overweight and obesity accounted for 4.7%, light to moderate malnutrition risk level assessed by SGA is 33.9%, weight loss rate higher than 10% in the last 6 months was 26%. After surgery, the patient's weight was reduced by an average of 1.5 ± 1.2 kg, and the malnutrition rate from light to moderate was 96.8% by SGA. Weight change after surgery by cancer position, sex and SGA before surgery was different but not statistically significant. Pay attention to feeding patients with colorectal cancer before and after surgery in order to to reduce the risk of malnutrition after surgery.
Keywords: Lose weight in 6 months, colorectal cancer, before and 7 days after surgery
References
1. Hu et al. (2015). Preoperative malnutrition assessments as predictors of postoperative mortality and morbidity in colorectal cancer: an analysis of ACS-NSQIP. Nutrition Journal.14.91.
2. Burden ST. et al. (2010). Nutritional status of preoperative colorectal cancer patients. J Hum Nutr Diet.23.4.402-7
3. Robin P. et al.(2009). Colorectal Cancer Epidemiology: Incidence,Mortality, Survival, and Risk Factors. Clinics in colon and rectal surgery. 22.4.
4. Jessica B. et al. (2013). Preoperative and postoperative nutritional status of patients following pelvic exenteration surgery for rectal cancer. E-SPEN Journal.8.4.164-168.
5. Barbosa LRLS. et al. (2014). Immediate preoperative nutritional status of patients with colorectal cancer: a warning. Arq. Gastroenterol. 51.4.
6. Lopes JP. et al. (2013). Nutritional status assessment in colorectal cancer patients. Nutr Hosp. 28.2.412-8.
7. Tu MY (2012).Using a Nutritional Screening Tool to Evaluate the Nutritional Status of Patients With Colorectal Cancer. Nutr Cancer.64.2.323-30.
8. Chu Thị Tuyết (2014). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước phẫu thuật ổ bụng - tiêu hoá tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Tạp chí Y học Dự phòng.XXIV.8 (157).
9. Trịnh Hồng Sơn (2013). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành 10.
Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 127 bệnh nhân tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội và Bệnh viện Bạch Mai từ tháng 9/2016 đến tháng 4/2017, nhằm mô tả tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại trực tràng trước và sau phẫu thuật 7 ngày.
Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 4, Năm 2017
(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/38)
Tác giả: Nguyễn Thị Thanh, Phạm Văn Phú, Trần Hiếu Học, Trần Thị Hằng, Nguyễn Ngọc Trâm Anh
Tóm tắt
Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 127 bệnh nhân tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội và Bệnh viện Bạch Mai từ tháng 9/2016 đến tháng 4/2017, nhằm mô tả tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại trực tràng trước và sau phẫu thuật 7 ngày. Kết quả: Tỷ lệ nam, nữ lần lượt là 55,1% và 44,9%. Độ tuổi trung bình của các bệnh nhân là 60,9 ± 12,8. Tỷ lệ suy dinh dưỡng trước phẫu thuật theo BMI là 26%, tỷ lệ thừa cân béo phì chiếm 4,7%, nguy cơ suy dinh dưỡng mức độ nhẹ đến trung bình theo SGA là 33,9%, tỷ lệ giảm cân ≥10% trong vòng 6 tháng gần đây là 26%. Sau phẫu thuật, cân nặng của bệnh nhân giảm trung bình 1,5 ± 1,2kg, tỷ lệ suy dinh dưỡng mức độ nhẹ đến trung bình theo SGA là 96,8%. Sự thay đổi cân nặng sau phẫu thuật theo vị trí ung thư, theo giới tính và theo SGA trước phẫu thuật là khác nhau nhưng không có ý nghĩa thống kê. Cần chú ý nuôi dưỡng bệnh nhân ung thư đại trực tràng trước và sau phẫu thuật để làm giảm nguy cơ suy dinh dưỡng sau quá trình phẫu thuật.
Từ khóa: Giảm cân trong 6 tháng, ung thư đại trực tràng, trước và sau mổ 7 ngày
Tài liệu tham khảo
1. Hu et al. (2015). Preoperative malnutrition assessments as predictors of postoperative mortality and morbidity in colorectal cancer: an analysis of ACS-NSQIP. Nutrition Journal.14.91.
2. Burden ST. et al. (2010). Nutritional status of preoperative colorectal cancer patients. J Hum Nutr Diet.23.4.402-7
3. Robin P. et al.(2009). Colorectal Cancer Epidemiology: Incidence,Mortality, Survival, and Risk Factors. Clinics in colon and rectal surgery. 22.4.
4. Jessica B. et al. (2013). Preoperative and postoperative nutritional status of patients following pelvic exenteration surgery for rectal cancer. E-SPEN Journal.8.4.164-168.
5. Barbosa LRLS. et al. (2014). Immediate preoperative nutritional status of patients with colorectal cancer: a warning. Arq. Gastroenterol. 51.4.
6. Lopes JP. et al. (2013). Nutritional status assessment in colorectal cancer patients. Nutr Hosp. 28.2.412-8.
7. Tu MY (2012).Using a Nutritional Screening Tool to Evaluate the Nutritional Status of Patients With Colorectal Cancer. Nutr Cancer.64.2.323-30.
8. Chu Thị Tuyết (2014). Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước phẫu thuật ổ bụng - tiêu hoá tại khoa ngoại bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Tạp chí Y học Dự phòng.XXIV.8 (157).
9. Trịnh Hồng Sơn (2013). Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành 10.