CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutritional status and outcomes among 1 to 59 month-old patients in pediatric intensive care unit in the children hospital 1 Hochiminh city
181 views
share

Malnutrition is commonly found in critically ill children and is related to mortality or prolonged durations of inpatient treatment. Objective: To describe the nutritional status of critically ill patients and its relationship to clinical outcomes in PICU.

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.5, Year 2017

(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/39)

Author: Quang Vinh BUI, Thi Nguyen NGUYEN, Nguyen The Nguyen PHUNG

Abstract

Malnutrition is commonly found in critically ill children and is related to mortality or prolonged durations of inpatient treatment. objective: To describe the nutritional status of critically ill patients and its relationship to clinical outcomes in PICU. Methods: A prospective case series study was conducted from 01 Jan 2015 to 30 June 2015 on 130 children of 1-59 months old in the PICU of the Children Hospital 1 in Hochiminh city. Results: Among a total of 130 patients, 33.8% were acutely malnourished, 38.3% had chronic malnutrition, and 36.9% were underweight at admission. The causes included septic shock (21.5%), severe sepsis (40.8%), congenital heart diseases (20.0%) and other causes (17.7%). Death occurred in 17 cases (13.1%), highest among patients with septic shock and congenital heart disease. During the treatment, 31.8% and 10.6% patients lost their weight over 5% on the 7th and 14th days, respectively. The lengths of stay and on ventilation at PICU were 10 (7; 21) and 8 (5; 12.5) days, respectively. There was no recorded relationship between nutritional status at admission and mortality or lengths of stay and on ventilation. Conclusion: Critically ill patients at PICU had 33.8% acute malnutrition at admission and 31.8% weight loss >5% at the 7th days after treatment. There was no recorded relationship between nutritional status and outcomes, probably because of influences of various etiologies.

Keywords: Acute malnutrition, chronic malnutrition, critically ill patients, intensive care, Children Hospital No. 1

References

1. WHO (2016). Children: reducing mortality. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs178/en

2. Zamberlan P, Delgado AF, Leone C, Feferbaum R, Okay TS (2011). Nutrition Therapy in a Pediatric Intensive Care Unit: Indications, Monitoring, and Complications. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 35(4):523-529.

3. Trần Kim Cúc, Nguyễn Thị Mỹ Diệp, Nguyễn Thị Thu Hậu (2006). Khảo sát tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân nội trú bệnh viện nhi đồng 2 -thành phố Hồ Chí Minh năm 2005. Tạp chí Y học Thực Hành TP Hồ Chí Minh. 10(S2):103-106.

4. Collaborative Group for the Study of Sepsis in PICUs in Beijing Area (2012). Clinical study on sepsis in 2 pediatric intensive care units in Beijing, Zhonghuaer ke za zhi. Chinese journal of pediatrics. 50(3):178-83.

5. Grohskopf LA, Sinkowitz-Cochran RL, Garrett DO (2002). A national pointprevalence survey of pediatric intensive care unit-acquired infections in the United States. The Journal of pediatrics. 140(4):432-438.

6. Mehta NM, Bechard LJ , Cahill N, Wang M, Day A, Duggan CP, Heyland DK (2012). Nutritional practices and their relationship to clinical outcomes in critically ill children—an international multicenter cohort study. Critical care medicine. 40(7):2204-11.

7. Baxter JA, Al-Madhaki FI, Zlotkin SH (2014). Prevalence of malnutrition at the time of admission among patients admitted to a Canadian tertiary-care paediatric hospital. Paediatrics & child health. 19(8):413-7.

8. de Menezes FS, Pons LH, Koch NPC (2013). What are the factors that influence the attainment of satisfactory energy intake in pediatric intensive care unit patients receiving enteral or parenteral nutrition? Nutrition. 29(1),76-80.

9. Bagri NK, Jose B, Shah SK, Bhutia TD, Lodha R (2015). Impact of Malnutrition on the Outcome of Critically Ill Children. Indian J Pediatr. 82:601-5.

Tình trạng dinh dưỡng và diễn tiến trên trẻ 1 tháng – 59 tháng điều trị tại Khoa hồi sức tích cực – chống độc bệnh viện Nhi đồng 1 thành phố Hồ Chí Minh.

Suy dinh dưỡng phổ biến ở trẻ bệnh nặng và có thể liên quan đến diễn tiến tử vong hoặc thời gian điều trị. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng trên trẻ bệnh nặng và liên quan với diễn tiến tại khoa Hồi sức Tích cực - Chống độc (HSTCCĐ).

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 5, Năm 2017

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/39)

Tác giả: Bùi Quang Vinh, Nguyễn Thị Nguyên, Phùng Nguyễn Thế Nguyên

Tóm tắt

Suy dinh dưỡng phổ biến ở trẻ bệnh nặng và có thể liên quan đến diễn tiến tử vong hoặc thời gian điều trị. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng trên trẻ bệnh nặng và liên quan với diễn tiến tại khoa Hồi sức Tích cực - Chống độc (HSTCCĐ). phương pháp: Nghiên cứu tiến cứu từ 01/01/2015-30/06/2015 trên 130 trẻ từ 1-59 tháng tại khoa HSTCCĐ Bệnh viện Nhi Đồng 1. Kết quả: Trong tổng số 130 trẻ có 33,8% trẻ suy dinh dưỡng cấp, 33,1% suy dinh dưỡng thấp còi, 36,9% nhẹ cân lúc nhập khoa. Nguyên nhân bệnh gồm các nhóm sốc nhiễm trùng 21,5%, nhiễm trùng nặng 40,8%, tim bẩm sinh 20%, và 17,7% có nguyên nhân khác. Diễn tiến tử vong 17(13,1%) trường hợp, cao nhất ở các nhóm sốc nhiễm trùng (6/21) và tim bẩm sinh (3/26). Sau 7 và 14 ngày điều trị có 31,8% và 10,6% giảm cân >5%. Trung vị (25; 75 pct) thời gian điều trị tại khoa và thở máy là 10 (7; 21) ngày và 8(5; 12,5) ngày. Chưa ghi nhận liên quan giữa tình trạng dinh dưỡng lúc nhập khoa với tử vong và thời gian điều trị hoặc thở máy (p >0,05). Kết luận: Trẻ bệnh khoa HSTCCĐ có 33,8% suy dinh dưỡng cấp lúc nhập khoa và 31,8% sụt cân >5% vào ngày điều trị thứ 7. Chưa ghi nhận liên quan giữa tình trạng SDD lúc nhập viện với diễn tiến tử vong, thời gian điều trị hoặc thở máy, có lẽ do ảnh hưởng của các nguyên nhân bệnh lý khác.

Từ khóa: Suy dinh dưỡng cấp, suy dinh dưỡng mạn, trẻ bệnh nặng, hồi sức tích cực, Bệnh viện Nhi Đồng I

Tài liệu tham khảo

1. WHO (2016). Children: reducing mortality. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs178/en

2. Zamberlan P, Delgado AF, Leone C, Feferbaum R, Okay TS (2011). Nutrition Therapy in a Pediatric Intensive Care Unit: Indications, Monitoring, and Complications. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 35(4):523-529.

3. Trần Kim Cúc, Nguyễn Thị Mỹ Diệp, Nguyễn Thị Thu Hậu (2006). Khảo sát tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân nội trú bệnh viện nhi đồng 2 -thành phố Hồ Chí Minh năm 2005. Tạp chí Y học Thực Hành TP Hồ Chí Minh. 10(S2):103-106.

4. Collaborative Group for the Study of Sepsis in PICUs in Beijing Area (2012). Clinical study on sepsis in 2 pediatric intensive care units in Beijing, Zhonghuaer ke za zhi. Chinese journal of pediatrics. 50(3):178-83.

5. Grohskopf LA, Sinkowitz-Cochran RL, Garrett DO (2002). A national pointprevalence survey of pediatric intensive care unit-acquired infections in the United States. The Journal of pediatrics. 140(4):432-438.

6. Mehta NM, Bechard LJ , Cahill N, Wang M, Day A, Duggan CP, Heyland DK (2012). Nutritional practices and their relationship to clinical outcomes in critically ill children—an international multicenter cohort study. Critical care medicine. 40(7):2204-11.

7. Baxter JA, Al-Madhaki FI, Zlotkin SH (2014). Prevalence of malnutrition at the time of admission among patients admitted to a Canadian tertiary-care paediatric hospital. Paediatrics & child health. 19(8):413-7.

8. de Menezes FS, Pons LH, Koch NPC (2013). What are the factors that influence the attainment of satisfactory energy intake in pediatric intensive care unit patients receiving enteral or parenteral nutrition? Nutrition. 29(1),76-80.

9. Bagri NK, Jose B, Shah SK, Bhutia TD, Lodha R (2015). Impact of Malnutrition on the Outcome of Critically Ill Children. Indian J Pediatr. 82:601-5.