Determination of glycemic index of nutritive moon cakes using Isomalt
The glycemic indices of nutritive moon cakes using Isomalt (green bean, green tea and lotus seed, green bean and Gac fruit) were determined in 10 healthy adults aged 20 - 40. The subjects participated in 2 trials: taking 47.2 grams of glucose and eating 70 grams of moon cakes using isomalt (carbohydrate of 47.2gr.) with the interval of 7 days.
Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.4, No.1, April, Year 2008
Author: Nguyen Thi Lam, Pham Thi Thu Huong, Nguyen Tri Dung, Nguyen Trong Hung, Tran Thi Chau Quyen
Summary:
The glycemic indices of nutritive moon cakes using Isomalt (green bean, green tea and lotus seed, green bean and Gac fruit) were determined in 10 healthy adults aged 20 - 40. The subjects participated in 2 trials: taking 47.2 grams of glucose and eating 70 grams of moon cakes using isomalt (carbohydrate of 47.2gr.) with the interval of 7 days. The results showed that the nutritive cakes using isomalt significantly increased the level of blood glucose compared to taking the same amount of glucose at 15, 30, 60 and 90 minutes after intake. The glycemic index of the nutritive moon cakes is 33.9%.
Keyword: Nutritive moon cake, Isomalt, blood glucose, glycemic index.
Xác định chỉ số đường huyết của bánh dẻo Trung Thu dinh dưỡng có sử dụng đường Isomalt
Xác định chỉ số đường huyết của bánh dẻo trung thu dinh dưỡng có sử dụng đường isomalt (đậu xanh lá dứa, hạt sen trà xanh, đậu xanh gấc) được tiến hành trên 10 người khỏe mạnh tuổi từ 20-40.
Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm - Tập 4, Số 1, Năm 2008
Tác giả: Nguyễn Thị Lâm, Phạm Thị Thu Hương, Nguyễn Trí Dũng, Nguyễn Trọng Hưng, Trần Thị Châu Quyên
Tóm tắt:
Xác định chỉ số đường huyết của bánh dẻo trung thu dinh dưỡng có sử dụng đường isomalt (đậu xanh lá dứa, hạt sen trà xanh, đậu xanh gấc) được tiến hành trên 10 người khỏe mạnh tuổi từ 20-40. Các đối tượng được tiến hành hai thực nghiệm: Uống 47,2g glucose và ăn 70g bánh dẻo trung thu có sử dụng đường isomalt (cacbonhydrat: 47,2g) cách nhau 7 ngày. Kết quả cho thấy bánh dẻo trung thu dinh dưỡng có sử dụng đường Isomalt làm tăng glucose máu sau ăn ít hơn có ý nghĩa thống kê so với uống cùng số lượng đường glucose tại các thời điểm15, 30, 60, 90 phút sau ăn.. Chỉ số đường huyết của bánh dẻo trung thu dinh dưỡng (đậu xanh lá dứa, hạt sen trà xanh, đậu xanh gấc) là 33,9%.
Từ khóa: Bánh dẻo trung thu dinh dinh dưỡng, Isomailt, glucose máu, chỉ số đường huyết.
Nguyễn Thị Lâm, Phạm Thị Thu Hương, Nguyễn Trí Dũng, Nguyễn Trọng Hưng, Trần Thị Châu Quyên