CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Effect of Vitamin d supplementation combined with calcium rich diet on nutritional status of children aged 12- 36 months
165 views
share

Objectives: To assess the effect of calcium supplementation and calcium rich diet on serum vitamin D and nutritional status in children aged 12-36 months. 

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.1, Year 2017

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/35)

Author: Thi Nguyet Nga TRAN, Danh Tuyen LE, Thi Thu Hien VU, Thi Lam NGUYEN, Anh Duc HA

Abstract

Objectives: To assess the effect of calcium supplementation and calcium rich diet on serum vitamin D and nutritional status in children aged 12-36 months. Methods: The study design was a community intervention in two groups of subjects, each group of 38 children aged 12 to 36 months had serum 25(OH) D concentration from 20 to 75 nmol/l. Subjects in the intervention group were given 1000 units of vitamin D3 and were on a diet of 500 mg calcium per day for 6 months. The subjects in the control group preserved the usual diet. Indicators evaluated before and after intervention included weight, height, calcium intake, and serum 25(OH) D concentrations. Results: At the end of the study, in the intervention group, the mean serum 25(OH) D concentration was 133.01± 55.83 nmol/l, increased by 83.95 ± 55.32 nmol/l compared to before intervention (p<0.001), higher than the control group (p<0.01). Vitamin D deficiency was 97.4 % lower than before intervention (p<0.001), while there was no significant difference in the control group. Calcium intake was higher than the control group with p < 0.01. Mean height of the intervention group was increased by 5.7 ± 1.2 cm, while the control group increased by 4.8 ±1.4 cm (p<0.05).The difference in height between the intervention and control groups was significantly different, p<0.001. HAZ of the intervention group increased more than the control group (p<0.001). Stunting rate in the intervention group was 15.8%, lower than before intervention, while the control group decreased by 7.9 % (p<0.05). Conclusion: Vitamin D supplementation combined with a diet high in calcium was also a viable solution to help improve height and malnutrition.

Keywords: Vitamin D, calcium intake, children aged 12-36 months

References

1. WHO and World Bank Group UNICEF (2015). Levels and trends in child malnutrition. UNICEF – WHO – World Bank Group joint child malnutrition estimates. Key findings of the 2015 edition.

2. Viện Dinh dưỡng (2015). Số liệu thống kê về tình trạng dinh dưỡng trẻ em qua các năm (2007-2014), truy cập ngàyhttp://viendinhduong.vn/news/vi/106/61/0/a/so-lieu-thong-ke-ve-tinh-trang-dinhduong-tre-em-qua-cac-nam.aspx, tại trang.

3. Carol L và các cộng sự. (2008). Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, Children, and Adolescents. Pediatrics tr. 122;1142-1152.

4. Richard Kremer và các cộng sự. (2008). Vitamin D Status and its Relationship to

Body Fat, Final Height and Peak Bone Mass in Young Women. Clinical Endocrinology & Metabolism Tháng 1 năm 2009; 94 (1): 67-73.

5. Ward LM và các cộng sự. (2007). Vitamin D-deficiency rickets among children in Canada. Jul 17;177(2):161-6.

6. Green TJ và các cộng sự. (2008). Vitamin D status and its association with parathyroid hormone concentrations in women of child-bearing age living in Jakarta and Kuala Lumpur, Eur J Clin Nutr. 62(3):373-8.

7. Lê Thị Hợp, Lê Danh Tuyên và Nguyễn Thị Lâm (2012). Tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. Viện Dinh Dưỡng, Hà Nội, tr. 230.

8. Frank R Greer (2008). 25-Hydroxyvitamin D: functional outcomes in infants and young children. Am J Clin Nutr. 88(2), tr. 529S-533S.

9. Gree GF (2007). Defining Vitamin D Deficiency in Children: Beyond 25-OH Vitamin D Serum Concentrations, Pediatrics. 124:1471-1473.

10.Catharine Ross và các cộng sự. (2011). The 2011 Report on Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D from the Institute of Medicine: What Clinicians Need to Know. J Clin Endocrinol Metab. Jan 2011; 96(1): 53-58. Published online

Nov 30, 2010. doi: 10.1210/jc.2010- 2704. 

11.Heike A Bischoff-Ferrari và các cộng sự. (2006). Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr. 84(1), tr. 18 - 28.

12.Michael F Holick và Tai C Chen (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr April vol. 87 no. 4 1080S-1086S.

13.Đỗ Thị Phương Hà và Lê Bạch Mai (2014). Hiệu quả can thiệp bằng chế độ ăn từ nguồn thực phẩm sẵn có tại địa phương đối với tình trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi. Tạp chí DD&TP. 10(3).

14.Nguyễn Thị Lâm, Trương Tuyết Mai và Nguyễn Thị Lương Hạnh (2014). Cải thiện tình trạng dinh dưỡng bằng sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi. Tạp chí DD&TP. Tập 10(số 1).

15.Nguyễn Thanh Hà (2011). Hiệu quả bổ sung kẽm và sprinkles đa vi chất trên trẻ 6-36 tháng tuổi suy dinh dưỡng thấp còi tại huyện Gia Bình, tỉnh Bắc Ninh. Luận án tiến sỹ Dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng Quốc gia, Hà Nội.

16.Nguyễn Xuân Ninh và các cộng sự. (2014). Hiệu quả của bánh bích quy có bổ sung Ergosterol giàu vitamin D2 đến tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ tiêu sinh hóa trên học sinh tiểu học. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 10(4).

Hiệu quả cải thiện tình trạng dinh dưỡng của bổ sung vitamin D3 kết hợp thực đơn giàu canxi ở trẻ 12 – 36 tháng

Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả cải thiện hàm lượng vitamin D huyết thanh và tình trạng dinh dưỡng của bổ sung vitamin D3 kết hợp thực đơn giàu canxi ở trẻ 12 - 36 tháng tuổi.

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 1, Năm 2017

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/35)

Tác giả: Trần Thị Nguyệt Nga, Lê Danh Tuyên, Vũ Thị Thu Hiền, Nguyễn Thị Lâm, Hà Anh Đức

Tóm tắt

Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả cải thiện hàm lượng vitamin D huyết thanh và tình trạng dinh dưỡng của bổ sung vitamin D3 kết hợp thực đơn giàu canxi ở trẻ 12 - 36 tháng tuổi. Phương pháp: NC can thiệp cộng đồng có đối chứng trên 2 nhóm đối tượng, mỗi nhóm 38 trẻ từ 12 đến 36 tháng tuổi có hàm lượng 25(OH)D huyết thanh từ 20 – 75 nmol/l. Nhóm can thiệp (CT) được uống 1000 đơn vị quốc tế vitamin D3/ ngày và thực hiện chế độ ăn với 500 mg canxi/ ngày trong 6 tháng. Nhóm chứng (ĐC) không bổ sung vitamin D và giữ nguyên chế độ ăn như thường lệ. Các chỉ số đánh giá trước và sau can thiệp gồm: Cân nặng, chiều cao, khẩu phần canxi, hàm lượng 25(OH)D huyết thanh. Kết quả: Khi kết thúc nghiên cứu, ở nhóm CT, hàm lượng 25(OH)D huyết thanh trung bình là 133,01±55,8 nmol/l, tăng lên 83,9±55,3 nmol/l so với trước can thiệp (p< 0,001), và cao hơn so với nhóm ĐC (p<0,01), tỷ lệ thiếu và thấp vitamin D giảm 97,4% so với trước can thiệp (p<0,001), trong khi không có sự thay đổi có YNTK ở nhóm ĐC, khẩu phần canxi đạt nhu cầu khuyến nghị và cao hơn so với nhóm chứng (p <0,01). Chiều cao trung bình của nhóm CT tăng được 5,7±1,2 cm, trong khi nhóm ĐC chỉ tăng được 4,8±1,4 cm. Chênh lệch chiều cao giữa 2 nhóm CT và nhóm ĐC có khác biệt có YNTK (p <0,001). Chỉ số HAZ ở nhóm CT tăng có YNTK so với nhóm chứng (p <0,001). Tỷ lệ SDD thấp còi ở nhóm CT giảm 15,8 % so với trước CT, nhóm chứng giảm 7,9%, sự khác biệt có ý nghĩ thống kê (p < 0,05). Kết luận: Bổ sung vitamin D phối hợp với chế độ ăn giàu canxi là một giải pháp khả thi góp phần cải thiện chiều cao và suy dinh dưỡng cho trẻ.

Từ khóa: Vitamin D, khẩu phần canxi, trẻ 12-36 tháng

Tài liệu tham khảo

1. WHO and World Bank Group UNICEF (2015). Levels and trends in child malnutrition. UNICEF – WHO – World Bank Group joint child malnutrition estimates. Key findings of the 2015 edition.

2. Viện Dinh dưỡng (2015). Số liệu thống kê về tình trạng dinh dưỡng trẻ em qua các năm (2007-2014), truy cập ngàyhttp://viendinhduong.vn/news/vi/106/61/0/a/so-lieu-thong-ke-ve-tinh-trang-dinhduong-tre-em-qua-cac-nam.aspx, tại trang.

3. Carol L và các cộng sự. (2008). Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, children, and Adolescents. Pediatrics tr. 122;1142-1152.

4. Richard Kremer và các cộng sự. (2008). Vitamin D Status and its Relationship to Body Fat, Final Height and Peak Bone Mass in Young Women. Clinical Endocrinology & Metabolism Tháng 1 năm 2009; 94 (1): 67-73.

5. Ward LM và các cộng sự. (2007). Vitamin D-deficiency rickets among children in Canada. Jul 17;177(2):161-6.

6. Green TJ và các cộng sự. (2008). Vitamin D status and its association with parathyroid hormone concentrations in women of child-bearing age living in Jakarta and Kuala Lumpur, Eur J Clin Nutr. 62(3):373-8.

7. Lê Thị Hợp, Lê Danh Tuyên và Nguyễn Thị Lâm (2012). Tổng điều tra dinh dưỡng 2009-2010. Viện Dinh Dưỡng, Hà Nội, tr. 230.

8. Frank R Greer (2008). 25-Hydroxyvitamin D: functional outcomes in infants and young children. Am J Clin Nutr. 88(2), tr. 529S-533S.

9. Gree GF (2007). Defining Vitamin D Deficiency in Children: Beyond 25-OH Vitamin D Serum Concentrations, Pediatrics. 124:1471-1473.

10.Catharine Ross và các cộng sự. (2011). The 2011 Report on Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D from the Institute of Medicine: What Clinicians Need to Know. J Clin Endocrinol Metab. Jan 2011; 96(1): 53-58. Published online Nov 30, 2010. doi: 10.1210/jc.2010- 2704. 

11.Heike A Bischoff-Ferrari và các cộng sự. (2006). Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr. 84(1), tr. 18 - 28.

12.Michael F Holick và Tai C Chen (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr April vol. 87 no. 4 1080S-1086S.

13.Đỗ Thị Phương Hà và Lê Bạch Mai (2014). Hiệu quả can thiệp bằng chế độ  ăn từ nguồn thực phẩm sẵn có tại địa phương đối với tình trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi. Tạp chí DD&TP. 10(3).

14.Nguyễn Thị Lâm, Trương Tuyết Mai và Nguyễn Thị Lương Hạnh (2014). Cải thiện tình trạng dinh dưỡng bằng sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi. Tạp chí DD&TP. Tập 10(số 1).

15.Nguyễn Thanh Hà (2011). Hiệu quả bổ sung kẽm và sprinkles đa vi chất trên trẻ 6-36 tháng tuổi suy dinh dưỡng thấp còi tại huyện Gia Bình, tỉnh Bắc Ninh. Luận án tiến sỹ Dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng Quốc gia, Hà Nội.

16.Nguyễn Xuân Ninh và các cộng sự. (2014). Hiệu quả của bánh bích quy có bổ  sung Ergosterol giàu vitamin D2 đến tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ tiêu sinh hóa trên học sinh tiểu học. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 10(4).