CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Khảo sát dư lượng kháng sinh trong thịt lợn ở thành phố Hồ Chí Minh bằng phương pháp vi sinh kết hợp sắc ký lỏng ghép khối phổ 2 lần
18 lượt xem
chia sẻ
Tổng số 100 mẫu thịt heo được mua tại chợ đầu mối Bình Điền, TP. Hồ Chí Minh từ năm 2014 đến 2015 và kiểm nghiệm mức độ tồn dư kháng sinh ngay tại chỗ bằng test nhanh vi sinh Premi®test (định tính) cho kết quả 18 mẫu dương tính. Sau đó 100 mẫu thịt heo này được chuyển về phòng phân tích để định lượng tồn dư kháng sinh bằng sắc ký lỏng ghép khối...
Tóm tắt tiếng Việt: Tổng số 100 mẫu thịt heo được mua tại chợ đầu mối Bình Điền, TP. Hồ Chí Minh từ năm 2014 đến 2015 và kiểm nghiệm mức độ tồn dư kháng sinh ngay tại chỗ bằng test nhanh vi sinh Premi®test (định tính) cho kết quả 18 mẫu dương tính. Sau đó 100 mẫu thịt heo này được chuyển về phòng phân tích để định lượng tồn dư kháng sinh bằng sắc ký lỏng ghép khối phổ 2 lần (LC-MS/MS). Kết quả LC-MS/MS cho thấy 23/100 mẫu nhiễm sulfamethezine từ 11 – 1600 µg/kg. Trong 23 mẫu này chỉ có 11 mẫu nhiễm sulfamethezine từ 310 – 1600 µg/kg cho kết quả dương tính với Premi®test, 12 mẫu còn lại nhiễm sulfamethazine dưới 200 µg/kg cho kết quả âm tính còn lại. Kết quả cho thấy tiềm năng và hạn chế của mô hình xác định dư lượng kháng sinh bằng test nhanh vi sinh kết hợp đồng thời với phương pháp LC-MS/MS.
English summary: One hundred pork samples collected in Binh Dien wholesale market, Ho Chi Minh city from 2014 to 2015 were screended on side using a microbiological kit (Premi®test), then eighteen samples were determined as positive sign for residual antibiotics. Once trans-ferred to the las, all the samples were analyzed for antibiotics using liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The results show that sulfamethazine residues (11-1600µg/kg) were detected in 23 samples. Notably, 11 samples with sulfamethazine concentrations ranging from 310 to 1600µg/kg were detected as “positive” in the initial screening, whereas 12 other samples with sulfamethazine levels below 300µg/kg  were screened as “negative”. No other targeted antibiotics were identified among the remaining positive samples. Thus, the potential and liminations of a monitoring system combining on-site microbiological tests and an LC-MS/MS method.
English summary: One hundred pork samples collected in Binh Dien wholesale market, Ho Chi Minh city from 2014 to 2015 were screended on side using a microbiological kit (Premi®test), then eighteen samples were determined as positive sign for residual antibiotics. Once trans-ferred to the las, all the samples were analyzed for antibiotics using liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The results show that sulfamethazine residues (11-1600µg/kg) were detected in 23 samples. Notably, 11 samples with sulfamethazine concentrations ranging from 310 to 1600µg/kg were detected as “positive” in the initial screening, whereas 12 other samples with sulfamethazine levels below 300µg/kg  were screened as “negative”. No other targeted antibiotics were identified among the remaining positive samples. Thus, the potential and liminations of a monitoring system combining on-site microbiological tests and an LC-MS/MS method.