Đánh giá thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm và đề xuất giải pháp đảm bảo chất lượng nước uống đóng chai sản xuất tại tỉnh Quảng Trị năm 2015
Tiến hành điều
tra về điều kiện và lấy mẫu nước thành phẩm tại 35 cơ sở để gửi mẫu kiểm nghiệm
các chỉ tiêu vi sinh theo: QCVN 6-1: 2010/BYT. Kết quả: về thực trạng chấp hành
các quy định về thiết kế nhà xưởng tại cơ sở có 25 cơ sở đạt (chiếm 71,4%), vệ
sinh khu vực chiết rót và trang thiết bị có 27 cơ sở đạt (chiếm 77,1%), vệ sinh
của nhân viên...
Tóm tắt tiếng Việt: Tiến hành điều
tra về điều kiện và lấy mẫu nước thành phẩm tại 35 cơ sở để gửi mẫu kiểm nghiệm
các chỉ tiêu vi sinh theo: QCVN 6-1: 2010/BYT. Kết quả: về thực trạng chấp hành
các quy định về thiết kế nhà xưởng tại cơ sở có 25 cơ sở đạt (chiếm 71,4%), vệ
sinh khu vực chiết rót và trang thiết bị có 27 cơ sở đạt (chiếm 77,1%), vệ sinh
của nhân viên có 22 cơ sở đạt (chiếm 62,9%) và thực trạng hiểu biết kiến thức
an toàn thực phẩm (ATTP) có 100% chủ cơ sở và 62,9% công nhân được cấp giấy xác
nhận kiến thức ATTP; kiểm nghiệm chất lượng nước có 6 mẫu không đạt về chỉ tiêu
Coliforms, chiếm 17,1% và 2 mẫu không đạt về chỉ tiêu Clor chiếm 0,6%. Nghiên
cứu cũng đã đề xuất được 4 biện pháp kỹ
thuật nhằm đảm bảo chất lượng nước uống đóng chai được sản xuất trên địa
bàn tỉnh Quảng Trị.
English summary: Quang Tri Food
Safety Department investigated the conditions and collected 35 samples from 35 bottled drinking water establishments to test microbiological contamination by
national technical regulations for bottled natural mineral waters and drinking
waters QCVN 6-1: 2010/BYT. The results revealed that there were 25 manufactures
obeying all regulations on manufacture design, accounting for 71.42%. 27
manufactures followed sanitation regulations in the filling area and equipments
(accounting for 77.14%). Only 12 manufactures met the requirements for workers
(accounting for 62.86%). For the state of having good knowledge about food
safety, 100% manufacture owners amd 62.86% workers got the certification. The
results of testing food safety quality in 35 samples showed that Coliforms and
chloride contamination rate was 17.14% (6 samples) and 0.57% (2 samples),
respectively. The study also proposed 4 technical measures to make sure the
quality of bottled drinking water produced in Quang Tri province.
English summary: Quang Tri Food
Safety Department investigated the conditions and collected 35 samples from 35 bottled drinking water establishments to test microbiological contamination by
national technical regulations for bottled natural mineral waters and drinking
waters QCVN 6-1: 2010/BYT. The results revealed that there were 25 manufactures
obeying all regulations on manufacture design, accounting for 71.42%. 27
manufactures followed sanitation regulations in the filling area and equipments
(accounting for 77.14%). Only 12 manufactures met the requirements for workers
(accounting for 62.86%). For the state of having good knowledge about food
safety, 100% manufacture owners amd 62.86% workers got the certification. The
results of testing food safety quality in 35 samples showed that Coliforms and
chloride contamination rate was 17.14% (6 samples) and 0.57% (2 samples),
respectively. The study also proposed 4 technical measures to make sure the
quality of bottled drinking water produced in Quang Tri province.