CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá sự ô nhiễm aldehyd, metanol, furfural trong rượu trắng truyền thống được sản xuất tại 2 huyện Hậu Lộc, Nga Sơn tỉnh Thanh Hóa và một số yếu tố liên quan
20 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 50 mẫu rượu và 100 người trực tiếp sản xuất ở 50 cơ sở sản xuất rượu truyền thống tại 2 huyện Hậu Lộc và Nga Sơn tỉnh Thanh Hóa, trong thời gian 2013- 2014 cho thấy; tỷ lệ ô nhiễm chung tại 2 huyện nghiên cứu đối với aldehyt là 88,0%, furfural là 68% và methanol là 44%). So sánh giữa các chỉ số cho thấy tỷ...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 50 mẫu rượu và 100 người trực tiếp sản xuất ở 50 cơ sở sản xuất rượu truyền thống tại 2 huyện Hậu Lộc và Nga Sơn tỉnh Thanh Hóa, trong thời gian 2013- 2014 cho thấy; tỷ lệ ô nhiễm chung tại 2 huyện nghiên cứu đối với aldehyt là 88,0%, furfural là 68% và methanol là 44%). So sánh giữa các chỉ số cho thấy tỷ lệ ô nhiễm aldehyt là cao nhất (tương ứng 76% ở Hậu Lộc và 100% ở Nga Sơn) sau đó đến furfural (72,0% ở Hậu Lộc và 64,0% ở Nga Sơn). Đánh giá về mức độ ô nhiễm, kết quả chỉ ra tỷ lệ mẫu rượu bị ô nhiễm 2 chỉ tiêu là cao nhất (52% và 40% tương ứng ở 2 huyện). Rượu bị ô nhiễm 2 và 3 chỉ tiêu ở huyện Hậu Lộc cao hơn so với huyện Nga Sơn (84,0% so với 64,0%). Kiến thức đúng của người trực tiếp sản xuất rượu là tương đối tốt (chiếm 56%), tuy nhiên thực hành đúng của nhóm đối tượng này còn hạn chế (chiếm 29%).
English summary: A cross – sectional study was conducted on 50 white wine samples and 100 direct traditional wine processors at 50 manufacturing locations of traditional wine in Hau Loc and Nga Son districts of Thanh Hoa province in 2013  - 2014. The results showed that the general rate of contaminated alcohol in these districts for aldehyde was 88.0%, for furfural was 68.0% and for methanol was 44%. Comparing these metrics showed that the contamination rate was highest for aldehyde (Corresponding to 76.0% in Hau Loc and 100% in Nga Son). The second ranking was furfural (72.0% in Hau Loc and 64.0% in Nga Son). In terms of evaluation of contamination levels, the percentage of the contaminated wine in two quota was the highest (corresponding to 52.0% and 40.0% in two districts). Contaminated wine in two and three quota in Hau Loc district was higher than that in Nga Son (84.0% compared to 64.0%). The right knowledge of the producers directly contacting to wine was quite good (56.0%); however, the practice of this group was limited (29%).
English summary: A cross – sectional study was conducted on 50 white wine samples and 100 direct traditional wine processors at 50 manufacturing locations of traditional wine in Hau Loc and Nga Son districts of Thanh Hoa province in 2013  - 2014. The results showed that the general rate of contaminated alcohol in these districts for aldehyde was 88.0%, for furfural was 68.0% and for methanol was 44%. Comparing these metrics showed that the contamination rate was highest for aldehyde (Corresponding to 76.0% in Hau Loc and 100% in Nga Son). The second ranking was furfural (72.0% in Hau Loc and 64.0% in Nga Son). In terms of evaluation of contamination levels, the percentage of the contaminated wine in two quota was the highest (corresponding to 52.0% and 40.0% in two districts). Contaminated wine in two and three quota in Hau Loc district was higher than that in Nga Son (84.0% compared to 64.0%). The right knowledge of the producers directly contacting to wine was quite good (56.0%); however, the practice of this group was limited (29%).