Thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân tiêu chảy và viêm phổi tại bệnh viện Nhi trung ương năm 2005
Nuôi
dưỡng không tốt dẫn tới giảm khả năng đáp ứng thuốc, kéo dài thời gian điều trị
và làm tăng tỷ lệ suy dinh dưỡng của bệnh nhân trong bệnh viện. Mục tiêu:
Nghiên cứu nhằm đánh giá khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân tiêu chảy, viêm
phổi và xác định một số yếu tố liên quan. Nghiên cứu: Cắt ngang, trên 200 bệnh
nhân 1-4 tuổi bị tiêu chảy cấp và...
Tóm tắt tiếng Việt: Nuôi
dưỡng không tốt dẫn tới giảm khả năng đáp ứng thuốc, kéo dài thời gian điều trị
và làm tăng tỷ lệ suy dinh dưỡng của bệnh nhân trong bệnh viện. Mục tiêu:
Nghiên cứu nhằm đánh giá khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân tiêu chảy, viêm
phổi và xác định một số yếu tố liên quan. Nghiên cứu: Cắt ngang, trên 200 bệnh
nhân 1-4 tuổi bị tiêu chảy cấp và viêm phổi tại Khoa Tiêu hóa và Hô hấp Bệnh
viện nhi Trung ương năm 2005. Kết quả: Về nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị, nhóm
1-3 tuổi đạt mức năng lượng là 65%; Protid: 83%. Nhóm 4 tuổi năng lượng đạt:
67%; Protid là: 90%. Cả 2 nhóm đều không đạt nhu cầu khuyển nghị về vitamin A
và Sắt. Tình trạng dinh dưỡng, nguồn cung cấp thức ăn, trình độ học vấn và kiến
thức thực hành dinh dưỡng của bố mẹ bệnh nhân và kinh tế gia đình có liên quan đến
khẩu phần ăn của bệnh nhân.
English summary: Improper
feeding for patients can lead to the reduction of body response to medicines,
can prolong the duration of staying in hospital and can increase hospital malnutrition
prevalence. The study aimed to assess actual dietary intake of children having
diarrhea and respiratory infection and to identify related factors. Method: A
cross-sectional study in 200 patients from 1-4 years old in the Gastroenterlogy
Department and Respiratory Department of the National hospital of pediatrics
was conducted in 2005. Results: Children from 1 to 3 years old met only 67% of
energy intake and 83% of protein intake compared to the recommend nutrition allowance.
These percentages for 4 years old children were 67% and 90%, respectively. Iron
and vitamin A intake of all groups did not meet three recommend allowance. The
study knowledge and practice status of the patients, food supplies, parental
education level, nutrition knowledge and practice and family income were related
to diet of patients.
English summary: Improper
feeding for patients can lead to the reduction of body response to medicines,
can prolong the duration of staying in hospital and can increase hospital malnutrition
prevalence. The study aimed to assess actual dietary intake of children having
diarrhea and respiratory infection and to identify related factors. Method: A
cross-sectional study in 200 patients from 1-4 years old in the Gastroenterlogy
Department and Respiratory Department of the National hospital of pediatrics
was conducted in 2005. Results: Children from 1 to 3 years old met only 67% of
energy intake and 83% of protein intake compared to the recommend nutrition allowance.
These percentages for 4 years old children were 67% and 90%, respectively. Iron
and vitamin A intake of all groups did not meet three recommend allowance. The
study knowledge and practice status of the patients, food supplies, parental
education level, nutrition knowledge and practice and family income were related
to diet of patients.