Hiệu quả của can thiệp cộng đồng đến tình trạng dinh dưỡng, khả năng chống oxy hóa ở người cao tuổi ở nông thôn Thái Bình
Hiệu
quả của 3 biện pháp phối hợp truyền thông, quản lý sức khỏe và bổ sung
viên Nutrients (β-carotene 1 mg, vitamin E 10mg, vitamin C 70 mg) hàng
ngày trên người cao tuổi trong thời gian 3 tháng đã được triển khai tại
Thái Bình. Áp dụng thiết kế nghiên cứu thử nghiệm can thiệp cộng đồng có
đối chứng. Có 243 người từ 60-69 tuổi, được chia ra 2...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiệu
quả của 3 biện pháp phối hợp truyền thông, quản lý sức khỏe và bổ sung
viên Nutrients (β-carotene 1 mg, vitamin E 10mg, vitamin C 70 mg) hàng
ngày trên người cao tuổi trong thời gian 3 tháng đã được triển khai tại
Thái Bình. Áp dụng thiết kế nghiên cứu thử nghiệm can thiệp cộng đồng có
đối chứng. Có 243 người từ 60-69 tuổi, được chia ra 2 nhóm: nhóm đối
chứng (n=121): không nhận được can thiệp trên; nhóm can thiệp (n=122):
được nhận biện pháp can thiệp tổng hợp trên. Sau 3 tháng can thiệp, các
chỉ số nhân trắc BMI, tỷ lệ mỡ có sự cải thiện tốt hơn (p<0.01) so
với nhóm chứng. Tương tự, nồng độ Hb, retinol, vitamin E huyết thanh
tăng lên rõ rệt (p<0.05); khả năng chống oxy hóa (MDA) cũng tốt hơn
nhóm chứng. Hiệu quả can thiệp làm giảm thiếu máu 29,9%; với thiếu
β-carotene 17,7%; thiếu retinol: 69,4%; vitamin E thấp 45%, MDA giảm
14,4%. Có sự tương quan ngược chiều giữa giảm nồng độ MDA với tăng nồng
độ retinol (B=0,750, p<0,01) và β-carotene (B=0,790; p<0,01),
không thấy sự tương quan ý nghĩa với thay đổi vitamin E. Có thể áp dụng
biện pháp trên diện rộng, nhằm cải thiện tình trạng sức khỏe người cao
tuổi.
English summary: Effects
of intervention using 3 methods combining nutrition education, health
management, and daily supplementation of one Nutrient tablet (β-carotene
1 mg, vit. E 10 mg. Vit. C 70mg)
for old people have been studied in Thai Binh. The case-controlled
community-based intervention design was applied. 243 subjects aged from
60-69 yearls old were divided into 2 groups: Control group (n=121): No
intervention; the intervention group (n=122): Received 3
methods combined. After 3 months of interventions, anthropometric
indicators as BMI, body fat were significantly increased compared to
control group. Similarly, Hb, β-carotene, retinol levels, the
anti-oxidant capacity (MDA level) were significantly improved compared
with the beginning and with the control group (p<0.05). The effective
index of intervention was 29.9% for the improvement of anemia, 17.7% for
low β-carotene , 69.4% for low retinol, and 45% for low vitamin E.
There was negative association between the reduction of MDA levels and
then increase of retinol, β-carotene; but not with the change of vitamin
E level. This intervention could be expanded to larger communities to
improve health status of old people.
English summary: Effects
of intervention using 3 methods combining nutrition education, health
management, and daily supplementation of one Nutrient tablet (β-carotene
1 mg, vit. E 10 mg. Vit. C 70mg)
for old people have been studied in Thai Binh. The case-controlled
community-based intervention design was applied. 243 subjects aged from
60-69 yearls old were divided into 2 groups: Control group (n=121): No
intervention; the intervention group (n=122): Received 3
methods combined. After 3 months of interventions, anthropometric
indicators as BMI, body fat were significantly increased compared to
control group. Similarly, Hb, β-carotene, retinol levels, the
anti-oxidant capacity (MDA level) were significantly improved compared
with the beginning and with the control group (p<0.05). The effective
index of intervention was 29.9% for the improvement of anemia, 17.7% for
low β-carotene , 69.4% for low retinol, and 45% for low vitamin E.
There was negative association between the reduction of MDA levels and
then increase of retinol, β-carotene; but not with the change of vitamin
E level. This intervention could be expanded to larger communities to
improve health status of old people.