Tình hình tăng acid uric máu và kiến thức, thực hành dinh dưỡng ở người cao tuổi tại hai xã huyện Vụ Bản, Nam Định năm 2011
Nghiên
cứu được tiến hành trên 518 người cao tuổi tại 2 xã thuộc huyện Vụ Bản,
Nam Định từ tháng 1 đến tháng 8 năm 2011. Điều tra cắt ngang đánh giá tỷ
lệ tăng acid uric máu ở người cao tuổi, và nghiên cứu bệnh chứng để tìm
hiểu các yếu tố liên quan đến tăng acid uric và kiến thức thực hành
dinh dưỡng trong phong chống bệnh Gout. Kết quả cho...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu được tiến hành trên 518 người cao tuổi tại 2 xã thuộc huyện Vụ Bản,
Nam Định từ tháng 1 đến tháng 8 năm 2011. Điều tra cắt ngang đánh giá tỷ
lệ tăng acid uric máu ở người cao tuổi, và nghiên cứu bệnh chứng để tìm
hiểu các yếu tố liên quan đến tăng acid uric và kiến thức thực hành
dinh dưỡng trong phong chống bệnh Gout. Kết quả cho thấy tỷ lệ tăng acid
uric máu là 9,5%; ở nam là 16,3% và nữ là 5,5%. Tỷ lệ tăng acid uric ở
các lớp tuổi 10,1% ở 60-90 tuổi; 9,7% ở 70-79 tuổi và 8,1% ở trên 80
tuổi. Tỷ lệ tăng acid uric là 6,5% ở xã Tam Thanh và 11,3% ở xã Thành
Lợi. Thói quen uống rượu bia và ăn các thực phẩm giàu đạm và purin có
liên quan đến tăng acid uric máu (p<0,05). Cao huyết áp và bệnh tiết
niệu cũng có liên quan đến tình trạng này.
English summary: A
study was conducted on 518 elderly people in two communes in Vu Ban
District, Nam Dinh province from Jan-Aug 2011. We carried out a cross
sectional study to assess the rate of increased uric acid level in blood
of the elderly and a disease-control study to identify related factors
to the status of acid uric increase of the elderly and describe
knowledge, and nutritional practices in the elderly to prevent gout.
Finding showed that: The rate of increased uric acid in blood was 9.5%,
16.3% in male and 5.5% in female. The rate of increased uric acid in
blood by age group were 10.1%, 9.7%, 8.1% in age group of 60-69, 70-79,
and upper 80, respectively. The rate of increased uric acid in blood was
6.5% in Tam Thanh commune and 11.3% in Thanh Loi commune. The habit of
drinking beer, wine and the consumption of protein-rich and purine-rich
foods are associated to the status of increased uric acid in blood
(p<0.05). Hypertension and urinary diseases are also related to this
status.
English summary: A
study was conducted on 518 elderly people in two communes in Vu Ban
District, Nam Dinh province from Jan-Aug 2011. We carried out a cross
sectional study to assess the rate of increased uric acid level in blood
of the elderly and a disease-control study to identify related factors
to the status of acid uric increase of the elderly and describe
knowledge, and nutritional practices in the elderly to prevent gout.
Finding showed that: The rate of increased uric acid in blood was 9.5%,
16.3% in male and 5.5% in female. The rate of increased uric acid in
blood by age group were 10.1%, 9.7%, 8.1% in age group of 60-69, 70-79,
and upper 80, respectively. The rate of increased uric acid in blood was
6.5% in Tam Thanh commune and 11.3% in Thanh Loi commune. The habit of
drinking beer, wine and the consumption of protein-rich and purine-rich
foods are associated to the status of increased uric acid in blood
(p<0.05). Hypertension and urinary diseases are also related to this
status.