Khả năng kiểm soát đường huyết sau ăn của sản phẩm VOSCAP chiết tách từ lá vối, lá ổi, lá sen trên bệnh nhân đái tháo đường Type 2 tại Hà Nội
Nghiên
cứu can thiệp tự đối chứng nhằm đánh giá khả năng kiểm soát tăng đường
huyết sau ăn của sản phẩm VOSCAP chiết tách từ lá vối, lá ổi, lá sen đã
được tiến hành trên 40 bệnh nhân đái tháo đường type 2 tại Hà Nội. Tiến
hành trong 2 ngày khác nhau: Ngày thứ nhất đối tượng chỉ uống 50 ml nước
trắng và ăn một bữa ăn với tổng lượng 250 Kcal, ngày...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu can thiệp tự đối chứng nhằm đánh giá khả năng kiểm soát tăng đường
huyết sau ăn của sản phẩm VOSCAP chiết tách từ lá vối, lá ổi, lá sen đã
được tiến hành trên 40 bệnh nhân đái tháo đường type 2 tại Hà Nội. Tiến
hành trong 2 ngày khác nhau: Ngày thứ nhất đối tượng chỉ uống 50 ml nước
trắng và ăn một bữa ăn với tổng lượng 250 Kcal, ngày thứ 2 (cách ngày
thứ nhất 7 ngày) bệnh nhân uống sản phẩm VOSCAP (4 viên/lần/bệnh nhân)
và ăn bữa ăn giống như ngày thứ 1. Glucose máu được xác định trước ăn và
sau ăn 15, 30, 60, và 120 phút. Kết quả cho thấy nồng độ glucose máu
sau ăn của ngày uống VOSCAP đã giảm xuống thấp hơn so với ngày không
uống VOSCAP. Tại thời điểm 30 phút sau ăn, nồng độ glucose máu của ngày
uống VOSCAP đã giảm một cách có ý nghĩa thống kê so với ngày chứng
(12,25 so với 13,58 mmol/L; p<0,05). Diện tích dưới đường cong của
ngày uống nụ vối cũng thấp hơn so với ngày chứng (23,85 so với 25,59
mmol/L.giờ; p=0,13). Với khả năng hạn chế tăng đường huyết sau ăn,
VOSCAP (liều trung bình tương đương với 1,8 g bột chiết từ lá vối, lá
ổi, lá sen) có khả năng kiểm soát đường huyết sau ăn trên bệnh nhân đái
tháo đường type 2. Chính vì vậy, sản phẩm VOSCAP chiết xuất từ lá vối,
lá ổi, lá sen có thể được xem là sản phẩm tiềm năng trong việc hỗ trợ
phòng trị bệnh đái tháo đường.
English summary: The study aiming to investigate the capacity in reducing postprandial glycemia of VOSCAP (extracted from voi leaves, guava leaves, lotus leaves) in 40 type 2 diabetic patients was carried out in Hanoi. There
were 2 days to do the experiments: on the first day, patients were
given 50 ml of water and a the meal (250 kcal); on the second day (7
days after the first day), all of these 40 patients were given 3 tablets
of VOSCAP and then ate the same meal. The blood glucose levels were determined at the initial time and at 15, 30, 60 and 120 min after eating the meal. Results: the increase of the postprandial blood glucose level of subjects on the VOSCAP day was significantly lower than that of the water control day. Significant differences of blood glucose at 30 min after meal was observed between the VOSCAP day and the control day (12.25 vs. 13.58 mmol/L; p<0.05). There was a difference on the blood glucose AUCs between each meal with and without VOSCAP (23.85 vs. 25.59 mmol/L.hr; p=0.13). The
results of this study suggested that VOSCAP has a potential capacity in
controlling the post-prandial blood glucose level in diabetic patients. Therefore, VOSCAP might be used as a functional food for preventing diabetes.
English summary: The study aiming to investigate the capacity in reducing postprandial glycemia of VOSCAP (extracted from voi leaves, guava leaves, lotus leaves) in 40 type 2 diabetic patients was carried out in Hanoi. There
were 2 days to do the experiments: on the first day, patients were
given 50 ml of water and a the meal (250 kcal); on the second day (7
days after the first day), all of these 40 patients were given 3 tablets
of VOSCAP and then ate the same meal. The blood glucose levels were determined at the initial time and at 15, 30, 60 and 120 min after eating the meal. Results: the increase of the postprandial blood glucose level of subjects on the VOSCAP day was significantly lower than that of the water control day. Significant differences of blood glucose at 30 min after meal was observed between the VOSCAP day and the control day (12.25 vs. 13.58 mmol/L; p<0.05). There was a difference on the blood glucose AUCs between each meal with and without VOSCAP (23.85 vs. 25.59 mmol/L.hr; p=0.13). The
results of this study suggested that VOSCAP has a potential capacity in
controlling the post-prandial blood glucose level in diabetic patients. Therefore, VOSCAP might be used as a functional food for preventing diabetes.