Chuẩn hóa thường quy định lượng Clenbuterol trong thịt lợn, thịt gà bằng phương pháp sắc ký lỏng hiệu năng cao (HPLC/ UV)
Đề tài “Chuẩn hóa thường
quy định lượng Clenbuterol trong thịt lợn, thịt gà bằng phương pháp sắc
ký lỏng hiệu năng cao (HPLC/UV)” được thực hiện tại phòng thí nghiệm
Khoa TP – VSATTTP, và tiến hành khảo sát bước đầu tồn dư Clenbuterol
trong thịt lợn, thịt gà tại một số chợ đầu mối địa bàn Hà Nội năm 2011.
Sau khi được chuẩn hóa phương pháp định...
Tóm tắt tiếng Việt: Đề tài “Chuẩn hóa thường
quy định lượng Clenbuterol trong thịt lợn, thịt gà bằng phương pháp sắc
ký lỏng hiệu năng cao (HPLC/UV)” được thực hiện tại phòng thí nghiệm
Khoa TP – VSATTTP, và tiến hành khảo sát bước đầu tồn dư Clenbuterol
trong thịt lợn, thịt gà tại một số chợ đầu mối địa bàn Hà Nội năm 2011.
Sau khi được chuẩn hóa phương pháp định lượng Clenbuterol trong thịt,
các thông số giá trị sử dụng của phương pháp phù hợp với tiêu chuẩn AOAC
quốc tế, thường duy dễ áp dụng tại các phòng thử nghiệm ATTP tuyến tỉnh
có thiết bị HPLC/ UV phục vụ công tác thanh tra, kiểm nghiệm. Đề tài
phân tích 10 mẫu thịt gà, 10 mẫu thịt lợn phát hiện 2 mẫu thịt lợn và 2
mẫu thịt gà có tồn dư Clenbuterol.
English summary: To validate a method to
analyze clenbuterol in pork/ chicken meats by High Performance Liquid
Chromatography with detector UV and surveyed the clenbuterol residues in
the main foodstuff markets in Hanoi, we carried out a study at
Department of food hygiene and safety at the National Institute of
Nutrition in 2011. This clenbuterol determining methods has the best
validation parameters to satisfy the standards of the Association of
Official Agricultural Chemists and it is easy to apply at the food
control laboratories of Preventative Healths Centers at provincial level
in Vietnam. This study had also analyzed clenbuterol residues of ten
pork and thus detected two pork samples and two chicken samples that
were contaminated with clenbuterol residues.
English summary: To validate a method to
analyze clenbuterol in pork/ chicken meats by High Performance Liquid
Chromatography with detector UV and surveyed the clenbuterol residues in
the main foodstuff markets in Hanoi, we carried out a study at
Department of food hygiene and safety at the National Institute of
Nutrition in 2011. This clenbuterol determining methods has the best
validation parameters to satisfy the standards of the Association of
Official Agricultural Chemists and it is easy to apply at the food
control laboratories of Preventative Healths Centers at provincial level
in Vietnam. This study had also analyzed clenbuterol residues of ten
pork and thus detected two pork samples and two chicken samples that
were contaminated with clenbuterol residues.