CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả bổ sung lợi khuẩn Lactobacillus casei Shirota (LcS) lên tình trạng táo bón của trẻ mầm non 3 – 5 tuổi bị mắc táo bón chức năng tại 4 xã tỉnh Thanh Hóa năm 2017.
19 lượt xem
chia sẻ
Táo bón chức năng là một tình trạng rối loạn tiêu hóa thường gặp ở trẻ em. Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá hiệu quả của vi khuẩn có lợi Lactobacillus casei chủng Shirota (LcS) được bổ sung trong sữa chua uống lên men Yakult lên cải thiện tình trạng táo bón ở trẻ 3 đến 5 tuổi bị táo bón chức năng. Kết quả cho thấy sau 12 tuần can thiệp,...
Tóm tắt tiếng Việt: Táo bón chức năng là một tình trạng rối loạn tiêu hóa thường gặp ở trẻ em. Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá hiệu quả của vi khuẩn có lợi Lactobacillus casei chủng Shirota (LcS) được bổ sung trong sữa chua uống lên men Yakult lên cải thiện tình trạng táo bón ở trẻ 3 đến 5 tuổi bị táo bón chức năng. Kết quả cho thấy sau 12 tuần can thiệp, số lần đại tiện/1 tuần ở nhóm can thiệp tăng lên 0,6 lần so với ban đầu, ở nhóm chứng chỉ tăng 0,1 lần. Ở nhóm can thiệp giảm được 9,4% trẻ có phân dạng 2 (phân có dạng xúc xích lổn nhổn) và 5,7% phân dạng 3 (phân có dạng xúc xích nhưng có nhiều đường rạn trên bề mặt), nhóm chứng giảm được 8,5% phân dạng 2 và 9,4% phân dạng 3. Triệu chứng đi ngoài phân máu giảm rõ rệt, nhóm can thiệp giảm được 20,8%, trong khi nhóm chứng chỉ giảm được 10,4% sau 12 tuần can thiệp.
English summary: Functional constipation is a common digestive problem in children. The study was conducted to evaluate the effect of Lactobacillus casei Shirota (LcS) supplemented in fermented yogurt Yakult on constipation improvement  in children from 3 to 5 years old suffering functional constipation. The results showed that after 12 weeks of intervention, the frequency of bowel movements (BMs) per week in Lactobacillus casei Shirota group increased 0.6 times, while in control group it only increased 0.1 times. In Lactobacillus casei Shirota group, type 2 stool consistency (Sausage-shaped but lumpy) was decreased by 9.4% and type 3 (like a sausage but with cracks on its surface) was decreased by 5.7% while  in control group, the figure of type 2 and type 3 stool consistency was 8.5% and 9.4%. Blood stool were markedly reduced, the intervention group was reduced by 20.8%, while the control group was reduced by 10.4% after 12 intervention weeks.
English summary: Functional constipation is a common digestive problem in children. The study was conducted to evaluate the effect of Lactobacillus casei Shirota (LcS) supplemented in fermented yogurt Yakult on constipation improvement  in children from 3 to 5 years old suffering functional constipation. The results showed that after 12 weeks of intervention, the frequency of bowel movements (BMs) per week in Lactobacillus casei Shirota group increased 0.6 times, while in control group it only increased 0.1 times. In Lactobacillus casei Shirota group, type 2 stool consistency (Sausage-shaped but lumpy) was decreased by 9.4% and type 3 (like a sausage but with cracks on its surface) was decreased by 5.7% while  in control group, the figure of type 2 and type 3 stool consistency was 8.5% and 9.4%. Blood stool were markedly reduced, the intervention group was reduced by 20.8%, while the control group was reduced by 10.4% after 12 intervention weeks.