CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả của hỗ trợ dinh dưỡng trong bệnh đái tháo đường tại bệnh viện 19.8 Bộ công an.
19 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu trên 64 bệnh nhân bị mắc bệnh đái tháo đường điều trị tại Bệnh viện 198 được chia làm 2 nhóm: Nhóm 1 (nhóm can thiệp) được tư vấn dinh dưỡng và sử dụng chế độ ăn bệnh lý do Khoa dinh dưỡng cung cấp trong 03 tuần. Nhóm 2 (nhóm đối chứng) được tư vấn về dinh dưỡng nhưng xin tự túc chế độ ăn. Kết quả: sự chấp hành chế độ dinh dưỡng Tốt ở...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu trên 64 bệnh nhân bị mắc bệnh đái tháo đường điều trị tại Bệnh viện 198 được chia làm 2 nhóm: Nhóm 1 (nhóm can thiệp) được tư vấn dinh dưỡng và sử dụng chế độ ăn bệnh lý do Khoa dinh dưỡng cung cấp trong 03 tuần. Nhóm 2 (nhóm đối chứng) được tư vấn về dinh dưỡng nhưng xin tự túc chế độ ăn. Kết quả: sự chấp hành chế độ dinh dưỡng Tốt ở nhóm 1 (43,8%) cao hơn nhóm 2 (18,8%) với (p<0,05; chấp hành Khá ở hai nhóm tương đương nhau (37,5%); chấp hành Kém ở nhóm 1 (18,8%) thấp hơn nhóm 2 (43,8%) tuy chưa có sự khác biệt (p>0,05). Các chỉ số hóa sinh máu ở nhóm 1 giảm về gần giới hạn bình thường (p<0,05): glucose máu từ 12,4mmol/L xuống 7,7mmol/L; cholesterol máu từ 5,6mmol/L xuống 5,1mmol/L; Triglycerid từ 4,0mmol/L xuống 2,9mmol/L. Còn ở nhóm 2 nồng độ glucose máu, cholesterol toàn phần, triglycerid máu có giảm nhưng không có ý nghĩa thống kê (p>0,05).
English summary: The authors conducted a study on 64 diabetes patients, who were treated at Hospital 19.8. These patients were divided into 2 groups: Group 1 (intervention group) received counseling on nutrition and were given special diet by the department of nutrition in 03 weeks. Group 2 (control group) received counseling on nutrition and had their own diet. The results: the rate of patients who well complied on the diet in group 1 (43.8%) was higher than in group 2 (18.8%) with p <0.05; the rate of patients with middle compliance was similar in both groups (37.5%), the poor compliance in group 1 (18.8%) was lower than in group 2 (43.8%) with no difference (p> 0.05). Blood biochemical indices in group 1 decreased to close to the normal limits (p <0.05): blood glucose decreased from 12.4 mmol/L to 7.7 mmol / L; cholesterol decreased from 5.6 mmol / L to 5.1mmol / L; Triglycerides decreased from 4.0 mmol / L to 2.9 mmol / L. In Group 2, blood glucose, overall cholesterol, blood triglycerides levels also reduced but the reduction was not statistically significant (p> 0.05).
English summary: The authors conducted a study on 64 diabetes patients, who were treated at Hospital 19.8. These patients were divided into 2 groups: Group 1 (intervention group) received counseling on nutrition and were given special diet by the department of nutrition in 03 weeks. Group 2 (control group) received counseling on nutrition and had their own diet. The results: the rate of patients who well complied on the diet in group 1 (43.8%) was higher than in group 2 (18.8%) with p <0.05; the rate of patients with middle compliance was similar in both groups (37.5%), the poor compliance in group 1 (18.8%) was lower than in group 2 (43.8%) with no difference (p> 0.05). Blood biochemical indices in group 1 decreased to close to the normal limits (p <0.05): blood glucose decreased from 12.4 mmol/L to 7.7 mmol / L; cholesterol decreased from 5.6 mmol / L to 5.1mmol / L; Triglycerides decreased from 4.0 mmol / L to 2.9 mmol / L. In Group 2, blood glucose, overall cholesterol, blood triglycerides levels also reduced but the reduction was not statistically significant (p> 0.05).