Đánh giá tình trạng nhiễm tạp Norovirus trong hàu Thái Bình Dương bằng kỹ thuật Real – Time RT – PCR.
Norovirus
là tác nhân hàng đầu gây bệnh tiêu chảy trên thế giới. Do các số
liệu về tình hình nhiễm tạp Norovirus trong thực phẩm tại Việt Nam
còn rất hạn chế, mục tiêu của nghiên cứu này là nhằm đánh giá tỷ
lệ nhiễm tạp Norovirus trong hàu Thái Bình Dương (Crassostrea gigas) lưu hành trên địa bàn Hà Nội...
Tóm tắt tiếng Việt: Norovirus
là tác nhân hàng đầu gây bệnh tiêu chảy trên thế giới. Do các số
liệu về tình hình nhiễm tạp Norovirus trong thực phẩm tại Việt Nam
còn rất hạn chế, mục tiêu của nghiên cứu này là nhằm đánh giá tỷ
lệ nhiễm tạp Norovirus trong hàu Thái Bình Dương (Crassostrea gigas) lưu hành trên địa bàn Hà Nội. Để đạt
được mục tiêu này, 60 mẫu hàu được thu thập tại các chợ, siêu thị
trong khoảng thời gian từ tháng 8/2013 đến tháng 5/2014 và được tiến
hành phân tích theo tiêu chuẩn ISO/TS 15216-2:2013. Sau khi tối ưu hóa
phản ứng Real-time RT-PCR và kiểm định độ nhạy của phương pháp, chúng
tôi đã ứng dụng quy trình phân tích trên các mẫu hàu thu nhận được
và phát hiện 8/60 mẫu (13,3%) dương tính với Norovirus GII. Tất cả các
mẫu đều âm tính với Norovirus GI. Các kết quả này chỉ ra rằng tồn
tại nguy cơ nhiễm tạp Norovirus trong hàu Thái Bình Dương ở nước ta và
cần thiết phải tiến hành các biện pháp kiểm tra an toàn thực phẩm
nhằm bảo vệ sức khỏe người tiêu dùng.
English summary: Norovirus
is currently recognized as the leading cause of gastroenteritis worldwide. Due
to limited data on the occurrence of this pathogen in foods in Vietnam, the
objective of this study was to investigate the contamination prevalence of
Norovirus in Pacific oysters (Crassostrea
gigas) collected in markets in Hanoi. In order to achieve this objective,
60 oyster samples were collected at local and super markets in Hanoi during the
period from August 2013 to May 2014 and analyzed for the contamination of
Norovirus in accordance with ISO/TS 15216-2:2013 method. After optimization of
Real-time RT-PCR and determination of assay sensitivity, we applied the
optimized procedure to the oyster samples and found 8/60 samples (13.3%) positive
with Norovirus GII. All samples were negative for Norovirus GI. These results
indicated that there is a potential risk of contamination of Norovirus in
Pacific oysters in Vietnam. Consequently, effective measures to control
Norovirus contamination in foods are needed to protect consumers' health.
English summary: Norovirus
is currently recognized as the leading cause of gastroenteritis worldwide. Due
to limited data on the occurrence of this pathogen in foods in Vietnam, the
objective of this study was to investigate the contamination prevalence of
Norovirus in Pacific oysters (Crassostrea
gigas) collected in markets in Hanoi. In order to achieve this objective,
60 oyster samples were collected at local and super markets in Hanoi during the
period from August 2013 to May 2014 and analyzed for the contamination of
Norovirus in accordance with ISO/TS 15216-2:2013 method. After optimization of
Real-time RT-PCR and determination of assay sensitivity, we applied the
optimized procedure to the oyster samples and found 8/60 samples (13.3%) positive
with Norovirus GII. All samples were negative for Norovirus GI. These results
indicated that there is a potential risk of contamination of Norovirus in
Pacific oysters in Vietnam. Consequently, effective measures to control
Norovirus contamination in foods are needed to protect consumers' health.