Ảnh hưởng của dự án An ninh thực phẩm hộ gia đình tới kinh tế hộ và tình trạng dinh dưỡng trẻ em một xã thuộc tỉnh Yên Bái
Dự án an ninh thực phẩm (HFS) đã được thực hiện tại xã Yên Bình, huyện Vân Bình, tỉnh Yên Bái từ năm 2000 đến 2004. Một
cuộc điều tra đánh giá ảnh hưởng của dự án đến cải thiện kinh tế hộ gia
đình và tình trạng dinh dưỡng, đặc biệt là của bà mẹ trẻ em. Sử dụng
phương pháp phỏng vấn đối với chủ hộ và bà mẹ, và đo đạc chỉ tiêu nhân
trắc dinh dưỡng...
Tóm tắt tiếng Việt: Dự án an ninh thực phẩm (HFS) đã được thực hiện tại xã Yên Bình, huyện Vân Bình, tỉnh Yên Bái từ năm 2000 đến 2004. Một
cuộc điều tra đánh giá ảnh hưởng của dự án đến cải thiện kinh tế hộ gia
đình và tình trạng dinh dưỡng, đặc biệt là của bà mẹ trẻ em. Sử dụng
phương pháp phỏng vấn đối với chủ hộ và bà mẹ, và đo đạc chỉ tiêu nhân
trắc dinh dưỡng trẻ em. Kết quả cho thấy kinh tế hộ tham
gia dự án và tình trạng dinh dưỡng bà mẹ trẻ em được cải thiện đáng kể.
Nguồn thực phẩm đã đa dạng, thu nhập tăng do được chuyển giao khoa học
công nghệ mới vào sản xuất, kể cả VAC gia đình; hiểu biết dinh dưỡng của
các thành viên hộ gia đình, đặc biệt là phụ nữ có thai và trẻ em đã
tăng lên; tỷ lệ suy dinh dưỡng ở trẻ em dưới 3 tuổi đã giảm từ 35,7% xuống còn 20,3%
sau dự án. Cần đầu tư thêm từ các nguồn lực khác nhau và đào tạo thêm
kỹ thuật viên và tình nguyện viên để duy trì và mở rộng phạm vi hoạt
động của dự án.
English summary: A “household food security” (HFS) project in Yen Binh commune, Van Binh district, Yen Bai province has been implemented from 2000 to 2004.This
study was conducted to assess the impact of the project on the
household economic improvement and the nutrition status of project
households in project commune.The results showed that the economic and
nutrition status of project households improved considerably. Food
sources were diversified, household’s income increased by
advanced science and techniques of food production, including household
VAC. Nutrition knowledge of household members, especially that of
pregnant women and mothers was improved. Malnutrition rate of under 3 year-old children decreased from 35.7% to 20.3% after the first 2
years of the project. There is a need for more investment from
different agencies and training for more technicians in order to expand
and sustain project activities.
English summary: A “household food security” (HFS) project in Yen Binh commune, Van Binh district, Yen Bai province has been implemented from 2000 to 2004.This
study was conducted to assess the impact of the project on the
household economic improvement and the nutrition status of project
households in project commune.The results showed that the economic and
nutrition status of project households improved considerably. Food
sources were diversified, household’s income increased by
advanced science and techniques of food production, including household
VAC. Nutrition knowledge of household members, especially that of
pregnant women and mothers was improved. Malnutrition rate of under 3 year-old children decreased from 35.7% to 20.3% after the first 2
years of the project. There is a need for more investment from
different agencies and training for more technicians in order to expand
and sustain project activities.