CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá khả năng chấp nhận và thị hiếu của sản phẩm bánh quy giàu canxi và vitamin D2 chiết xuất từ nấm men saccharomyces cerevisiae giúp cải thiện tình trạng dinh dưỡng của trẻ em tiểu học
1 lượt xem
chia sẻ

Phương pháp: thử nghiệm can thiệp cộng đồng, kéo dài trong 85 ngày, với cỡ mẫu là 184 đối tượng trẻ tiểu học từ 7 – 9 tuổi, thuộc 02 trường tiểu học của huyện Gia Bình – Bắc Ninh, được chia làm 2 nhóm: nhóm chứng sử dụng bánh quy có bổ sung canxi; nhóm can thiệp ăn bánh quy bổ sung Vitamin D2 – Canxi, mỗi trẻ được ăn 25 g bánh/ngày. 

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 12, Số 2, Năm 2016

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/46)

Tác giả: Đỗ Thị Bảo Hoa, Nguyễn Thị Thùy Ninh, Nguyễn Thị Yên Hà, Nguyễn Thị Phương Thảo, Nguyễn Xuân Ninh, Lê Bạch Mai

Tóm tắt

Mục tiêu: đánh giá khả năng chấp nhận và thị hiếu của sản phẩm bánh quy bổ sung canxi và vitamin D2 chiết xuất từ nấm men Saccharomyces cerevisiae trên đối tượng trẻ em tiểu học.

Phương pháp: thử nghiệm can thiệp cộng đồng, kéo dài trong 85 ngày, với cỡ mẫu là 184 đối tượng trẻ tiểu học từ 7 – 9 tuổi, thuộc 02 trường tiểu học của huyện Gia Bình – Bắc Ninh, được chia làm 2 nhóm: nhóm chứng sử dụng bánh quy có bổ sung canxi; nhóm can thiệp ăn bánh quy bổ sung Vitamin D2 – Canxi, mỗi trẻ được ăn 25 g bánh/ngày. Kết quả: tỷ lệ chấp nhận trung bình ở cả hai nhóm là 91,8%, không có trẻ nào xảy ra các dấu hiệu bất thường về tiêu hóa trong suốt thời gian can thiệp. Trung bình 72,3% số trẻ ở cả hai nhóm thích sử dụng sản phẩm. Nhìn chung tỷ lệ chấp nhận và mức độ yêu thích sản phẩm không có sự khác biệt về mặt thống kê giữa 2 nhóm nghiên cứu. Như vậy, việc tăng cường vi chất vào bánh quy là một giải pháp góp phần nhằm cải thiện tình trạng dinh dưỡng của trẻ em tiểu học có tính khả thi tại cộng đồng.

Từ khóa: Vitamin D2, Saccharomyces cerevisiae, khả năng chấp nhận, thị hiếu

Tài liệu tham khảo

1. Bueno M. B., Fisberg M., Fisberg R. M., Maximino P., Rodrigues.(2013). Nutritional risk among Brazilian children 2 to 6 years old: a multicenter study. Nutrition. 29(2) (2013), 405-10. doi:10.1016/j.nut. 2012.06.012. 

2. Agellon S., El Hayek J., Hazell T. J., Finch S., Jean-Philippe S., Pham T. T., Rodd C., Rauch F., Vanstone C.A., Weiler H.A.(2013). Vitamin D status in Montréal preschoolers is satisfactory despite low vitamin D intake. J Nutr. 143(2)(2013). 154-60. doi: 10.3945/jn.112. 169144. Epub 2012 Dec 19. 

3. Garemo M., Lenner R. A., Strandvik B. (2007). Swedish pre-school children eat too much junk food and sucrose. Acta Paediatr.96(2)(2007). 266-72.

4. Hettiarachchi M., Liyanage C. (2012). Coexisting micronutrient deficiencies among Sri Lankan pre-school children: a community-based study. Matern Child Nutr.;8(2)(2012):259-66. doi:10.1111/j.1740-8709.2010.00290.x. 

5. Aggarwal R., Marwaha R. K., Reddy D. R., Singh R., Sawhney R. C., Singh S., Tandon N. (2005). Vitamin D and bone mineral density status of healthy schoolchildren in northern India. Am J Clin Nutr, 82(2)(2005) , 477-82.

6. Chlebna-Sokół D., Golec J., Karalus J., Michałus I., Rusińska A. (2011) The vitamin D and calcium consumption and bone quality in children of łódŹ (Poland) at the age 9-13 years. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab. 17(2)(2011) . 82-7.

7. Choucair M. K., Deeb M. E., El-Hajj Fuleihan G.A., Kizirian A. S., Nabulsi M. M., Salamoun M. M., Tannous R. I. (2005) Low calcium and vitamin D intake in healthy children and adolescents and their correlates. Eur J Clin Nutr, 59(2)(2005) , 177-84.

8. Harry T.L., Hildegarde H. (2013) Sensory Evaluation of food. Spinger Science and Business Media, New York, pp.325 2013

9. Arnaud Laillou, Frank Wieringa, Thuy Nga Tran, Pham Thuy Van, Bach Mai Le, Sonia Fortin, Thi Hop Le, Regina Moench Pfanner, and Jacques Berger (2013). Hypovitaminosis D and Mild Hypocalcaemia Are Highly Prevalent among Young Vietnamese Children and Women and Related to Low Dietary Intake. PLoS One. 8(5):e63979.

10. Hà Duyên Tư (2006). Kĩ thuật phân tích cảm quan thực phẩm. Nhà xuất bản khoa học kĩ thuật, 2006.

Evaluation of acceptability and preference of biscuits fortified with calcium and vitamin D 2 extracted from yeast saccharomyces cerevisiae among primary school children to improve their nutrition status

The objective of this study was to research the acceptability and preference of fortified biscuits in primary school children. The study was a community intervention in 17 weeks (85 days). Children (n= 184) from two primary schools in Gia Binh district – Bac Ninh province were recruited. They were divided into 2 groups. Control group: had biscuits fortified with calcium. Intervention group: had biscuits fortified with calcium and vitamin D2. Each child had 25 g of biscuits per day.

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.12, No.2, Year 2016

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/46)

Author: Thi Bao Hoa DO, Thi Thuy Ninh NGUYEN, Thi Yen Ha NGUYEN, Thi Phuong Thao NGUYEN, Xuan Ninh NGUYEN, Bach Mai LE

Abstract

The objective of this study was to research the acceptability and preference of fortified biscuits in primary school children. The study was a community intervention in 17 weeks (85 days). Children (n= 184) from two primary schools in Gia Binh district – Bac Ninh province were recruited. They were divided into 2 groups. Control group: had biscuits fortified with calcium. Intervention group: had biscuits fortified with calcium and vitamin D2. Each child had 25 g of biscuits per day. This research showed that all biscuits were well accepted. In general, the difference of acceptability and hedonic test between 2 groups was not significant. The average product amount consumed in both groups was 91.8%. Nobody had any signs of gastrointestinal disturbance during intervention time. On average, 72.3% of the children in both groups liked product. The results showed that micronutrient fortified biscuits might be a feasible solution to improve children nutrition status in the community.

Keywords: Vitamin D2, Saccharomyces cerevisiae, acceptability, preference

References

1. Bueno M. B., Fisberg M., Fisberg R. M., Maximino P., Rodrigues.(2013). Nutritional risk among Brazilian children 2 to 6 years old: a multicenter study. Nutrition. 29(2) (2013), 405-10. doi:10.1016/j.nut. 2012.06.012. 

2. Agellon S., El Hayek J., Hazell T. J., Finch S., Jean-Philippe S., Pham T. T., Rodd C., Rauch F., Vanstone C.A., Weiler H.A.(2013). Vitamin D status in Montréal preschoolers is satisfactory despite low vitamin D intake. J Nutr. 143(2)(2013). 154-60. doi: 10.3945/jn.112. 169144. Epub 2012 Dec 19. 

3. Garemo M., Lenner R. A., Strandvik B. (2007). Swedish pre-school children eat too much junk food and sucrose. Acta Paediatr.96(2)(2007). 266-72.

4. Hettiarachchi M., Liyanage C. (2012). Coexisting micronutrient deficiencies among Sri Lankan pre-school children: a community-based study. Matern Child Nutr.;8(2)(2012):259-66. doi:10.1111/j.1740-8709.2010.00290.x. 

5. Aggarwal R., Marwaha R. K., Reddy D. R., Singh R., Sawhney R. C., Singh S., Tandon N. (2005). Vitamin D and bone mineral density status of healthy schoolchildren in northern India. Am J Clin Nutr, 82(2)(2005) , 477-82.

6. Chlebna-Sokół D., Golec J., Karalus J., Michałus I., Rusińska A. (2011) The vitamin D and calcium consumption and bone quality in children of łódŹ (Poland) at the age 9-13 years. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab. 17(2)(2011) . 82-7.

7. Choucair M. K., Deeb M. E., El-Hajj Fuleihan G.A., Kizirian A. S., Nabulsi M. M., Salamoun M. M., Tannous R. I. (2005) Low calcium and vitamin D intake in healthy children and adolescents and their correlates. Eur J Clin Nutr, 59(2)(2005) , 177-84.

8. Harry T.L., Hildegarde H. (2013) Sensory Evaluation of food. Spinger Science and Business Media, New York, pp.325 2013

9. Arnaud Laillou, Frank Wieringa, Thuy Nga Tran, Pham Thuy Van, Bach Mai Le, Sonia Fortin, Thi Hop Le, Regina Moench Pfanner, and Jacques Berger (2013). Hypovitaminosis D and Mild Hypocalcaemia Are Highly Prevalent among Young Vietnamese Children and Women and Related to Low Dietary Intake. PLoS One. 8(5):e63979.

10. Hà Duyên Tư (2006). Kĩ thuật phân tích cảm quan thực phẩm. Nhà xuất bản khoa học kĩ thuật, 2006.