CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm và đề xuất giải pháp đảm bảo chất lượng nước uống đóng chai sản xuất tại tỉnh Quảng Trị năm 2015
16 lượt xem
chia sẻ
Tiến hành điều tra về điều kiện và lấy mẫu nước thành phẩm tại 35 cơ sở để gửi mẫu kiểm nghiệm các chỉ tiêu vi sinh theo: QCVN 6-1: 2010/BYT. Kết quả: về thực trạng chấp hành các quy định về thiết kế nhà xưởng tại cơ sở có 25 cơ sở đạt (chiếm 71,4%), vệ sinh khu vực chiết rót và trang thiết bị có 27 cơ sở đạt (chiếm 77,1%), vệ sinh của nhân viên...
Tóm tắt tiếng Việt: Tiến hành điều tra về điều kiện và lấy mẫu nước thành phẩm tại 35 cơ sở để gửi mẫu kiểm nghiệm các chỉ tiêu vi sinh theo: QCVN 6-1: 2010/BYT. Kết quả: về thực trạng chấp hành các quy định về thiết kế nhà xưởng tại cơ sở có 25 cơ sở đạt (chiếm 71,4%), vệ sinh khu vực chiết rót và trang thiết bị có 27 cơ sở đạt (chiếm 77,1%), vệ sinh của nhân viên có 22 cơ sở đạt (chiếm 62,9%) và thực trạng hiểu biết kiến thức an toàn thực phẩm (ATTP) có 100% chủ cơ sở và 62,9% công nhân được cấp giấy xác nhận kiến thức ATTP; kiểm nghiệm chất lượng nước có 6 mẫu không đạt về chỉ tiêu Coliforms, chiếm 17,1% và 2 mẫu không đạt về chỉ tiêu Clor chiếm 0,6%. Nghiên cứu cũng đã đề xuất được 4 biện pháp kỹ  thuật nhằm đảm bảo chất lượng nước uống đóng chai được sản xuất trên địa bàn tỉnh Quảng Trị.
English summary: Quang Tri Food Safety Department investigated the conditions and collected 35 samples from 35 bottled drinking water establishments to test microbiological contamination by national technical regulations for bottled natural mineral waters and drinking waters QCVN 6-1: 2010/BYT. The results revealed that there were 25 manufactures obeying all regulations on manufacture design, accounting for 71.42%. 27 manufactures followed sanitation regulations in the filling area and equipments (accounting for 77.14%). Only 12 manufactures met the requirements for workers (accounting for 62.86%). For the state of having good knowledge about food safety, 100% manufacture owners amd 62.86% workers got the certification. The results of testing food safety quality in 35 samples showed that Coliforms and chloride contamination rate was 17.14% (6 samples) and 0.57% (2 samples), respectively. The study also proposed 4 technical measures to make sure the quality of bottled drinking water produced in Quang Tri province.
English summary: Quang Tri Food Safety Department investigated the conditions and collected 35 samples from 35 bottled drinking water establishments to test microbiological contamination by national technical regulations for bottled natural mineral waters and drinking waters QCVN 6-1: 2010/BYT. The results revealed that there were 25 manufactures obeying all regulations on manufacture design, accounting for 71.42%. 27 manufactures followed sanitation regulations in the filling area and equipments (accounting for 77.14%). Only 12 manufactures met the requirements for workers (accounting for 62.86%). For the state of having good knowledge about food safety, 100% manufacture owners amd 62.86% workers got the certification. The results of testing food safety quality in 35 samples showed that Coliforms and chloride contamination rate was 17.14% (6 samples) and 0.57% (2 samples), respectively. The study also proposed 4 technical measures to make sure the quality of bottled drinking water produced in Quang Tri province.