Đánh giá tình hình ngộ độc thực phẩm tại Tiền Giang từ năm 2006 đến năm 2015
Thống kê tình
hình ngộ độc thực phẩm tại Tiền Giang từ 2006 – 2015 cho thấy trung bình mỗi
năm có 7,9 vụ ngộ độc thực phẩm với 358,9 người mắc và 0,8 người tử vong. Tỷ lệ
mắc ngộ độc thực phẩm trong 10 năm so với cả nước chiếm 4,4% số vụ, 6,1% số mắc
và 1,9% số chết. Số vụ ngộ độc thực phẩm có từ 30 người mắc hoặc có tử vong
chiếm 36,7%. Hầu hết...
Tóm tắt tiếng Việt: Thống kê tình
hình ngộ độc thực phẩm tại Tiền Giang từ 2006 – 2015 cho thấy trung bình mỗi
năm có 7,9 vụ ngộ độc thực phẩm với 358,9 người mắc và 0,8 người tử vong. Tỷ lệ
mắc ngộ độc thực phẩm trong 10 năm so với cả nước chiếm 4,4% số vụ, 6,1% số mắc
và 1,9% số chết. Số vụ ngộ độc thực phẩm có từ 30 người mắc hoặc có tử vong
chiếm 36,7%. Hầu hết 11/11 huyện đều có xảy ra ngộ độc thực phẩm, nhiều nhất là
Châu Thành 16 vụ (20,3%), thành phố Mỹ Tho 12 vụ (15,2%). Các vụ ngộ độc thực
phẩm xảy ra quanh năm nhiều nhất từ tháng 12 đến tháng 5. có 35,4% các vụ xảy
ra tại bữa ăn gia đình, 29,1% tiệc cưới/ giỗ, 24,1% bếp ăn tập thể/ bến ăn
trường học. Nguyên nhân gây ngộ độc thực phẩm nhiều nhất là do vi sinh vật
64,6%, kế đến là độc tố tự nhiên 20,3%.
English summary: Statistics on
food poisoning in Tien Giang province from 2006 to 2015 showed and annual
average of 7.9 case of food poisoning, with 358.9 people affected and 0.8
deaths. The incidence of food poisoning in 10 years compared with the country’s
figures was accounted for 4.41% of the total episodes, 6.07% of total cases and
1.94% of total deaths. The number of food poisoning episodes with 30 persons or
more or with dealth was accounted for 36.71%. All the districts, towns and city
in province had cases of food poisoning, highest in Chau Thanh with 16 episodes
(20.25%), My Tho city 12 episodes (15.19%). Food poisoning occurred throught the
year, higest from December to May. There were 35.4% of the cases occurred in
family meals, 29.1% in wedding/ anniversaries, 24.1% in collective kitchens of
companies/ schools. Causes of food poisoning were mostly microorganisms with
64.56%, followed by natural toxins with 20.25%.
English summary: Statistics on
food poisoning in Tien Giang province from 2006 to 2015 showed and annual
average of 7.9 case of food poisoning, with 358.9 people affected and 0.8
deaths. The incidence of food poisoning in 10 years compared with the country’s
figures was accounted for 4.41% of the total episodes, 6.07% of total cases and
1.94% of total deaths. The number of food poisoning episodes with 30 persons or
more or with dealth was accounted for 36.71%. All the districts, towns and city
in province had cases of food poisoning, highest in Chau Thanh with 16 episodes
(20.25%), My Tho city 12 episodes (15.19%). Food poisoning occurred throught the
year, higest from December to May. There were 35.4% of the cases occurred in
family meals, 29.1% in wedding/ anniversaries, 24.1% in collective kitchens of
companies/ schools. Causes of food poisoning were mostly microorganisms with
64.56%, followed by natural toxins with 20.25%.