CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá tình trạng dinh dưỡng người cao tuổi tại huyện Tân Châu tỉnh An Giang, năm 2009
16 lượt xem
chia sẻ
Số người cao tuổi (NCT) đang ngày một gia tăng, quan tâm sức khỏe NCT đã trở thành vấn đề của cả cộng đồng cùng thực hiện chăm sóc và bảo vệ sức khoẻ cho NCT. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành từ tháng 5/2009 – đến tháng 12/2009 trên 1.322 người từ 60 tuổi trở lên tại huyện Tân Châu – tỉnh...
Tóm tắt tiếng Việt: Số người cao tuổi (NCT) đang ngày một gia tăng, quan tâm sức khỏe NCT đã trở thành vấn đề của cả cộng đồng cùng thực hiện chăm sóc và bảo vệ sức khoẻ cho NCT. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành từ tháng 5/2009 – đến tháng 12/2009 trên 1.322 người từ 60 tuổi trở lên tại huyện Tân Châu – tỉnh An Giang chọn mẫu theo phương pháp mẫu ngẫu nhiên hệ thống. Số liệu được thu thập bằng phỏng vấn trực tiếp đối tượng nghiên cứu tại hộ gia đình theo bộ câu hỏi được soạn sẵn và đo cân nặng chiều cao tại trạm y tế. Kết quả: Tỷ lệ NCT thiếu dinh dưỡng (gầy) là 24,2%. Nhóm ≥ 80 tuổi  có tỷ lệ thiếu dinh dưỡng cao nhất 33,7%. Thừa cân béo phì chiếm 14,4%. Tỉ lệ thừa cân béo phì cao nhất ở nhóm  60-69 tuổi, 19,7%. Kết quả nghiên cứu cho thấy NCT nam thiếu dinh dưỡng 26,6% cao hơn nữ là 22,3% (p<0,05).Các yếu tố nguy cơ thiếu dinh dưỡng ở NCT bao gồm sống ở vùng nông thôn với tỉ số chênh (OR) 1,4 ; không sống cùng chồng hoặc vợ với OR = 1,35 (p<0,05) ; không thể làm việc (OR=2) với p<0,05. Ngoài ra, thói quen ăn một bữa trong ngày và không có thói quen ăn rau tươi và trái cây nguy cơ thiếu dinh dưỡng với OR lần lượt là 2,6 và 1,55 (p<0,05).Kết luận: Tỉ lệ NCT thiếu dinh dưỡng chiếm tỉ lệ cao (24,2%). Các yếu tố liên quan thiếu dinh dưỡng ở NCT là không khả năng lao động, thói quen ăn một bữa trong ngày và không có thói quen ăn rau tươi và trái cây.
English summary: Introduction: The number of elderly people (NCT) is increasing, health care has become NCT problems of both communities to implement care and health protection for the NCT. Subjects and methods: Cross-sectional descriptive study was conducted from June 5 / 2009 - 12/2009 in 1322 to lift people from age 60 or older in Tan Chau district - An Giang province selected by systematic random sampling method.Data were collected by direct interview subjects in the household according to the questionnaire was drafted, weight and height measured in clinic. Results: NCT undernutrition rate is 24.2%. The age group  80 has the highest undernutrition rate of 33.7%. The overweight and obesity rate is 14,4%, the highest in the 60-69 age group of 19.8%.Research results showed that 26.6% NCT male undernutrition was 22.3% higher than women (p<0.05). These risk factors include undernutrition at the NCT River in deep with the score difference (OR)1.4; not living with her husband or wife with OR = 1.35; can not work (OR = 2) with p <0.05.Additionally, eating a meal of the day and not eat more fresh vegetables and fruit at risk of undernutrition with OR of 2.6 and 1.55 respectively.Conclusion: The rate of undernutrition NCT high proportion (24.2%).Factors associated with undernutrition at the NCT include no working ability, habit of eating one meal a day and do not have the habit of eating more fresh vegetables and fruit.
English summary: Introduction: The number of elderly people (NCT) is increasing, health care has become NCT problems of both communities to implement care and health protection for the NCT. Subjects and methods: Cross-sectional descriptive study was conducted from June 5 / 2009 - 12/2009 in 1322 to lift people from age 60 or older in Tan Chau district - An Giang province selected by systematic random sampling method.Data were collected by direct interview subjects in the household according to the questionnaire was drafted, weight and height measured in clinic. Results: NCT undernutrition rate is 24.2%. The age group  80 has the highest undernutrition rate of 33.7%. The overweight and obesity rate is 14,4%, the highest in the 60-69 age group of 19.8%.Research results showed that 26.6% NCT male undernutrition was 22.3% higher than women (p<0.05). These risk factors include undernutrition at the NCT River in deep with the score difference (OR)1.4; not living with her husband or wife with OR = 1.35; can not work (OR = 2) with p <0.05.Additionally, eating a meal of the day and not eat more fresh vegetables and fruit at risk of undernutrition with OR of 2.6 and 1.55 respectively.Conclusion: The rate of undernutrition NCT high proportion (24.2%).Factors associated with undernutrition at the NCT include no working ability, habit of eating one meal a day and do not have the habit of eating more fresh vegetables and fruit.