Giá trị khoa học của văn hóa ẩm thực truyền thống châu Á trong phòng ngừa và điều trị các bệnh mạn tính không lây
Văn
hóa ăn uống Á Đông là nền văn hóa phát triển nhất trên thế
giới. Tuy nhiên, nghiên cứu dinh dưỡng ở Châu Á thường theo sau mô
hình của các nước phương Tây, là nơi có kiểu ăn uống khác
biệt đáng kể. Điều này gợi ý rằng mỗi đất nước nên tôn trọng
bản sắc văn hóa ăn uống của chính mình và giải...
Tóm tắt tiếng Việt: Văn
hóa ăn uống Á Đông là nền văn hóa phát triển nhất trên thế
giới. Tuy nhiên, nghiên cứu dinh dưỡng ở Châu Á thường theo sau mô
hình của các nước phương Tây, là nơi có kiểu ăn uống khác
biệt đáng kể. Điều này gợi ý rằng mỗi đất nước nên tôn trọng
bản sắc văn hóa ăn uống của chính mình và giải quyết các
vấn đề sức khỏe bằng chính các nghiên cứu của mình.
English summary: There
are some certain advantages and disadvantages of Asian food culture in
preventing several chronic diseases such as stroke, type 2 diabetes.
White rice is not favorable for the control of the blood glucose level,
especially for middle and old age persons whereas soybean could be
historically and currently the most
important food for sustainable nutrition and health in East Asian
countries as well as in most of developing countries. Given published
evidence showed that Asian populations have different characteristics of
dietary pattern and susceptibility to diet-related diseases compared to
Caucasians. However, nutrition research in Asia has often followed the model of Western countries. Thus, it suggests that each country should respect their food culture and solve the problems by their own study.
English summary: There
are some certain advantages and disadvantages of Asian food culture in
preventing several chronic diseases such as stroke, type 2 diabetes.
White rice is not favorable for the control of the blood glucose level,
especially for middle and old age persons whereas soybean could be
historically and currently the most
important food for sustainable nutrition and health in East Asian
countries as well as in most of developing countries. Given published
evidence showed that Asian populations have different characteristics of
dietary pattern and susceptibility to diet-related diseases compared to
Caucasians. However, nutrition research in Asia has often followed the model of Western countries. Thus, it suggests that each country should respect their food culture and solve the problems by their own study.