Hiệu quả bổ sung lợi khuẩn Lactobacillus casei Shirota (LcS) lên tình trạng táo bón của trẻ mầm non 3 – 5 tuổi bị mắc táo bón chức năng tại 4 xã tỉnh Thanh Hóa năm 2017.
Táo bón chức năng là một tình
trạng rối loạn tiêu hóa thường gặp ở trẻ em. Nghiên cứu được thực hiện nhằm
đánh giá hiệu quả của vi khuẩn có lợi Lactobacillus
casei chủng Shirota (LcS) được bổ
sung trong sữa chua uống lên men Yakult lên cải thiện tình trạng táo bón ở trẻ
3 đến 5 tuổi bị táo bón chức năng. Kết quả cho thấy sau 12 tuần can thiệp,...
Tóm tắt tiếng Việt: Táo bón chức năng là một tình
trạng rối loạn tiêu hóa thường gặp ở trẻ em. Nghiên cứu được thực hiện nhằm
đánh giá hiệu quả của vi khuẩn có lợi Lactobacillus
casei chủng Shirota (LcS) được bổ
sung trong sữa chua uống lên men Yakult lên cải thiện tình trạng táo bón ở trẻ
3 đến 5 tuổi bị táo bón chức năng. Kết quả cho thấy sau 12 tuần can thiệp, số
lần đại tiện/1 tuần ở nhóm can thiệp tăng lên 0,6 lần so với ban đầu, ở nhóm
chứng chỉ tăng 0,1 lần. Ở nhóm can thiệp giảm được 9,4% trẻ có phân dạng 2 (phân có dạng xúc xích lổn nhổn) và 5,7% phân
dạng 3 (phân có dạng xúc xích nhưng có nhiều đường rạn trên bề mặt), nhóm chứng
giảm được 8,5% phân dạng 2 và 9,4% phân dạng 3. Triệu chứng đi ngoài
phân máu giảm rõ rệt, nhóm can thiệp giảm được 20,8%, trong khi nhóm chứng chỉ
giảm được 10,4% sau 12 tuần can thiệp.
English summary: Functional constipation is a common digestive problem in children. The
study was conducted to evaluate the effect of Lactobacillus casei Shirota (LcS)
supplemented in fermented yogurt Yakult on constipation improvement in children from 3 to 5 years old suffering
functional constipation. The results showed that after 12 weeks of
intervention, the frequency of bowel movements (BMs) per week in Lactobacillus
casei Shirota group increased 0.6 times, while in control group it only
increased 0.1 times. In Lactobacillus casei Shirota group, type 2 stool
consistency (Sausage-shaped but lumpy) was decreased by 9.4% and type 3 (like a
sausage but with cracks on its surface) was decreased by 5.7% while in control group, the figure of type 2 and
type 3 stool consistency was 8.5% and 9.4%. Blood stool were markedly reduced,
the intervention group was reduced by 20.8%, while the control group was
reduced by 10.4% after 12 intervention weeks.
English summary: Functional constipation is a common digestive problem in children. The
study was conducted to evaluate the effect of Lactobacillus casei Shirota (LcS)
supplemented in fermented yogurt Yakult on constipation improvement in children from 3 to 5 years old suffering
functional constipation. The results showed that after 12 weeks of
intervention, the frequency of bowel movements (BMs) per week in Lactobacillus
casei Shirota group increased 0.6 times, while in control group it only
increased 0.1 times. In Lactobacillus casei Shirota group, type 2 stool
consistency (Sausage-shaped but lumpy) was decreased by 9.4% and type 3 (like a
sausage but with cracks on its surface) was decreased by 5.7% while in control group, the figure of type 2 and
type 3 stool consistency was 8.5% and 9.4%. Blood stool were markedly reduced,
the intervention group was reduced by 20.8%, while the control group was
reduced by 10.4% after 12 intervention weeks.