CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả của hỗ trợ dinh dưỡng trong bệnh đái tháo đường tại Bệnh viện 19.8 Bộ Công An
1 lượt xem
chia sẻ

Nghiên cứu trên 64 bệnh nhân bị mắc bệnh đái tháo đường điều trị tại Bệnh viện 198 được chia làm 2 nhóm: Nhóm 1 (nhóm can thiệp) được tư vấn dinh dưỡng và sử dụng chế độ ăn bệnh lý do Khoa Dinh dưỡng cung cấp trong 03 tuần.

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 12, Số 3, Năm 2016

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/47)

Tác giả: Doãn Thị Tường Vi, Cao Thị Thu, Dương Mai Phương, Đào Thị Thủy

Tóm tắt

Nghiên cứu trên 64 bệnh nhân bị mắc bệnh đái tháo đường điều trị tại Bệnh viện 198 được chia làm 2 nhóm: Nhóm 1 (nhóm can thiệp) được tư vấn dinh dưỡng và sử dụng chế độ ăn bệnh lý do Khoa Dinh dưỡng cung cấp trong 03 tuần. Nhóm 2 (nhóm đối chứng) được tư vấn về dinh dưỡng nhưng xin tự túc chế độ ăn. Kết quả: sự chấp hành chế độ dinh dưỡng Tốt ở nhóm 1 (43,8%) cao hơn nhóm 2 (18,8%) với p<0,05; chấp hành Khá ở hai nhóm tương đương nhau (37,5%); chấp hành Kém ở nhóm 1 (18,8%) thấp hơn nhóm 2 (43,8%) tuy chưa có sự khác biệt (p>0,05). Các chỉ số hóa sinh máu ở nhóm 1 giảm về gần giới hạn bình thường (p<0,05): glucose máu từ 12,4mmol/L xuống 7,7mmol/L; cholesterol máu từ 5,6mmol/L xuống 5,1mmol/L; Triglycerid từ 4,0mmol/L xuống 2,9mmol/L. Còn ở nhóm 2 nồng độ glucose máu, cholesterol toàn phần, triglycerid máu có giảm nhưng không có ý nghĩa thống kê (p>0,05).

Từ khóa: Đái tháo đường, hỗ trợ dinh dưỡng, bệnh viện

Tài liệu tham khảo

1. Doãn Thị Tường Vi (2011). Nghiên cứu mối liên quan giữa yếu tố nguy cơ với tỷ lệ đái tháo đường typ 2 ở đối tượng 30-60 tuổi tại Bệnh viện 19.8. Kỷ yếu công trình nghiên cứu khoa học Hội nghị y tế CAND lần thứ III. Tạp chí y học thực hành số 8(775+776), Bộ y tế 2011, trang 496-501.

2. Saori F. ; Mikuko M.; Onkoo R. et all (2009). Randomized control trial of delivery of diabetic meals as an education tool improved glycemic control in Japanese patients with type 2 diabetes mellitus. Annals of nutrition and metabolism, abstracts 19th International Congress of Nutrition, October 4 – 9, 2009, Bangkok, Thailand, page 195.

3. Berg.A et al (1997). Physical conditioning in the prevention of the Metabolic Syndrome. The Metabolic Syndrome, Gustav Fischer Jena Stuttgart Lübeck Ulm, Freiburg, Page 217.

4. WHO. Diabetes and Noncomunicable diseases, Risk factors Survey. WHO/NCD/NCS/99.1, 1999.

5. KIM M.J., LY S. Y. (2009). Effects of nutrition education on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus. Annals of nutrition and metabolism, abstracts 19th International Congress of Nutrition, October 4 – 9, 2009, Bangkok, Thailand, page 196.

6. Henry C.J.K., Newens K.J., Lightowler H.J. (2009). Low-glycaemic index sweetener-based beverages reduce 24-h glucose profiles in healthy adults Journal of Human Nutrition and Dietetics, volume 22, issue 1, February 2009, page 77-80.

7. Livesey G., Taylor R., Hulshof T., and Howlett J. (2008). Glycemic response and health – a systematic review and metaanalysis: relation between dietary glycemic properties and health outcomes. American Journal of Clinical Nutrition, January 2008. Volume 87. Number 1(S),258S-268S.

Effectiveness of nutrition support for diabete in hospital 19.8

The authors conducted a study on 64 diabetes patients, who were treated at Hospital 19.8. These patients were divided into 2 groups: Group 1 (intervention group) received counseling on nutrition and were given special diet by the Department of Nutrition in 03 weeks.

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.12, No.3, Year 2016

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/47)

Author: Thi Tuong Vi DOAN, Thi Thu CAO, Mai Phuong DUONG, Thi Thuy DAO

Abstract

The authors conducted a study on 64 diabetes patients, who were treated at Hospital 19.8. These patients were divided into 2 groups: Group 1 (intervention group) received counseling on nutrition and were given special diet by the Department of Nutrition in 03 weeks. Group 2 (control group) received counseling on nutrition and had their own diet. The results: the rate of patients who well complied on the diet in group 1 (43.8%) was higher than in group 2 (18.8%) with p <0.05; the iance in group 1 (18.8%) was lower than in group 2 (43.8%) with no difference (p> 0.05). Blood biochemical indices in group 1 decreased to close to the normal limits (p <0.05): blood glucose decreased from 12.4 mmol/L to 7.7 mmol / L; cholesterol decreased from 5.6 mmol / L to 5.1mmol / L; Triglycerides decreased from 4.0 mmol / L to 2.9 mmol / L. In Group 2, blood glucose, overall cholesterol, blood triglycerides levels also reduced but the reduction was not statistically significant (p> 0.05).

Keywords: Diabetes, nutritional support, hospital

References

1. Doãn Thị Tường Vi (2011). Nghiên cứu mối liên quan giữa yếu tố nguy cơ với tỷ lệ đái tháo đường typ 2 ở đối tượng 30-60 tuổi tại Bệnh viện 19.8. Kỷ yếu công trình nghiên cứu khoa học Hội nghị y tế CAND lần thứ III. Tạp chí y học thực hành số 8(775+776), Bộ y tế 2011, trang 496-501.

2. Saori F. ; Mikuko M.; Onkoo R. et all (2009). Randomized control trial of delivery of diabetic meals as an education tool improved glycemic control in Japanese patients with type 2 diabetes mellitus. Annals of nutrition and metabolism, abstracts 19th International Congress of Nutrition, October 4 – 9, 2009, Bangkok, Thailand, page 195.

3. Berg.A et al (1997). Physical conditioning in the prevention of the Metabolic Syndrome. The Metabolic Syndrome, Gustav Fischer Jena Stuttgart Lübeck Ulm, Freiburg, Page 217.

4. WHO. Diabetes and Noncomunicable diseases, Risk factors Survey. WHO/NCD/NCS/99.1, 1999.

5. KIM M.J., LY S. Y. (2009). Effects of nutrition education on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus. Annals of nutrition and metabolism, abstracts 19th International Congress of Nutrition, October 4 – 9, 2009, Bangkok, Thailand, page 196.

6. Henry C.J.K., Newens K.J., Lightowler H.J. (2009). Low-glycaemic index sweetener-based beverages reduce 24-h glucose profiles in healthy adults Journal of Human Nutrition and Dietetics, volume 22, issue 1, February 2009, page 77-80.

7. Livesey G., Taylor R., Hulshof T., and Howlett J. (2008). Glycemic response and health – a systematic review and metaanalysis: relation between dietary glycemic properties and health outcomes. American Journal of Clinical Nutrition, January 2008. Volume 87. Number 1(S),258S-268S.