CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Khảo sát hàm lượng các hợp chất nhóm polycyclicaromatic hydrocacbon PAHs trong thịt chế biến sẵn tại Hà Nội
14 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu này nhằm cung cấp số liệu ban đầu về hàm lượng 15 chất PAHs trong 15 món ăn thông dụng chế biến sẵn từ thịt tại Hà Nội. Tổng số 120 mẫu phân tích được thu thập tại 8 quận nội thành Hà Nội. Sử dụng kỹ thuật HPLC với detector huỳnh quang và PDA, chế độ chạy gradient đã được thẩm định để xác định các PAHs. Kết quả phân tích cho thấy, tất...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu này nhằm cung cấp số liệu ban đầu về hàm lượng 15 chất PAHs trong 15 món ăn thông dụng chế biến sẵn từ thịt tại Hà Nội. Tổng số 120 mẫu phân tích được thu thập tại 8 quận nội thành Hà Nội. Sử dụng kỹ thuật HPLC với detector huỳnh quang và PDA, chế độ chạy gradient đã được thẩm định để xác định các PAHs. Kết quả phân tích cho thấy, tất cả các mẫu phân tích đều phát hiện có 13 PAHs ở các mức độ khác nhau, trong đó quan trọng nhất là Benzo (a) Pyrene  là chất độc thuộc nhóm 2A có hàm lượng cao nhất lên tới 8,4 µg/kg trong mẫu chả chó, các mẫu khác có hàm lượng Benzo (a) Pyrene dao động từ 0,1 đến 4,3ng/g. Các số liệu phân tích trong khảo sát này bước đầu góp phần đánh giá hàm lượng các chất độc hại PAHs cho các nghiên cứu phơi nhiễm và đánh giá nguy cơ tiếp theo, góp phần bảo vệ sức khỏe cộng đồng.
English summary: The aim of this study is to provide an initial data on 15 polycyclic aromatic hyrocarbons (PAHs) contamination in 15 commonly consumed meat products in Hanoi city. 120 processed meat samples were collected from retail food vendors in 8 inner districts of Hanoi city. A validated HPLC method had been used for quantification of PAHs compounds using flourescent detector and gradient elution. Analytical results from the survey showed that most of the meat samples were contaminated with 13 PAH compounds in various levels. Regarding to the most important PAH compound, namely benzo[a] pyrene, highest level found in dog samples (meat and skin, grilled on coals), with concentration of 8.4 µg/kg the other food contained B[a] P from 0.1 to 4.3µg/kg. The results from this survey would be useful and can be integrated with food consumption data for risk assessment of carcinogenic PAH compounds in the future.
English summary: The aim of this study is to provide an initial data on 15 polycyclic aromatic hyrocarbons (PAHs) contamination in 15 commonly consumed meat products in Hanoi city. 120 processed meat samples were collected from retail food vendors in 8 inner districts of Hanoi city. A validated HPLC method had been used for quantification of PAHs compounds using flourescent detector and gradient elution. Analytical results from the survey showed that most of the meat samples were contaminated with 13 PAH compounds in various levels. Regarding to the most important PAH compound, namely benzo[a] pyrene, highest level found in dog samples (meat and skin, grilled on coals), with concentration of 8.4 µg/kg the other food contained B[a] P from 0.1 to 4.3µg/kg. The results from this survey would be useful and can be integrated with food consumption data for risk assessment of carcinogenic PAH compounds in the future.