Khảo sát hàm lượng các hợp chất nhóm polycyclicaromatic hydrocacbon PAHs trong thịt chế biến sẵn tại Hà Nội
Nghiên
cứu này nhằm cung cấp số liệu ban đầu về hàm lượng 15 chất PAHs trong 15
món ăn thông dụng chế biến sẵn từ thịt tại Hà Nội. Tổng số 120 mẫu phân
tích được thu thập tại 8 quận nội thành Hà Nội. Sử dụng kỹ thuật HPLC
với detector huỳnh quang và PDA, chế độ chạy gradient đã được thẩm định
để xác định các PAHs. Kết quả phân tích cho thấy, tất...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu này nhằm cung cấp số liệu ban đầu về hàm lượng 15 chất PAHs trong 15
món ăn thông dụng chế biến sẵn từ thịt tại Hà Nội. Tổng số 120 mẫu phân
tích được thu thập tại 8 quận nội thành Hà Nội. Sử dụng kỹ thuật HPLC
với detector huỳnh quang và PDA, chế độ chạy gradient đã được thẩm định
để xác định các PAHs. Kết quả phân tích cho thấy, tất cả các mẫu phân
tích đều phát hiện có 13 PAHs ở các mức độ khác nhau, trong đó quan
trọng nhất là Benzo (a) Pyrene là chất độc thuộc nhóm 2A có hàm lượng
cao nhất lên tới 8,4 µg/kg trong mẫu chả chó, các mẫu khác có hàm lượng
Benzo (a) Pyrene dao động từ 0,1 đến 4,3ng/g. Các số liệu phân tích
trong khảo sát này bước đầu góp phần đánh giá hàm lượng các chất độc hại
PAHs cho các nghiên cứu phơi nhiễm và đánh giá nguy cơ tiếp theo, góp
phần bảo vệ sức khỏe cộng đồng.
English summary: The
aim of this study is to provide an initial data on 15 polycyclic
aromatic hyrocarbons (PAHs) contamination in 15 commonly consumed meat
products in Hanoi city. 120 processed meat samples were collected from
retail food vendors in 8 inner districts of Hanoi city. A validated HPLC
method had been used for quantification of PAHs compounds using
flourescent detector and gradient elution. Analytical results from the
survey showed that most of the meat samples were contaminated with 13
PAH compounds in various levels. Regarding to the most important PAH
compound, namely benzo[a] pyrene, highest level found in dog samples
(meat and skin, grilled on coals), with concentration of 8.4 µg/kg the
other food contained B[a] P from 0.1 to 4.3µg/kg. The results from this
survey would be useful and can be integrated with food consumption data
for risk assessment of carcinogenic PAH compounds in the future.
English summary: The
aim of this study is to provide an initial data on 15 polycyclic
aromatic hyrocarbons (PAHs) contamination in 15 commonly consumed meat
products in Hanoi city. 120 processed meat samples were collected from
retail food vendors in 8 inner districts of Hanoi city. A validated HPLC
method had been used for quantification of PAHs compounds using
flourescent detector and gradient elution. Analytical results from the
survey showed that most of the meat samples were contaminated with 13
PAH compounds in various levels. Regarding to the most important PAH
compound, namely benzo[a] pyrene, highest level found in dog samples
(meat and skin, grilled on coals), with concentration of 8.4 µg/kg the
other food contained B[a] P from 0.1 to 4.3µg/kg. The results from this
survey would be useful and can be integrated with food consumption data
for risk assessment of carcinogenic PAH compounds in the future.