CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Khuyến nghị dinh dưỡng cho người cao tuổi.
18 lượt xem
chia sẻ
Dinh dưỡng có vai trò quan trọng với sức khỏe người cao tuổi. Tỷ lệ suy dinh dưỡng đang gia tăng trong dân số người cao tuổi. Nguyên nhân do sự suy giảm chức năng sinh lý các cơ quan, khối cơ, giảm khối lượng xương, rối loạn chức năng miễn dịch, thay đổi cytokine và các nội tiết tố, thay đổi điều hòa chất điện giải, thiếu máu, giảm chức năng nhận...
Tóm tắt tiếng Việt: Dinh dưỡng có vai trò quan trọng với sức khỏe người cao tuổi. Tỷ lệ suy dinh dưỡng đang gia tăng trong dân số người cao tuổi. Nguyên nhân do sự suy giảm chức năng sinh lý các cơ quan, khối cơ, giảm khối lượng xương, rối loạn chức năng miễn dịch, thay đổi cytokine và các nội tiết tố, thay đổi điều hòa chất điện giải, thiếu máu, giảm chức năng nhận thức, chậm quá trình làm trống dạ dày, giảm khứu giác và vị giác. Ngoài ra những bệnh lý liên quan đến sự lão hóa như bệnh mạn tính không lây và bệnh lý về tâm lý có vai trò trong các nguyên nhân phức tạp của suy dinh dưỡng ở người cao tuổi. Đánh giá dinh dưỡng rất quan trọng để xác định và điều trị người có nguy cơ.  Chăm sóc dinh dưỡng tốt giúp giảm suy dinh dưỡng, duy trì khối cơ, khối xương để hạn chế tàn phế, gãy xương, giảm nguy cơ mắc các bệnh không lây nhiễm, làm chậm quá trình lão hóa và kéo dài tuổi thọ. Nhiều bệnh lý ở người cao tuổi là hậu quả của chế độ dinh dưỡng không lành mạnh kết hợp bởi những thay đổi sinh lý trong quá trình lão hóa. Các bệnh lý liên quan đến dinh dưỡng thường gặp ở người cao tuổi là suy dinh dưỡng, béo phì, rối loạn lipid máu, tăng huyết áp, đái tháo đường, tai biến mạch máu não, ung thư và các bệnh mạn tính không lây khác. Nhu cầu năng lượng, lipid, carbohydrate giảm, trong khi nhu cầu protein và hầu hết các vitamin, chất khoáng, chất xơ và nước tăng lên ở người cao tuổi. Việc cân đối các chất dinh dưỡng có nguồn gốc động vật và thực vật; duy trì tính điều độ và chọn thực phẩm thay thế cần được ưu tiên khi thiết kế chế độ ăn cho người cao tuổi. Người cao tuổi bị suy giảm về thể chất hoặc nhận thức cần được chăm sóc dinh dưỡng và chú ý đặc biệt. Sử dụng thực phẩm bổ sung và nuôi ăn đường ruột nên được xem xét ở người cao tuổi có nguy cơ cao hoặc không thể đáp ứng nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị hàng ngày.
English summary: Nutrition has an important role in health of the elderly. The prevalence of malnutrition is increasing in this population and is associated with a decline in functional status, impaired muscle function, decreased bone mass, immune dysfunction, changes in cytokine and hormonal level, and changes in fluid electrolyte regulation, delayed gastric emptying and diminished senses of smell and taste, anemia, and reduced cognitive function. In addition, pathologic changes of aging such as non-communicable diseases and psychological illness all play a role in the complex etiology of malnutrition in aging people. Nutritional assessment is important to identify and treat patients at risk. Good nutrition care helps reduce malnutrition, maintains muscle mass and bone mass to reduce disability, fractures, risk of non-communicable diseases, to slow the aging process, and to prolong the life span. Many diseases in the elderly are the result of unhealthy diet combined with physiological changes in the aging process. The most common nutrition-related diseases in the elderly are malnutrition, obesity, dyslipidemia, hypertension, diabetes mellitus, strokes, cancers and non-communicable diseases. Requirement for energy, lipid, and carbohydrates decreases, while the need for protein and most vitamins, minerals, fiber and water increases in the elderly. Keeping a good balance of nutrients derived from animals and plants, maintaining dietary moderation and choosing alternative foods should be prioritized when designing the diet for the elderly. Patients with physical or cognitive impairment require special care and attention. Oral supplements or enteral feeding should be considered in patients at high risk or in patients unable to meet daily requirements.
English summary: Nutrition has an important role in health of the elderly. The prevalence of malnutrition is increasing in this population and is associated with a decline in functional status, impaired muscle function, decreased bone mass, immune dysfunction, changes in cytokine and hormonal level, and changes in fluid electrolyte regulation, delayed gastric emptying and diminished senses of smell and taste, anemia, and reduced cognitive function. In addition, pathologic changes of aging such as non-communicable diseases and psychological illness all play a role in the complex etiology of malnutrition in aging people. Nutritional assessment is important to identify and treat patients at risk. Good nutrition care helps reduce malnutrition, maintains muscle mass and bone mass to reduce disability, fractures, risk of non-communicable diseases, to slow the aging process, and to prolong the life span. Many diseases in the elderly are the result of unhealthy diet combined with physiological changes in the aging process. The most common nutrition-related diseases in the elderly are malnutrition, obesity, dyslipidemia, hypertension, diabetes mellitus, strokes, cancers and non-communicable diseases. Requirement for energy, lipid, and carbohydrates decreases, while the need for protein and most vitamins, minerals, fiber and water increases in the elderly. Keeping a good balance of nutrients derived from animals and plants, maintaining dietary moderation and choosing alternative foods should be prioritized when designing the diet for the elderly. Patients with physical or cognitive impairment require special care and attention. Oral supplements or enteral feeding should be considered in patients at high risk or in patients unable to meet daily requirements.