CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Kiến thức, thái độ của người dân thành phố Hồ Chí Minh về muối, tần suất sử dụng mì ăn liền và lượng muối trong sản phẩm.
16 lượt xem
chia sẻ
Các nghiên cứu trên thế giới đã cho thấy việc tiêu thụ quá nhiều muối có thể dẫn đến tăng huyết áp, bệnh tim mạch và đột quỵ. Nghiên cứu này nhằm mục tiêu khảo sát kiến thức, thái độ của người dân TPHCM về muối và các sản phẩm giảm muối, xác định lượng sodium trung bình trong mì ăn liền và tần suất sử dụng sản phẩm này. Phương pháp: Nghiên cứu...
Tóm tắt tiếng Việt: Các nghiên cứu trên thế giới đã cho thấy việc tiêu thụ quá nhiều muối có thể dẫn đến tăng huyết áp, bệnh tim mạch và đột quỵ. Nghiên cứu này nhằm mục tiêu khảo sát kiến thức, thái độ của người dân TPHCM về muối và các sản phẩm giảm muối, xác định lượng sodium trung bình trong mì ăn liền và tần suất sử dụng sản phẩm này. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang mô tả kết hợp nghiên cứu định tính và định lượng. Nghiên cứu định tính trên 100 đối tượng để xác định kiến thức, thái độ của người dân về muối, các loại mì ăn liền thường được tiêu thụ. Nghiên cứu định lượng về hàm lượng sodium trong 30 loại sản phẩm mì ăn liền thường được tiêu thụ và tần suất sử dụng sản phẩm này trên 487 đối tượng. Kết quả cho thấy đa số đối tượng nghiên cứu biết ăn nhiều muối sẽ gây tăng huyết áp, bệnh tim mạch và đột quỵ... Lượng muối trung bình trong mỗi gói mì ăn liền là 4,3 gam muối, gần tương đương nhu cầu khuyến nghị lượng muối một ngày của người trưởng thành. Trung bình mỗi người tiêu thụ 1,2 ± 1,2 gói mì ăn liền/ tuần. Đa số các đối tượng có thói quen ăn mặn (61,3%).
English summary: High salt/sodium consumption is documented to be highly associated with hypertension and related cardiovascular diseases. This study aims to investigate the knowledge and attitudes of the HCMC people about salt and salt reduction products, the average amount of sodium in instant noodles, and the frequency of using of this product. A cross-sectional study was conducted combining qualitative and quantitative methods. Qualitative research on 100 subjects was conducted to determine knowledge and attitudes of people about salt and instant noodles commonly consumed. A quantitative study was conducted to determine sodium content in 30 common instant noodles and the frequency of using this product on 487 subjects. The study found that many subjects knew that eating a lot of salt was associated with high blood pressure, heart disease and stroke. The average salt content of instant noodles was 4.3 grams of salt/pack, nearly equal to one-day salt intake for adults recommended by WHO. Each person consumes 1.2 ± 1.2 packs of instant noodles per week on average. Most of the subjects (61.3%) had a habit of salty eating.
English summary: High salt/sodium consumption is documented to be highly associated with hypertension and related cardiovascular diseases. This study aims to investigate the knowledge and attitudes of the HCMC people about salt and salt reduction products, the average amount of sodium in instant noodles, and the frequency of using of this product. A cross-sectional study was conducted combining qualitative and quantitative methods. Qualitative research on 100 subjects was conducted to determine knowledge and attitudes of people about salt and instant noodles commonly consumed. A quantitative study was conducted to determine sodium content in 30 common instant noodles and the frequency of using this product on 487 subjects. The study found that many subjects knew that eating a lot of salt was associated with high blood pressure, heart disease and stroke. The average salt content of instant noodles was 4.3 grams of salt/pack, nearly equal to one-day salt intake for adults recommended by WHO. Each person consumes 1.2 ± 1.2 packs of instant noodles per week on average. Most of the subjects (61.3%) had a habit of salty eating.