CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Kiến thức, thực hành của người kinh doanh và điều kiện đảm bảo an toàn thực phẩm thức ăn đường phố tại Đồng Hới năm 2016
20 lượt xem
chia sẻ

Điều tra mô tả cắt ngang thực hiện trên 335 người kinh doanh thức ăn đường phố (TĂĐP) và 221 cơ sở thức ăn đường phố thành phố Đồng Hới, tỉnh Quảng Bình năm 2016. Kết quả cho thấy tỷ lệ đối tượng nhận thức đúng về an toàn thực phẩm (ATTP) là 27,2%. Tỷ lệ tập huấn xác nhận kiến thức ATTP là 15,5% và 17,6% có giấy khám sức khỏe định kỳ. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

Tóm tắt tiếng Việt: Điều tra mô tả cắt ngang thực hiện trên 335 người kinh doanh thức ăn đường phố (TĂĐP) và 221 cơ sở thức ăn đường phố thành phố Đồng Hới, tỉnh Quảng Bình năm 2016. Kết quả cho thấy tỷ lệ đối tượng nhận thức đúng về an toàn thực phẩm (ATTP) là 27,2%. Tỷ lệ tập huấn xác nhận kiến thức ATTP là 15,5% và 17,6% có giấy khám sức khỏe định kỳ. 15,1% biết thực hành lựa chọn nguyên liệu an toàn. Đánh giá thực trạng về điều kiện ATTP tại các cơ sở kinh doanh thức ăn đường phố theo các tiêu chí quy định tại Thông tư 30/2012/TT-BYT: Tỷ lệ người chế biến trực tiếp đạt yêu cầu là 9,5%, khu vực chế biến và khu vực xử lý chất thải đạt yêu cầu (11,3% và 5,9%), 6,3% số cơ sở có nguyên liệu thực phẩm có nguồn gốc rõ ràng và đảm bảo ATTP. Bên cạnh đó, tỷ lệ trang thiết bị, dụng cụ chế biến thực phẩm đạt yêu cầu là 23,5%, trang thiết bị bảo quản đảm bảo là 47,1%.

Knowledge, practice, and conditions of street food safety in Dong Hoi city, 2016

A descriptive cross-sectional survey was conducted on 335 street food business ad 221 street food establishments in Dong Hoi city, Quang Binh province in 2016. Findings from the study showed that percentage of the correct knowledge of food safety was 27.2%. The proportion of correct practices, such as participating in food safety training class was 15.5% and having periodic health check was 17.6%. 15.1% knew how to choose safe food materials. Evaluating the actual situation of conditions for food safety assurance for street food establishments was complied with the requirements specified in Circular No.30/2012/TT-BYT: The percentage of qualified person directly involved in food processing was 9.5%. Qualified processing area was in 11.3%; wastage treatment area was in 5.9%; 6.3% food material at street food establishments had the clear origin and was safe as prescribed. Beside, the proporition of qualified food processing equipments and devices was 23.5% and that of qualified storage equipments and devices was 23.5% and that of qualified storage equipments was 4.1%

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

English summary: A descriptive cross-sectional survey was conducted on 335 street food business ad 221 street food establishments in Dong Hoi city, Quang Binh province in 2016. Findings from the study showed that percentage of the correct knowledge of food safety was 27.2%. The proportion of correct practices, such as participating in food safety training class was 15.5% and having periodic health check was 17.6%. 15.1% knew how to choose safe food materials. Evaluating the actual situation of conditions for food safety assurance for street food establishments was complied with the requirements specified in Circular No.30/2012/TT-BYT: The percentage of qualified person directly involved in food processing was 9.5%. Qualified processing area was in 11.3%; wastage treatment area was in 5.9%; 6.3% food material at street food establishments had the clear origin and was safe as prescribed. Beside, the proporition of qualified food processing equipments and devices was 23.5% and that of qualified storage equipments and devices was 23.5% and that of qualified storage equipments was 4.1%