Kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của người trực tiếp sản xuất tại các cơ sở sản xuất chả thuộc thành phố Quy Nhơn, Bình Định năm 2017.
Sử dụng phương pháp nghiên cứu mô tả cắt ngang
nghiên cứu đánh giá kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của người trực tiếp sản xuất tại 61 cơ sở sản xuất chả thuộc thành phố Quy Nhơn, tỉnh Bình Định cho thấy: Tỷ lệ người đạt yêu cầu
kiến thức về ATTP chiếm 30,5%. Trong đó, tỷ lệ người đạt kiến thức chung chiếm
49,1%; tỷ lệ người đạt kiến...
Tóm tắt tiếng Việt: Sử dụng phương pháp nghiên cứu mô tả cắt ngang
nghiên cứu đánh giá kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của người trực tiếp sản xuất tại 61 cơ sở sản xuất chả thuộc thành phố Quy Nhơn, tỉnh Bình Định cho thấy: Tỷ lệ người đạt yêu cầu
kiến thức về ATTP chiếm 30,5%. Trong đó, tỷ lệ người đạt kiến thức chung chiếm
49,1%; tỷ lệ người đạt kiến thức chuyên ngành chiếm 58,7%. Có 80,2% người đã xác nhận kiến thức ATTP; 82,6% người đã khám
sức khỏe định kỳ; 65,3% người thực
hành đúng về mang, mặc bảo hộ; 54,5% người thực
hành quy trình sản xuất một
chiều; 62,9% người thực hành xem nhãn mác, hạn dùng phụ gia thực phẩm; và 96,4% người thực hành ước lượng phụ gia thực phẩm theo thói quen.
English summary: Using a cross-sectional
descriptive study method to assess knowledge and practice on food safety of
direct food producers in 61 pork ham establishments in Quy Nhon city, Binh Dinh
province, it showed that the percentage of people meeting standard on food
safety knowledge was 30.5%, of which, the proportion of people achieving
general knowledge was 49.1%; that for specialized knowledge was 58.7%. There
were 80.2% of the subjects having certificates on food safety knowledge; 82.6%
had periodic medical examinations; 65.3% practiced proper wearing/carrying
protection; 54.5% practiced one-way production; 62.9% of the practitioners
looked at food label, the expired date of food additives; 96.4% of
practitioners estimated food additives based on habits.
English summary: Using a cross-sectional
descriptive study method to assess knowledge and practice on food safety of
direct food producers in 61 pork ham establishments in Quy Nhon city, Binh Dinh
province, it showed that the percentage of people meeting standard on food
safety knowledge was 30.5%, of which, the proportion of people achieving
general knowledge was 49.1%; that for specialized knowledge was 58.7%. There
were 80.2% of the subjects having certificates on food safety knowledge; 82.6%
had periodic medical examinations; 65.3% practiced proper wearing/carrying
protection; 54.5% practiced one-way production; 62.9% of the practitioners
looked at food label, the expired date of food additives; 96.4% of
practitioners estimated food additives based on habits.