CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Kiến thức về sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật của người trồng rau tại 2 xã Vũ Phúc, Vũ Chính, tỉnh Thái Bình năm 2017.
16 lượt xem
chia sẻ
Với mục tiêu mô tả kiến thức của người trồng rau về việc sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật (HCBVTV), nghiên cứu được thiết kế theo phương pháp mô tả cắt ngang, đối tượng là 400 người trồng rau  ở 2 xã Vũ Phúc và Vũ Chính, tỉnh Thái Bình năm 2017. Kết quả nghiên cứu cho thấy đa số người  trồng rau đều biết tác dụng của HCBVTV là diệt trừ sâu bệnh...
Tóm tắt tiếng Việt: Với mục tiêu mô tả kiến thức của người trồng rau về việc sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật (HCBVTV), nghiên cứu được thiết kế theo phương pháp mô tả cắt ngang, đối tượng là 400 người trồng rau  ở 2 xã Vũ Phúc và Vũ Chính, tỉnh Thái Bình năm 2017. Kết quả nghiên cứu cho thấy đa số người  trồng rau đều biết tác dụng của HCBVTV là diệt trừ sâu bệnh (trên 98,0%). Trong khi đó tỷ lệ người trồng rau biết đầy đủ các phương tiện bảo vệ cơ thể khi phun HCBVTV rất thấp (chiếm 8,0%) ở nhóm có trình độ học vấn từ THCS trở lên và 8,1% ở nhóm có trình độ học vấn dưới THCS. Có 83,4% và 68,9% người  trồng rau có trình độ học vấn từ THCS trở lên và dưới THCS biết các nguyên tắc an toàn khi sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật.
English summary: A descriptive, cross-sectional study was implemented among 400 vegetable growers to describe their knowledge on using plant protection chemicals (PPCs) in Vu Phuc and Vu Chinh commune, Thai Binh province in 2017. The results showed that the majority of the vegetable growers  knew the PPCs were substances used for killing insects (over 98.0%). However, the percentage of vegetable growers understanding the importance of fully protecting methods when spraying chemicals was very low, only 8.0% among those at secondary education level and above and 8.1% among those at lower levels. The percentage  of vegetable growers  understanding safety principles when using PPCs in the group having higher educational levels was greater than that of the remaining groups (83.4% and 68.9%, respectively).
English summary: A descriptive, cross-sectional study was implemented among 400 vegetable growers to describe their knowledge on using plant protection chemicals (PPCs) in Vu Phuc and Vu Chinh commune, Thai Binh province in 2017. The results showed that the majority of the vegetable growers  knew the PPCs were substances used for killing insects (over 98.0%). However, the percentage of vegetable growers understanding the importance of fully protecting methods when spraying chemicals was very low, only 8.0% among those at secondary education level and above and 8.1% among those at lower levels. The percentage  of vegetable growers  understanding safety principles when using PPCs in the group having higher educational levels was greater than that of the remaining groups (83.4% and 68.9%, respectively).