Kiến thức về sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật của người trồng rau tại 2 xã Vũ Phúc, Vũ Chính, tỉnh Thái Bình năm 2017.
Với mục tiêu mô tả kiến thức của người trồng rau
về việc sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật (HCBVTV), nghiên cứu được thiết kế
theo phương pháp mô tả cắt ngang, đối tượng là 400 người trồng rau ở 2 xã Vũ Phúc và Vũ Chính, tỉnh Thái Bình
năm 2017. Kết quả nghiên cứu cho thấy đa
số người trồng rau đều biết tác dụng của
HCBVTV là diệt trừ sâu bệnh...
Tóm tắt tiếng Việt: Với mục tiêu mô tả kiến thức của người trồng rau
về việc sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật (HCBVTV), nghiên cứu được thiết kế
theo phương pháp mô tả cắt ngang, đối tượng là 400 người trồng rau ở 2 xã Vũ Phúc và Vũ Chính, tỉnh Thái Bình
năm 2017. Kết quả nghiên cứu cho thấy đa
số người trồng rau đều biết tác dụng của
HCBVTV là diệt trừ sâu bệnh (trên 98,0%). Trong khi đó tỷ lệ người trồng rau
biết đầy đủ các phương tiện bảo vệ cơ thể khi phun HCBVTV rất thấp (chiếm 8,0%)
ở nhóm có trình độ học vấn từ THCS trở lên và 8,1% ở nhóm có trình độ học vấn
dưới THCS. Có 83,4% và 68,9% người trồng
rau có trình độ học vấn từ THCS trở lên và dưới THCS biết các nguyên tắc an toàn
khi sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật.
English summary: A descriptive, cross-sectional study was
implemented among 400 vegetable growers to describe their knowledge on using
plant protection chemicals (PPCs) in Vu Phuc and Vu Chinh commune, Thai Binh province in 2017. The results showed that the majority of the
vegetable growers knew the PPCs were
substances used for killing insects
(over 98.0%). However, the percentage of vegetable growers understanding the importance of fully
protecting methods when
spraying chemicals was very low, only 8.0% among those at secondary education level and above and 8.1% among those at lower
levels. The percentage of vegetable
growers understanding safety principles when using
PPCs in the group having higher educational levels was greater than that of the
remaining groups (83.4%
and 68.9%, respectively).
English summary: A descriptive, cross-sectional study was
implemented among 400 vegetable growers to describe their knowledge on using
plant protection chemicals (PPCs) in Vu Phuc and Vu Chinh commune, Thai Binh province in 2017. The results showed that the majority of the
vegetable growers knew the PPCs were
substances used for killing insects
(over 98.0%). However, the percentage of vegetable growers understanding the importance of fully
protecting methods when
spraying chemicals was very low, only 8.0% among those at secondary education level and above and 8.1% among those at lower
levels. The percentage of vegetable
growers understanding safety principles when using
PPCs in the group having higher educational levels was greater than that of the
remaining groups (83.4%
and 68.9%, respectively).