CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu hoàn thiện công nghệ sản xuất sản phẩm bổ sung kẽm và Probiotic
16 lượt xem
chia sẻ
Probiotic là hệ vi khuẩn đường ruột, có tác dụng tăng cường khả năng tiêu hóa, miễn dịch của cơ thể đã được biết đến và sử dụng từ lâu. Kẽm, một nguyên tố vi lượng quan trọng với sự phát triển của cơ thể. Kẽm là thành phần của một số các enzyme quan trọng trong chuỗi chuyển hóa, có khả năng tăng cường hệ miễn dịch của cơ thể. Mục tiêu của đề tài...
Tóm tắt tiếng Việt: Probiotic là hệ vi khuẩn đường ruột, có tác dụng tăng cường khả năng tiêu hóa, miễn dịch của cơ thể đã được biết đến và sử dụng từ lâu. Kẽm, một nguyên tố vi lượng quan trọng với sự phát triển của cơ thể. Kẽm là thành phần của một số các enzyme quan trọng trong chuỗi chuyển hóa, có khả năng tăng cường hệ miễn dịch của cơ thể. Mục tiêu của đề tài này là nghiên cứu sản xuất sản phẩm bổ sung giúp tăng cường khả năng tiêu hóa và miễn dịch cho trẻ dưới 5 tuổi. Sau thời gian triển khai thực hiện, nghiên cứu đã đạt được những kết quả sau đây: Xác định công thức sản phẩm cốm bố sung kẽm và probiotic. Hoàn thiện quy trình công nghệ sản xuất và đưa ra thời gian bảo quản tối ưu của sản phẩm dựa trên các chỉ tiêu vi sinh và hàm lượng vi chất dinh dưỡng
English summary: Probiotics are lives intestinal microorganisms enhancing the capability of digestion and immu-nization of the body that have been well know and used for a long time. Zinc is an important mi-cronutrient for the body development. Zinc is a component of some key enzymes in metabolism chain that enhances human immunization.This research aimed to enhance the digestion and immunization capability of children under 5 in Vietnam by producing a supplementary food fortified with probiotics and Zinc.The defined objectives of this research have been achieved, based on the following out comes:The recipe of this product has been determinedThe technology for producing food fortified with probiotics and Zinc has been completed. The optimum storage duration has been achieved, regarding microbiological indicators and micronu-trient values.Community aceeptability has been tested and pricing for the product has also calculated.
English summary: Probiotics are lives intestinal microorganisms enhancing the capability of digestion and immu-nization of the body that have been well know and used for a long time. Zinc is an important mi-cronutrient for the body development. Zinc is a component of some key enzymes in metabolism chain that enhances human immunization.This research aimed to enhance the digestion and immunization capability of children under 5 in Vietnam by producing a supplementary food fortified with probiotics and Zinc.The defined objectives of this research have been achieved, based on the following out comes:The recipe of this product has been determinedThe technology for producing food fortified with probiotics and Zinc has been completed. The optimum storage duration has been achieved, regarding microbiological indicators and micronu-trient values.Community aceeptability has been tested and pricing for the product has also calculated.