Nghiên cứu sơ bộ thu nhận và đánh giá chất lượng dầu từ hạt chanh leo.
Nghiên cứu này đã tiến hành khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến
hiệu suất thu nhận dầu từ hạt chanh leo bằng
phương pháp trích ly động với dung môi n-hexane cho hiệu suất
thu nhận dầu đạt 93,4%. Chế độ trích ly thích
hợp cụ thể là độ mịn nguyên liệu ≤0,2 mm, tỷ lệ nguyên liệu/
dung môi là 1/11 (lần 1: 1/6 và lần 2: 1/5) ở
nhiệt độ 60 0 C và thời...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu này đã tiến hành khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến
hiệu suất thu nhận dầu từ hạt chanh leo bằng
phương pháp trích ly động với dung môi n-hexane cho hiệu suất
thu nhận dầu đạt 93,4%. Chế độ trích ly thích
hợp cụ thể là độ mịn nguyên liệu ≤0,2 mm, tỷ lệ nguyên liệu/
dung môi là 1/11 (lần 1: 1/6 và lần 2: 1/5) ở
nhiệt độ 60 0 C và thời gian trích ly là 8h (lần 1: 5h và lần
2: 3h). Nghiên cứu cũng đã đánh giá chất lượng
dầu thu được và phân tích các thành phần axit béo có trong dầu
hạt chanh leo đặc biệt hàm lượng axit béo
omega 6 và omega 3 đat được lần lượt là 70,8 - 72,7% và 0,2
- 0,3% (% CK). Đây được coi là nguồn nguyên
liệu tốt để thu nhận axit béo omega 6 và omega 3 có thể ứng
dụng trong sản xuất thực phẩm chức năng và dược
phẩm.
English summary: This research was conducted to determine the effects of some
factors on oil extraction from
seeds of passion fruit such as: solvent, the ratio of
material/solvent, temperature, extration time,
etc. The results showed that n-hexane was an appropriate
solvent to extract oil from these seeds.
Some proper factors for oil extraction were as follows:
material size (≤ 0.2 mm), twice extraction (1 st: 1/6 and 2 nd: 1/5), the
ratio of material/solvent (v/w = 1/11), at 60 0 C in 8 h (1 st time: 5h and 2
nd time: 3h). Oil yield obtained 93.4%. The study also evaluated the quality of
the oil obtained
and analyzed the fatty acid composition in the passion fruit
oil. The contents of omega 6 and
omega 3 fatty acids were 70.8 - 72.7% and 0.2 - 0.3%,
respectively (% dry matter). This is
considered to be a good source of omega 6 and omega 3 fatty
acids that can be used in the
production of functional foods and pharmaceuticals.
English summary: This research was conducted to determine the effects of some
factors on oil extraction from
seeds of passion fruit such as: solvent, the ratio of
material/solvent, temperature, extration time,
etc. The results showed that n-hexane was an appropriate
solvent to extract oil from these seeds.
Some proper factors for oil extraction were as follows:
material size (≤ 0.2 mm), twice extraction (1 st: 1/6 and 2 nd: 1/5), the
ratio of material/solvent (v/w = 1/11), at 60 0 C in 8 h (1 st time: 5h and 2
nd time: 3h). Oil yield obtained 93.4%. The study also evaluated the quality of
the oil obtained
and analyzed the fatty acid composition in the passion fruit
oil. The contents of omega 6 and
omega 3 fatty acids were 70.8 - 72.7% and 0.2 - 0.3%,
respectively (% dry matter). This is
considered to be a good source of omega 6 and omega 3 fatty
acids that can be used in the
production of functional foods and pharmaceuticals.