CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu sơ bộ thu nhận và đánh giá chất lượng dầu từ hạt chanh leo.
18 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu này đã tiến hành khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến hiệu suất thu nhận dầu từ hạt chanh leo bằng phương pháp trích ly động với dung môi n-hexane cho hiệu suất thu nhận dầu đạt 93,4%. Chế độ trích ly thích hợp cụ thể là độ mịn nguyên liệu ≤0,2 mm, tỷ lệ nguyên liệu/ dung môi là 1/11 (lần 1: 1/6 và lần 2: 1/5) ở nhiệt độ 60 0 C và thời...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu này đã tiến hành khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến hiệu suất thu nhận dầu từ hạt chanh leo bằng phương pháp trích ly động với dung môi n-hexane cho hiệu suất thu nhận dầu đạt 93,4%. Chế độ trích ly thích hợp cụ thể là độ mịn nguyên liệu ≤0,2 mm, tỷ lệ nguyên liệu/ dung môi là 1/11 (lần 1: 1/6 và lần 2: 1/5) ở nhiệt độ 60 0 C và thời gian trích ly là 8h (lần 1: 5h và lần 2: 3h). Nghiên cứu cũng đã đánh giá chất lượng dầu thu được và phân tích các thành phần axit béo có trong dầu hạt chanh leo đặc biệt hàm lượng axit béo omega 6 và omega 3 đat được lần lượt là 70,8 - 72,7% và 0,2 - 0,3% (% CK). Đây được coi là nguồn nguyên liệu tốt để thu nhận axit béo omega 6 và omega 3 có thể ứng dụng trong sản xuất thực phẩm chức năng và dược phẩm.
English summary: This research was conducted to determine the effects of some factors on oil extraction from seeds of passion fruit such as: solvent, the ratio of material/solvent, temperature, extration time, etc. The results showed that n-hexane was an appropriate solvent to extract oil from these seeds. Some proper factors for oil extraction were as follows: material size (≤ 0.2 mm), twice extraction (1 st: 1/6 and 2 nd: 1/5), the ratio of material/solvent (v/w = 1/11), at 60 0 C in 8 h (1 st time: 5h and 2 nd time: 3h). Oil yield obtained 93.4%. The study also evaluated the quality of the oil obtained and analyzed the fatty acid composition in the passion fruit oil. The contents of omega 6 and omega 3 fatty acids were 70.8 - 72.7% and 0.2 - 0.3%, respectively (% dry matter). This is considered to be a good source of omega 6 and omega 3 fatty acids that can be used in the production of functional foods and pharmaceuticals.
English summary: This research was conducted to determine the effects of some factors on oil extraction from seeds of passion fruit such as: solvent, the ratio of material/solvent, temperature, extration time, etc. The results showed that n-hexane was an appropriate solvent to extract oil from these seeds. Some proper factors for oil extraction were as follows: material size (≤ 0.2 mm), twice extraction (1 st: 1/6 and 2 nd: 1/5), the ratio of material/solvent (v/w = 1/11), at 60 0 C in 8 h (1 st time: 5h and 2 nd time: 3h). Oil yield obtained 93.4%. The study also evaluated the quality of the oil obtained and analyzed the fatty acid composition in the passion fruit oil. The contents of omega 6 and omega 3 fatty acids were 70.8 - 72.7% and 0.2 - 0.3%, respectively (% dry matter). This is considered to be a good source of omega 6 and omega 3 fatty acids that can be used in the production of functional foods and pharmaceuticals.