Nhân một trường hợp: can thiệp dinh dưỡng hỗ trợ bệnh nhân mắc rối loạn nuốt tại bệnh viện đại học y Hà Nội
Mục tiêu: Báo cáo can thiệp hỗ trợ chăm sóc dinh dưỡng cho bệnh nhân rối loạn nuốt tại bệnh viện đại học y Hà Nội. Trình bày trường hợp: Bệnh nhân nam, 29 tuổi, chẩn đoán xác định rối loạn nuốt trên bệnh nhân nguy cơ suy dinh dưỡng mức độ vừa, suy tim, suy thận, đột quỵ não, tăng huyết áp. Kết quả: Bệnh nhân có thể ăn bằng đường miệng bổ sung chất...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Báo cáo can thiệp hỗ trợ chăm sóc dinh dưỡng cho bệnh nhân rối loạn nuốt tại bệnh viện đại học y Hà Nội. Trình bày trường hợp: Bệnh nhân nam, 29 tuổi, chẩn đoán xác định rối loạn nuốt trên bệnh nhân nguy cơ suy dinh dưỡng mức độ vừa, suy tim, suy thận, đột quỵ não, tăng huyết áp. Kết quả: Bệnh nhân có thể ăn bằng đường miệng bổ sung chất tạo đặc, chế độ ăn có kiểm soát protein 0,6 g/kg/ngày, muối 4 g/ngày. Ngày thứ nhất cung cấp năng lượng đường miệng 1000 - 1100 kcal. Ngày thứ hai, giá trị năng lượng đạt 1400 - 1500 kcal/ngày. Ngày thứ 3 đến ngày thứ 8, năng lượng đạt 25 - 30 kcal/kg/ngày. Bệnh nhân hồi phục chức năng nuốt trở lại bình thường. Kết luận: Can thiệp dinh dưỡng cho người mắc rối loạn nuốt bằng chất tạo đặc kết hợp với phục hồi chức năng giúp bệnh nhân ăn được đường miệng, giảm các nguy cơ biến chứng do đặt sonde, nâng cao chất lượng cuộc sống, giảm thời gian điều trị và tăng hiệu quả hồi phục.
English summary: Objective: Report on intervention to support nutrition care for patients with swallowing disorders at Hanoi medical university hospital. Case presentation: Male, 29-year-old, definite diagnosis of swallowing disorder in a patient at moderate risk of malnutrition, heart failure, kidney failure, brain stroke, hypertension. Results: The patient can eat by mouth a diet supplemented with thickener, containing protein of 0.6 gr/kg/day and salt of 4 gr/day. The first day, oral intake provided 1000 - 1100 Kcal. On the second day, energy value reached 1400 - 1500 Kcal/day. The third to 8th day, energy reached 25 - 30 Kcal/kg/day. The patient recovered his normal swallowing function. Conclusion: Nutritional interventions for people with swallowing disorders with thickener, combined with rehabilitation would help patients eat orally, reduce the risk of complications due to tube feeding, improve quality of life, reduce treatment duration and increase recovery efficiency.
English summary: Objective: Report on intervention to support nutrition care for patients with swallowing disorders at Hanoi medical university hospital. Case presentation: Male, 29-year-old, definite diagnosis of swallowing disorder in a patient at moderate risk of malnutrition, heart failure, kidney failure, brain stroke, hypertension. Results: The patient can eat by mouth a diet supplemented with thickener, containing protein of 0.6 gr/kg/day and salt of 4 gr/day. The first day, oral intake provided 1000 - 1100 Kcal. On the second day, energy value reached 1400 - 1500 Kcal/day. The third to 8th day, energy reached 25 - 30 Kcal/kg/day. The patient recovered his normal swallowing function. Conclusion: Nutritional interventions for people with swallowing disorders with thickener, combined with rehabilitation would help patients eat orally, reduce the risk of complications due to tube feeding, improve quality of life, reduce treatment duration and increase recovery efficiency.