Thực trạng chăm sóc dinh dưỡng ở bệnh nhân lao điều trị tại Bệnh viện phổi Thái Bình năm 2017.
Qua nghiên
cứu mô tả dịch tễ học cắt ngang 127 bệnh
nhân lao phổi tới khám và điều trị từ tháng 9/2017 đến tháng 12/2017 và 24
nhân viên y tế (bác sỹ, điều dưỡng) tại 3 khoa Lao hô hấp Nội 2 và Nội 3 -
Bệnh viện Phổi Thái Bình về thực trạng chăm sóc dinh dưỡng ở bệnh nhân
lao điều trị tại bệnh viện năm 2017 cho thấy: có...
Tóm tắt tiếng Việt: Qua nghiên
cứu mô tả dịch tễ học cắt ngang 127 bệnh
nhân lao phổi tới khám và điều trị từ tháng 9/2017 đến tháng 12/2017 và 24
nhân viên y tế (bác sỹ, điều dưỡng) tại 3 khoa Lao hô hấp Nội 2 và Nội 3 -
Bệnh viện Phổi Thái Bình về thực trạng chăm sóc dinh dưỡng ở bệnh nhân
lao điều trị tại bệnh viện năm 2017 cho thấy: có 100% bệnh
nhân được thăm khám cân đo về chiều
cao, cân nặng khi nhập viện nhưng sau ra viện công tác này chưa được chú trọng.
Đa số các bệnh nhân ăn trên 3 bữa/ngày với nguồn cung cấp bữa ăn chủ yếu tại
căng tin bệnh viện. Hầu hết các bệnh nhân (94,5%) hài lòng với hoạt động tư vấn
dinh dưỡng, trên 85% mong muốn xây dựng khoa dinh dưỡng với nhân lực làm trong
Khoa dinh dưỡng có chuyên môn về dinh dưỡng, ý thức đạo đức, sức khoẻ, cơ sở
của Khoa đầy đủ tiện nghi, phong cách phục vụ tận tình, chu đáo. Các nhân
viên y tế đã thực hiện nhiều hình thức nuôi dưỡng khác nhau phù hợp cho từng bệnh
nhân, thời gian báo ăn muộn nhất của bệnh nhân sau vào viện là 1 giờ đảm
bảo cho tất cả bệnh nhân đều được phục suất ăn tại căng tin bệnh
viện; có 91,7% bệnh nhân được tư vấn dinh dưỡng khi vào viện và điều dưỡng là
đối tượng chính giám sát chế độ ăn của bệnh nhân.
English summary: The epidemiological descriptive study was conducted in 127 tuberculosis patients, who were examined and treated from September 2017 to December 2017 and 24 medical staff (doctors, nurses) in 3 internal tuberculosis department No 2 and 3 of Thai Binh Lung Hospital on the situation of nutrition care in hospitalized tuberculosis patients in 2017. It revealed that 100% of patients were measured weight and height at admission but not at the discharge. Most patients ate more than 3 meals a day with a major meal supply from the hospital canteen. Most of the patients (94.5%) were satisfied with the nutritional counseling, over 85% wanted to have a nutrition department with qualified staff and facilities, equipment providing good services. Health workers had implemented a variety of appropriate nurturing ways for each patient, with 1-hour notice from admission to the meal to ensure that all patients were fed at hospital canteen; 91.7% of patients received nutritional counseling while in hospital; and nurses were the primary ones to monitor the patient's diet.
English summary: The epidemiological descriptive study was conducted in 127 tuberculosis patients, who were examined and treated from September 2017 to December 2017 and 24 medical staff (doctors, nurses) in 3 internal tuberculosis department No 2 and 3 of Thai Binh Lung Hospital on the situation of nutrition care in hospitalized tuberculosis patients in 2017. It revealed that 100% of patients were measured weight and height at admission but not at the discharge. Most patients ate more than 3 meals a day with a major meal supply from the hospital canteen. Most of the patients (94.5%) were satisfied with the nutritional counseling, over 85% wanted to have a nutrition department with qualified staff and facilities, equipment providing good services. Health workers had implemented a variety of appropriate nurturing ways for each patient, with 1-hour notice from admission to the meal to ensure that all patients were fed at hospital canteen; 91.7% of patients received nutritional counseling while in hospital; and nurses were the primary ones to monitor the patient's diet.