Tạp chí dinh dưỡng năm 2023- Tập 19 số 1 + 2 năm 2023
Tóm tắt
Mục tiêu: Mô tả thực trạng nuôi dưỡng người bệnh COVID-19 điều trị tại Đơn vị điều trị người bệnh COVID-19 nặng và nguy kịch thuộc khoa Hồi sức tích cực-chống độc, Bệnh viện Đa khoa Xanh Pôn năm 2022.
Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang trên 110 người bệnh COVID-19 từ 18 tuổi trở lên được đo cân nặng và theo dõi khẩu phần ăn trong quá trình điều trị.
Kết quả: Tỷ lệ người bệnh đáp ứng >75% nhu cầu khuyến nghị (NCKN) về năng lượng và protein còn thấp (13,6% và 10,9%). Sau 5 ngày điều trị, mức năng lượng của người bệnh đạt 68 – 86,8%, protein đạt 50 – 66,7% so với NCKN. Số bữa ăn trung bình là 3,7 bữa/ngày. Tỷ lệ người bệnh có giảm cân tại thời điểm ra viện là 57,3%, khối lượng giảm trung bình là 1,9 ± 0,3 kg.
Kết luận: Sau 5 ngày điều trị, người bệnh COVID-19 được nuôi dưỡng chưa đủ năng lượng và protein theo nhu cầu khuyến nghị và dẫn tới nguy cơ sụt cân sau một thời gian nằm viện điều trị COVID-19.
Tạp chí dinh dưỡng năm 2023- Tập 19 số 1 + 2 năm 2023
Abstract
Aims: To describe the current status of feeding COVID-19 patients treated at the Treatment Unit for severe and critical COVID-19 patients of the Intensive Care Unit - Poison Control Department at Saint Paul General Hospital in 2022.
Methods: A cross-sectional study was carried out on 110 COVID-19 patients aged 18 years or older, whose weight and diet data was collected during treatment.
Results: The percentage of patients, whose dietary intake met over 75% of the energy and protein requirement, remained low (13.6% and 10.9%). After 5 days of hospitalization, the range of energy and protein intake of COVID-19 patients reached only 68% to 86.7% and 50% to 66.7% of the requirement, respectively. Moreover, 57.9% of the patients experienced the mild to severe weight loss at hospital discharge point. Average weight loss among COVID-19 patients was 1,9 ± 0,3 kg.
Conclusion: Over 5 treatment days, all COVID-19 patients dietary intake were not meet energy and protein recommended requirement, which led to the high risk of weight loss after discharing from hospital.