Tình trạng Béo phì và Hội chứng rối loạn chuyển hóa ở Việt Nam
Nghiên
cứu này được tiến hành nhằm điều tra về tình trạng thừa cân /béo phì và các
yếu tố liên quan trên toàn quốc.
Các số
liệu thu thập bao gồm về cân nặng, chiều cao, huyết áp, % mỡ cơ thể, vòng bụng,
vòng mông. Nồng độ đường huyết và lipid máu được phân tích theo các phương pháp
chuẩn. Sử dụng phương pháp hỏi ghi để thu thập số liệu về tần xuất...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu này được tiến hành nhằm điều tra về tình trạng thừa cân /béo phì và các
yếu tố liên quan trên toàn quốc.
Các số
liệu thu thập bao gồm về cân nặng, chiều cao, huyết áp, % mỡ cơ thể, vòng bụng,
vòng mông. Nồng độ đường huyết và lipid máu được phân tích theo các phương pháp
chuẩn. Sử dụng phương pháp hỏi ghi để thu thập số liệu về tần xuất tiêu thụ một
số thực phẩm liên quan, hoạt động thể lực, và tiền sử các bệnh mãn tính.
Kết quả
điều tra dinh dưỡng trên 17,213 đối tượng tuổi từ 25 đến 64 tại 64 tinh thành
đại diện cho 8 vùng sinh thái toàn quốc cho thấy tỷ lệ thừa cân/béo phì (BMI > 23) là 16,3%, trong đó tỷ lệ tiền
béo phì là 9,7% và tỷ lệ béo phì độ I và II là 6,2% và 0,4%. Tỷ lệ thừa cân/
béo phì đang gia tăng theo tuổi, cao hơn ở nữ giới cao hơn so với nam giới, cao
hơn ở thành thị so với ở nông thôn (32,5% và 13,8%). Tỷ lệ béo bụng (tỷ số
vòng bụng/ vòng mông cao) là 39,75% và tăng theo tuổi trên cả nam và nữ. Mặt
khác, có 20,9% đối tượng bị suy dinh dưỡng. Một số yếu tố liên quan đối với
thừa cân/ béo phì là khẩu phần ăn giàu thức ăn động vật, thói quen ăn ngoài gia
đình, tăng sử dụng thức ăn nhanh, lạm dụng rượu bia và ít vận động. Tỷ lệ mắc
hội chưng chuyển hóa (HCCH) là 13,1% tăng theo tuổi. Yếu tố liên quan đến HCCH
ở cả khu vực nội và ngoại thành là hút thuốc lá, lạm dụng rượu bia, ít vận
động, % mỡ cơ thể cao, và tiêu thụ nhiều thit dầu, mỡ.
Thừa cân/
béo phì đang gia tăng và trở thành một vấn đề sức khỏe ở Việt Nam. Đây là dấu
hiệu cảnh báo về các bệnh mãn tính không lây tại cộng đồng. Các kết quả trong
nghiên cứu này giúp cho việc thiết lập hệ thống giám sát đối với thừa cân/béo phì và
cũng đã đưa ra các số liệu cơ bản nhằm đưa ra các giải pháp và chiến lược can
thiệp trong việc phòng chống các bệnh mãn tính không lây cho người Việt Na. Lối
sống khẩu phần ăn là các yểu tố góp phần tăng hội chứng chuyển hóa ở Việt Nam. Cần có hệ
thống giám sát toàn quốc và các can thiệp thích hợp qua thiết lập cách tiếp cận
phòng chống đối với các vấn đề sức khỏe ở quốc gia này.
English summary: This study was conducted to investigate the magnitude of overweight and obesity, related factors nationwide. Data
on weight, height, blood pressure, percentage body at, waist and hip
circumferences were collected. Lipid profiles and blood glucose
concentrations were analyzed by standardized methods. Food frequency
of some foods related to overweight and obesity, physical activities,
and chronic disease history were interviewed by questionnaire. Results
of the survey on nutritional status of 17213 adults aged from 25 to
64 in 64 province/city representative for 8 ecological regions
nationwide in 2005 showed that prevalence of overweight and obesity
(BMI D 23) among adults was 6.3%, in which, prevalence of pre-obesity
was 9.7% and prevalence of Pt and 2 degree obesity was 6.2% and 0.4%,
respectively. Prevalences of overweight and obesity are increasing by
age, higher among women than men, and higher in urban than rural
area (32.5 and 13.8%, respectively). Prevalence of abdominal obesity
(elevated waist-hip circumference ratio) was 39.75% and increased with
age in both men and women. On the other hand, 20.9% of people had
chronic energy deficiency. Some related factors for overweight and
obesity included dietary intakes rich in animal foods, outside-family
intake habits, increased consumption of fast food, wine and beer misuse,
high expenses for eating, and ow physical activity. Prevalence of
metabolic syndrome was 13.1% and increased by age.Factors related to
the metabolic syndrome in both urban and suburban included smoking,
wine and beer misuse, less physical activity, high body fat
percentage, and more frequent meat, fat and oil intake.Overweight and
obesity are increasing and have become a significant public health
problem in Vietnam. This is of concern because it is an alarming sign
of non-communicable diseases in the population. These results will help
to establish a surveillance system for the controlling of overweight and
obesity and serve as a basis for the development of an intervention and
prevention approach for overweight, obesity and related
non-communicable diseases in the Vietnamese population. Therefore,
lifestyle and diet are significant factors contributing to the increase
of metabolic syndrome in Vietnam. A nationwide surveillance system and
appropriate intervention are needed as the foundation of a preventative
approach to this national public health issue.
English summary: This study was conducted to investigate the magnitude of overweight and obesity, related factors nationwide. Data
on weight, height, blood pressure, percentage body at, waist and hip
circumferences were collected. Lipid profiles and blood glucose
concentrations were analyzed by standardized methods. Food frequency
of some foods related to overweight and obesity, physical activities,
and chronic disease history were interviewed by questionnaire. Results
of the survey on nutritional status of 17213 adults aged from 25 to
64 in 64 province/city representative for 8 ecological regions
nationwide in 2005 showed that prevalence of overweight and obesity
(BMI D 23) among adults was 6.3%, in which, prevalence of pre-obesity
was 9.7% and prevalence of Pt and 2 degree obesity was 6.2% and 0.4%,
respectively. Prevalences of overweight and obesity are increasing by
age, higher among women than men, and higher in urban than rural
area (32.5 and 13.8%, respectively). Prevalence of abdominal obesity
(elevated waist-hip circumference ratio) was 39.75% and increased with
age in both men and women. On the other hand, 20.9% of people had
chronic energy deficiency. Some related factors for overweight and
obesity included dietary intakes rich in animal foods, outside-family
intake habits, increased consumption of fast food, wine and beer misuse,
high expenses for eating, and ow physical activity. Prevalence of
metabolic syndrome was 13.1% and increased by age.Factors related to
the metabolic syndrome in both urban and suburban included smoking,
wine and beer misuse, less physical activity, high body fat
percentage, and more frequent meat, fat and oil intake.Overweight and
obesity are increasing and have become a significant public health
problem in Vietnam. This is of concern because it is an alarming sign
of non-communicable diseases in the population. These results will help
to establish a surveillance system for the controlling of overweight and
obesity and serve as a basis for the development of an intervention and
prevention approach for overweight, obesity and related
non-communicable diseases in the Vietnamese population. Therefore,
lifestyle and diet are significant factors contributing to the increase
of metabolic syndrome in Vietnam. A nationwide surveillance system and
appropriate intervention are needed as the foundation of a preventative
approach to this national public health issue.