Tình trạng dinh dưỡng công nhân nhập cư tại thành phố Hồ Chí Minh
Mục tiêu: Xác định tình trạng dinh dưỡng ở công nhân nhập cư năm 2010. Phương pháp:
Điều tra cắt ngang trên 402 công nhân nhập cư tại khu công nghiệp
Tân Tạo, TP.HCM. Đối tượng được đo chiều cao, cân nặng, phần trăm
tỉ lệ mỡ, vòng bụng và phỏng vấn theo bộ câu hỏi soạn sẵn.
Tình trạng suy dinh dưỡng được xác...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tình trạng dinh dưỡng ở công nhân nhập cư năm 2010. Phương pháp:
Điều tra cắt ngang trên 402 công nhân nhập cư tại khu công nghiệp
Tân Tạo, TP.HCM. Đối tượng được đo chiều cao, cân nặng, phần trăm
tỉ lệ mỡ, vòng bụng và phỏng vấn theo bộ câu hỏi soạn sẵn.
Tình trạng suy dinh dưỡng được xác định khi BMI < 18,5 kg/m2, thừa cân khi BMI ≥ 25 kg/m2. Kết quả:
Tỉ lệ suy dinh dưỡng ở công nhân nhập cư vào năm 2010 là 29,6%
(nam 26,5%, nữ 31,8%), tỉ lệ thừa cân là 2,7%, tỉ lệ béo bụng
là 2%, tỉ lệ mỡ cơ thể cao là 10,7%. Kết luận: Tỉ
lệ suy dinh dưỡng ở công nhân nhập cư tại TP. HCM nằm ở mức cao
theo phân loại của tổ chức Y tế thế giới. Cần có thêm nghiên
cứu để xác định các yếu tố liên quan đến tình trạng suy dinh
dưỡng nhằm định hướng các biện pháp can thiệp nâng cao sức
khỏe cho công nhân nhập cư.
English summary: Objective:
To identify nutritional status of immigrant workers in Ho Chi Minh
City. Method: a cross-sectional survey was conducted among 402 immigrant
workers in HCM City. The subjects were measured height, weight,
propotion of body fat, waist and interviewed with structured
questionaires. Underweight status was defined as BMI <18.5 kg/m2,
overweight as BMI ≥ 25 kg/m2. Results: The prevelence of underweight
among immigrant workers in 2010 was 29.6% (male 26.5%, women 31.8%).
There were 2.7% overweight, 2.0% central obesity and 10.7% high body
fat. Conclusions: The prevelence of underweight among immigrant workers
in the HCM City was at high level classified by World Health
Organization. Further research to identify the factors associated with
underweight status must be conducted in order to give intervention
strategies which improve health conditions of immigrant workers.
English summary: Objective:
To identify nutritional status of immigrant workers in Ho Chi Minh
City. Method: a cross-sectional survey was conducted among 402 immigrant
workers in HCM City. The subjects were measured height, weight,
propotion of body fat, waist and interviewed with structured
questionaires. Underweight status was defined as BMI <18.5 kg/m2,
overweight as BMI ≥ 25 kg/m2. Results: The prevelence of underweight
among immigrant workers in 2010 was 29.6% (male 26.5%, women 31.8%).
There were 2.7% overweight, 2.0% central obesity and 10.7% high body
fat. Conclusions: The prevelence of underweight among immigrant workers
in the HCM City was at high level classified by World Health
Organization. Further research to identify the factors associated with
underweight status must be conducted in order to give intervention
strategies which improve health conditions of immigrant workers.