CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng thiếu máu, thiếu sắt và thiếu vitamin a ở phụ nữ trước khi mang thai tại huyện Cẩm Khê tỉnh Phú Thọ
17 lượt xem
chia sẻ

Mục tiêu: Xác định tình trạng thiếu máu, thiếu sắt và thiếu vitamin A (Vit. A), ở phụ nữ trước khi mang thai lần đầu (PNTKMTLĐ) ở Cẩm Khê tỉnh Phú Thọ (CK-PT). Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu điều tra cắt ngang trên 411 phụ nữ tuổi từ 18-30 chưa từng có thai sống tại CKPT.

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 3, Năm 2017

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/37)

Tác giả: Nguyễn Thị Diệp Anh, Lê Bạch Mai, Phạm Thiện Ngọc, Hoàng Thu Nga, Phí Ngọc Quyên, Từ Ngữ, Henri Diren, Janet King

Tóm tắt

Mục tiêu: Xác định tình trạng thiếu máu, thiếu sắt và thiếu vitamin A (Vit. A), ở phụ nữ trước khi mang thai lần đầu (PNTKMTLĐ) ở Cẩm Khê tỉnh Phú Thọ (CK-PT). Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu điều tra cắt ngang trên 411 phụ nữ tuổi từ 18-30 chưa từng có thai sống tại CKPT. Tình trạng sắt được đánh giá bằng các chỉ số: Transferrin receptor, Ferritin, lượng sắt trong cơ thể, chỉ số CRP, AGP để loại trừ nhiễm trùng. Chỉ số Hb được dùng để đánh giá tình trạng thiếu máu. Tình trạng Vit.A được đánh giá bằng các chỉ số: Vit.A huyết thanh và Retinol-Binding Protein (RBP). Kết quả: Tỷ lệ thiếu sắt cạn kiệt ở nhóm thiếu máu (10,1%) cao hơn so với nhóm không thiếu máu (3,2%) với p<0,01. Ở nhóm thiếu sắt, nồng độ RBP (1,06 ± 0,39 μmol/L) thấp hơn so với nhóm không thiếu sắt (1,15 ± 0,41 μmol/L) và nồng độ CRP: 0,3 (0,1; 0,9) mg/L cao hơn so với nhóm không thiếu sắt (p<0,01). Kết luận: Tỷ lệ thiếu máu của PNTKMTLĐ ở CK-PT là 20,7% thuộc mức trung bình về ý nghĩa sức khỏe cộng đồng, trong đó 43,0% không nhiễm trùng bị thiếu sắt; Tỷ lệ thiếu sắt: 37,9%; Tỷ lệ thiếu Vit.A:10,2%.

Từ khóa: Thiếu máu, thiếu sắt, thiếu vitamin A, phụ nữ 18-30 tuổi, phụ nữ trước mang thai, phú thọ

Tài liệu tham khảo

1. Lynch S R (2005). " The impact of iron fortification on nutritional anaemia", Best Pract Res Clin Haematol. 18(2): p. 46-333

2. Ramakrishnan U (2004). "Nutrition and low birth weight: from research to practice", Am J Clin Nutr, 79: p. 17-21

3. West K P (2002). "Extent of vitamin A deficiency among preschool children and women of reproductive age", J Nutr. 132: p. 2857S-66S

4. Viện Dinh dưỡng Quốc Gia (2015). "Số liệu điều tra về vi chất dinh dưỡng năm 2014-2015. Số liệu thống kê về vi chất dinh dưỡng 2015", trang mạng của Viện Dinh dưỡng Quốc Gia: http//vichat.viendinhduong.vn

5. Bộ Y tế and Viện Dinh Dưỡng (2010). "Tổng điều tra dinh dương 2009-2010". Nhà xuất bản Y học.

6. Rosalind S. Gibson (2005). "Assessment of the status of vitamin A, D, and E. Principles nutritional assessment" - The second edition. Oxford University Press. 477- 527.

7. Mei Z, et al. (2011). "Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999–2006". Am J Clin Nutr. 93: p. 1312–1320.

8. Cook J D, Flowers C H, and Skikne B S (2003). "The quantitative asessment of body iron". Blood. 101(9): p. 3359-3364.

9. Halimatou A, et al. (2017). "Prevalence of anaemia, deficiencies of iron and vitamin A and their determinants in rural women and young children: a cross-sectional study in Kalalé district of northern Benin". Public Health Nutrition. 20(7): p. 1203-1213.

10.Sabuktagin R, et al. (2016). "Vitamin A deficiency and determinants of vitamin A status in Bangladeshi children and women: findings of a national survey". Public Health Nutrition. 20(6): p. 1114- 1125.

Status of anemia, deficiencies of iron and Vitamin A in women prior to the first pregnancy in Cam Khe district, Phu Tho provice

Objectives: To determine the status of anemia, deficiencies of iron and vitamin A in women prior to the first pregnancy in Cam Khe District, Phu Tho Province (CK-PT). Subjects and methods: A cross sectional study was conducted on 411 women from 18 to 30 years old, who have never been pregnant, living in CK-PT. 

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.3, Year 2017

(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/37)

Author: Thi Diep Anh NGUYEN1, Bach Mai LE, Thien Ngoc PHAM, Thu Nga HOANG, Ngoc Quyen PHI, Ngu TU, Henri Diren, Janet King

Abstract

Objectives: To determine the status of anemia, deficiencies of iron and vitamin A in women prior to the first pregnancy in Cam Khe District, Phu Tho Province (CK-PT). Subjects and methods: A cross sectional study was conducted on 411 women from 18 to 30 years old, who have never been pregnant, living in CK-PT. The evaluation of the status of iron deficiency was based on the following biochemical indexes: Transferrin receptor, Ferritin; body iron; some indicators to exclude infection were C-Reactive Protein (CRP) and Alpha 1-Acid Glycoprotein (AGP). Hb indicator was used to evaluate the anemia status. The evaluation of the vitamin A status was based on the following indexes: serum VitA and Retinol binding protein. Results: The prevalence of depleted iron stores in the anemic group was 10.1% that was higher than that of the non-anemic group (3.2%) with p<0.01. In iron-deficient group, the mean RBP concentration was 1.06 ± 0.39 μmol/L which was lower than that in normal-iron status group (1.15 ± 0.41 μmol/L) and mean CRP concentration was 0.3 (0.1; 0.9) mg/L which was higher than that of the group of normal-iron status (p<0.01). Conclusion: The prevalence of anemia in the women prior to the first pregnancy in Cam Khe Phu Tho was 20.7% that was an average level of public health significance, among the anemic subjects, 43.0% non-infectious subjects that were iron deficient; the prevalence of iron deficiency was 37.9%; the prevalence of vitamin A-deficiency was 10.2%.

Keywords: Anemia, iron deficiency, vitamin A deficiency, women from 18 to 30 years old, women prior to the first pregnancy, Phu Tho

References

1. Lynch S R (2005). " The impact of iron fortification on nutritional anaemia", Best Pract Res Clin Haematol. 18(2): p. 46-333

2. Ramakrishnan U (2004). "Nutrition and low birth weight: from research to practice", Am J Clin Nutr, 79: p. 17-21

3. West K P (2002). "Extent of vitamin A deficiency among preschool children and women of reproductive age", J Nutr. 132: p. 2857S-66S

4. Viện Dinh dưỡng Quốc Gia (2015). "Số liệu điều tra về vi chất dinh dưỡng năm 2014-2015. Số liệu thống kê về vi chất dinh dưỡng 2015", trang mạng của Viện Dinh dưỡng Quốc Gia: http//vichat.viendinhduong.vn

5. Bộ Y tế and Viện Dinh Dưỡng (2010). "Tổng điều tra dinh dương 2009-2010".Nhà xuất bản Y học.

6. Rosalind S. Gibson (2005). "Assessment of the status of vitamin A, D, and E. Principles nutritional assessment" - The second edition. Oxford University Press. 477- 527.

7. Mei Z, et al. (2011). "Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999–2006". Am J Clin Nutr. 93: p. 1312–1320.

8. Cook J D, Flowers C H, and Skikne B S (2003). "The quantitative asessment of body iron". Blood. 101(9): p. 3359-3364.

9. Halimatou A, et al. (2017). "Prevalence of anaemia, deficiencies of iron and vitamin A and their determinants in rural women and young children: a cross-sectional study in Kalalé district of northern Benin". Public Health Nutrition. 20(7): p. 1203-1213.

10.Sabuktagin R, et al. (2016). "Vitamin A deficiency and determinants of vitamin A status in Bangladeshi children and women: findings of a national survey". Public Health Nutrition. 20(6): p. 1114- 1125.