TRÍCH YẾU LUẬN ÁN
Tên đề tài: “Hiệu quả can thiệp tư vấn chế độ ăn, thực phẩm bổ sung isomalt và
luyện tập ở người có nguy cơ đái tháo đường type 2 tại cộng đồng”
Nghiên cứu sinh: Lê Phong
Mã số: 62.73.88.01 Chuyên ngành: Dinh dưỡng cộng đồng
Người hướng dẫn: 1. PGS.TS. Tạ Văn
Bình 2. PGS.TS. Nguyễn Thị Lâm
Cơ sở đào tạo: Viện
Dinh dưỡng Quốc gia
Những kết luận mới của luận án
Nghiên cứu tư vấn chế độ ăn, thực phẩm có bổ sung đường isomalt (như bánh
Huralight, bột dinh dưỡng Quasurelight) phối hợp với luyện tập làm giảm nồng độ
glucose máu, cải thiện tình trạng mỡ máu và nhân trắc ở người tiền ĐTĐ góp phần
làm giảm các yếu tố nguy cơ và làm chậm sự tiến triển của bệnh ở người tiền đái
tháo đường. Kết quả nghiên cứu cho thấy:
- Ở những người tiền ĐTĐ, nồng độ glucose máu ở
nhóm can thiệp giảm 65,3% sau 4 tháng can thiệp (p<0,01). Tỷ lệ tiến triển
thành ĐTĐ2 ở nhóm can thiệp (13,6%) thấp hơn nhóm chứng(27,9%), với
p<0.05
- Nhóm can thiệp tỷ lệ tiến triển từ tiền ĐTĐ
thành ĐTĐ2 giảm 14,3% so với nhóm đối chứng (p<0.05)
- Nồng độ cholesterol, LDL giảm nhóm can thiệp (p<0.01). Ngược lại tỷ
lệ này tăng ở nhóm đối chứng.
- Tỷ
lệ ở nhóm can thiệp giảm nhiều hơn so với nhóm đối chứng từ 61,5%
(n=32) xuống 28,8% (n=15), p<0.05. HSHQ=24,3%.
- Sau can thiệp lượng
gạo và dầu mỡ tiêu thụ tính theo đầu người đã giảm đi nhiều, sự khác biệt có ý
nghĩa thống kê, với p<0.01. Các loại rau xanh, lạc vừng, quả chín tăng lên đáng
kể ở nhóm can thiệp, lượng chất mặn và thịt các loại, dầu mỡ giảm đáng kể có ý nghĩa thống kê, với p <0.05.
Các loại đạm như cá, hải sản tăng lên ở nhóm can thiệp, có ý nghĩa thống kê với
p<0.01.
- Kiến thức, thực hành về luyện tập phòng, chống ĐTĐ của người tiền ĐTĐ tại
nhóm can thiệp được cải thiện đáng kể so với nhóm đối chứng.
Đại
diện thầy hướng dẫn
PGS.TS.
Nguyễn Thị Lâm
|
Nghiên
cứu sinh
Lê
Phong
|
PhD
THESIS ABSTRACT
Title
of the Thesis: The counseling effect of
dietary, food with isomalt supplementation and physical activity in people with
pre-diabetes mellitus at commune
Author's name: Le Phong
Scientific
Supervisors: Prof. Ta Van Binh and Prof. Nguyen Thi Lam
Permanent contact information: National Institute of Nutrition Year:
2006-2008
Introduction: Early
intervention and avoidance or delay of progression to Type 2 diabetes is of
enormous benefit to patients in terms of increasing life expectancy and quality
of life, and potentially in economic terms for society and health-care payers. To
address the growing impact of type 2 diabetes the International Diabetes Federation
(IDF) Taskforce on Prevention and Epidemiology convened a consensus workshop in
2006. The primary goal of the study and this document was the prevention of
type 2 diabetes in the commune. A second aim was to reduce the risk of DM
disease in people who are identified as being at a higher risk of type 2
diabetes as pre-DM. The study plan for prevention of type 2 diabetes is based
on controlling modifiable risk factors and can be focused at pre-DM group
Objectives: 1) To evaluate the blood chemical
indicators (glucose, lipid), nutritional status and KAP about DM control and
prevention in 3 ward, Thanh
Hoa City.
2)To
find-out the counseling effect of dietary, food with isomalt
supplementation and physical activity in people with pre-diabetes mellitus at commune.
Methods: a intervention control
study including 2 phases: 1) A cross-sectional study carried out in 3 communes (Ngoc
Trao,Phu Son & Ba Dinh) including nearly n= 1334 with man=419 and women =
916 from 30-64 years old, of which type 2 DM: 4% and pre-DM: 7,8%, BMI>
23:33,1%.( Oral glucose tolerance test is
performed in this screening test). The
indicators risk of DM used to assess as nutritional, physical inactivity,
obesity is recorded. 2) The Intervention period: in two commune (Intervention Group),
the activities of participatory communication on food variety and physical
activity was carried out for target subjects during 4 months. In the other
commune (Control Group) there was no intervention. Communication materials on
negative effects of DM and it’s complications; how to prevent DM and
pre-DM; guidelines on how to
develop food practices and food with low
glucose index (Netsue-light, Hura-light with isomalt) were delivered through
the network of nutrition collaborators, village health workers, members of women and farmer association, commune
leaders. Glucose blood, BMI, dietary is monitoring regularly in each month
Results: In
pre-diabetes people, the prevalence of impaired fasting glucose in
interventional group decreased by 65,3% in 4 months (p<0.01).Cholesterol,
LDL level in interventional group declined (p<0.01) but increased in
conventional group
Subjects
with BMI>23 in interventional group decreased more than in conventional
group, from 61.5% (n=32) to 28.8% (n=15), p<0.05. After intervention, the
consumption of rice and oil per person decreased at a statistical rate
(p<0.01). The consumption of vegetables, nuts, fruits increased much in
interventional group while meats decreased (p<0.05). Other protein foods
like fish, sea foods increased in this group (p<0.01).
The
knowledge and practice on diabetes prevention of pre-diabetes in interventional
group showed much improvement compared to conventional group. The percentage of
type 2 DM progressing is lower in interventional group (13,6%) than control
group (27,9%). The consumption of vegetables, nuts, fruits increased much in
interventional group while meats decreased (p<0.05). Other protein foods
like fish, sea foods increased in this group (p<0.01).
Conclusions: Conselling communication on diatery, food with GI and
physical activity was effective to improve people with pre-DM, reducing lipid
concentration and BMI. Improving knowledge and practices on DM control and
prevention in commune.
Keywords: Pre-DM, glucose index
Download Luận án (Toàn văn) theo đường đường link sau:
Luận án (Toàn văn)